Последни новини
Home / Законът / Двама от ВСС предлагат: Дебат и мерки по доклада на европрокурорите

Двама от ВСС предлагат: Дебат и мерки по доклада на европрокурорите

Defakto.bg

Комисията по правни въпроси да обмисли промени на модела на държавното обвинение

Пленумът на Висшия съдебен съвет да обсъди независимия анализ на прокуратурата, изготвен от петима европейски обвинители и да набележи мерки по отправените препоръки. Това предлагат Соня Найденова и Калин Калпакчиев от ВСС. Точката е включена в утрешния дневен ред на пленума.

Двамата припомнят основните препоръки: промяна в структурата на прокуратурата; създаване на нови процедури и механизми за отчетност, прозрачност и надзор над дейността на главния прокурор, включително при наказателно преследване срещу него; формиране на специална парламентарна комисия; ясно определяне на отговорността на наблюдаващия прокурор; промяна в начина на инспектиране на прокуратурата, като се акцентира на качеството и ефективността на разследването; съобразяване на дейността й с констатираната в десетки решения на ЕСПЧ неефективност при разследванията; задължителни обучения по практиката на Евросъда в Страсбург и по разследванията на корупция; промени в начина на заплащане и принципите за определяне на възнагражденията на прокурорите; промяна в съдебната карта, касаеща териториалната структурата на прокуратурата. Не е подминато и предложението за специална прокуратура „Антикорупция” по румънски образец, ако битката с подкупните по върховете на властта остане безрезултатна.

Освен законодателни промени, препоръките изискват и мерки, които са в правомощията на ВСС и на прокуратурата, заявяват Найденова и Калпакчиев.

Включително обучения, нови механизми на заплащане, обхват на годишните доклади, информационно обезпечаване. Затова те настояват за дебат, в който да се формулира и становище на ВСС за преосмисляне на модела на прокуратурата.

Предлагат и проект за решение.

В него се предвижда занапред в годишния си доклад главният прокурор да определя стратегическите цели на всяко от структурните звена в държавното обвинение, както и да прави анализ на причините за големия брой прекратени разследвания за корупция. ВСС в своя годишен доклад пък да дава информация за размера на събраните суми по постановени конфискации, глоби, както и на събраните суми по присъдени в полза на прокуратурата и съда разноски по наказателни дела.  А правната комисия на ВСС да организира професионално обсъждане на предложенията в резюмето на доклада, касаещи законодателни инициативи за промяна в структурата и функционирането на прокуратурата.

Тези идеи със сигурност ще срещнат отпор. Още повече, че миналата седмица членовете на съвета не успяха да постигнат съгласие дори по въпроса кои от тях да участват в междуведомствена група за изпълнение на препоръките по доклада. И кворумът се разпадна след напускане на част от кадровиците.

Тази точка също е в утрешния дневен ред.

Любопитното е как точно ще се проведат дебатите по парливите теми, след като сутринта (за когато е обявено началото на заседанието на пленума), „тримата големи” Лозан Панов, Георги Колев и Сотир Цацаров, както и представляващият ВСС Димитър Узунов вероятно ще са в парламента за клетвата на президента Румен Радев.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.