Последни новини
Home / Законът / Предаването на Бююк на Турция – критикувано остро от Амнести интернешънъл

Предаването на Бююк на Турция – критикувано остро от Амнести интернешънъл

Defakto.bg

Плевнелиев и прощално не намери една критична дума, макар, че връщането на Бююк е емблематичен пример за нарушаване на закона и  човешките права 

Плевнелиев5
В прощалната си равносметка държавният глава Росен Плевнелиев не намери нито една критична дума за връщането на политическите опоненти в Турция на Ердоган, въпреки закона и решенията на съда.Именно президентвото отказа убежище на Бююк и той бе прехвърлен тайно на Турция.

В прощалните си равносметки днес (сряда) президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова се надпреварваха да изтъкват заслугите си. Но и двамата (единодушно) обърнаха гръб на позорните моменти в които, за разлика от съседни нам държави от ЕС България безропотно, въпреки съд и закон, предаваше на Турция опопенти на Ердоган. А премиерът Борисов в телевизионно интервю обяви, че ги  води „предотвратени“.

Емблематичен стана примерът с бизнесмена Абдуллах Бююк върнат тихомълком въпреки няколко отказа на българския съд за екстрадиция, въпреки очевидната опасност, че в родината си той няма да бъде съден справедливо и няма гаранции за живота му.

Случаят „Бююк“ обаче не е забравен и не само у нас.

В нов доклад правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ остро критикува страната ни, наред с още 13 държави членки на ЕС, за нарушаване на човешките права в рамките на борбата с тероризма. С доклада си организацията разглежда и екстрадирането на турския гражданин Абдуллах Бююк в Турция по искане на Анкара, съобщи offnews.bg.
„Правителствата на ЕС използва антитерористичните мерки, за да консолидират драконовски сили, да се целят към групи по дискриминативен начин и да отнемат човешките права под прикритието, че ги защитават. Ние сме под опасност да създадем общества, в които свободата става изключение, а страхът – правилото“, казва директорът на организацията за Европа Джох Долхуизен.

Докладът е съставян в рамките на две години и проследява изготвянето на законодателство както на държавно, така и на европейско равнище.

Коментирайки случая с Абдуллах Бююк от организацията казват, че той иска всички черти на неправомерно предаване, въпреки съществуващ риск от изтезания за екстрадирания. „Амнести“ акцентират на факта, че Бююк е предаден въпреки по-ранни решения на съда той да не бъде изведен от страната заради необоснованите твърдение на турската страна и липсата на гаранция за честен съдебен процес.

„Почти веднага Абдуллах Бююк бе тайно предаден на турските власти и прехвърлен в Турция, без процес, включително възможността да се консултира с правен съветник или семейството си, или да инициира обжалване срещу предаването“, се казва в доклада, в който се цитира и омбудсманът Мая Манолова, която определи експулсирането на Бююк като противоречащо на българската конституция и международното законодателство.

Самата Манолова не присъства на експулсацията, както предвижда закона. От МВР обясниха случая факта, че турският гражданин притежава документи с изтекъл срок.

Правозащитната организация също така критикува и Закона за противодействие с тероризма, още във вид на законопроект по време на съставяне на доклада, както и Наказателния кодекс, които дават прекалено широка дефиниция за тероризъм.

Oт „Амнести“ твърдят, че на фона на расизма и нетолерантнотта към малцинства в страната като бежанците, ромите и мюсюлманите, които често се приемат за членове на терористичните групировки, неясните дефиниции за тероризъм и терористичен акт могат да бъдат използвани за проследяване, наблюдение и преследване на хора от тези малцинства, без да има доказателства за вината им.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

За икономии: Сарафов предлага военното обвинение да отиде в сградата на „Черковна“, а бившите спецпрокурори – на „Позитано“ 24а

Борислав Сарафов внесе предложение до Пленума на  Висшия съдебен съвет да бъдат преразпределени ползваните имоти …

Един коментар

  1. Румяна

    Може ли лице, което не е компетентно и не е запознато в детайли с правните норми на закони, правилници и наредби да дава мнение, коментари по съдебни казуси? Според мен не е редно. Ако законът има недостатъци – врати за влизане и заобикаляне, тоест има предпоставки опитни юристи да го използват за некоректни цели, подсъдното лице може да бъде оправдано, въпреки нарушените морални норми. Всички обществени поръчки се проверяват и консултират с компетентни юристи, запознати със законовите норми. Значи законът проформа е спазен. Играчи, които търсят собствена изгода винаги ще има щом законът го позволява. Щом контролните органи не са си на мястото и си кротуват, въпреки че са запознати с тънкостите и недостатъците му. Изгода ли е или пазене на мястото, а щом не си послушко? Лошото е, че когато има задължение за контролиране по закон, няма защита на тези, които ще го приложат. Повечето контролни органи са уязвими, и могат да бъдат сменени! Разделяне на хората от власт имащите на НАШИ и ваши е в основата за корупция. Ненчев не е бил сам, много хора са били ангажирани около него в нарушаването на закона, знаели са и са мълчали. Къде са били, защо не са сигнализирали, защо не са отказали? Мотиви: изгода, страх, какво?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.