Последни новини
Home / Законът / На първа инстанция: “Техномаркет” осъден да освободи и магазин в Русе

На първа инстанция: “Техномаркет” осъден да освободи и магазин в Русе

Defakto.bg

Веригата “Техномаркет”, собственост на депутата Делян Пеевски, да освободи ползвания от него магазин в Русе и да го предаде на собственика “Глориент инвестмънт”.

Това постановява съдия Анна Ненова от Софийския градски съд по заведено от “Глориент” дело. В ред дела дружеството с международни инвеститори настоява за опразване на 13 магазина из цялата страна и 1 административна сграда в София, за които “Техномаркет” е спрял да плаща наем от началото на 2016 г. Това съвпада с придобиването на веригата от Пеевски.

Решението за магазина в Русе е четвърто поред. Дотук на първа инстанция СГС разпореди опразване в Кърджали, Пазарджик и Севлиево.

От своя страна “Техномаркет” атакува като нищожни договорите за продажба на обектите десет години след сключването им. Като нищожни са оспорени съответно и договорите за наем. И на това основание бе поискано спиране на делата, заведени от “Глориент”, до окончателното приключване на процесите, започнати от “Техномаркет”. В едни случаи съдът отказа, в други – спря.

Любопитното в решението за Русе е, че освен че отхвърля искането за спиране, съдия Анна Ненова обявява за абсолютно неоснователни претенциите за нищожност на продажбата.

Те се базират на твърдения за прекомерно ниска цена, наличие на свързаност между купувачи и продавачи.

“Цената на продаваните имоти по договорите за продажба от 31.08.2006г., която е значително по-висока от данъчната оценка на имотите, е достатъчно да се изключи хипотеза на продажна цена, занижена до степен да е изключителна несправедлива и облагодетелстваща една от страните по сделката”, се казва в решението.

И още: “Явна свързаност между физическите лица, участвали в капитала и управлението на дружествата – купувач и продавач по договорите за продажба е относимо обстоятелство единствено ако е забранено от закона, а такива твърдения ответникът не излага”.

Съответно, не се установява  нищожност на договорите за продажба, а оттам и на договора за наем от 1 септември 2006 г., заключава Анна Ненова. За това отказва да спре делото, обратното – такова спиране би било произволно, категорична е тя.

“Техномаркет” е осъден да плати и направените от “Глориент” разноски от 37 922,90 лева – платена държавна такса по исковата молба от 26 709. 50 лева, както и 11 213. 40 лева платено адвокатско възнаграждение с ДДС. Отхвърлени са възраженията за прекомерност на хонорара – след промяната в тарифата за минималните адвокатски възнаграждения сумата се е оказала дори под този минимум.

Както и в предишните дела, съдът обаче отказва и да допусне предварително изпълнение на това решение.

То може да се оспори пред апелативния съд.

 

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.