Последни новини
Home / Законът / Процесът срещу Ненчев за МиГовете тръгва на 22 февруари

Процесът срещу Ненчев за МиГовете тръгва на 22 февруари

Defakto.bg

Президентът Румен Радев е сред свидетелите

съдия Стефан Милев
Съдия Стефан Милев

Съдия Стефан Милев от Софийския градски съд поема делото срещу военния министър в оставка Николай Ненчев за МиГовете, съобщиха от СГС.

Той е насрочил първото заседание по делото за 22 февруари,  за когато са призовани всички 23-ма свидетели от списъка на прокуратурата. Според запознати сред тях е и новият президент Румен Радев, ръководил военновъздушните сили.

Прокуратурата обяви, че материалите по делото съдържат класифицирана информация. Но дали процесът ще е засекретен, ще реши съдът.

Прокуратурата обвини Николай Ненчев за престъпление по служба, извършвано при условията на продължавана престъпна дейност, с две отделни деяния в рамките на едно и също престъпление. От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък, обяви държавното обвинение.

Обвинението е за това, че  Николай Ненчев  за времето от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на отбраната не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за отбраната и въоръжените сили на Р България и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни. Става дума за непривеждането в изпълнение и на практика укриването на два договора за ремонт на притежаваните от България руски самолети с руската компания АО „РСК МИГ“.

Министрът  също не е изпълнил служебните си задължения, като в нарушение на ЗОВС не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29, и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на Република България.

В столичния военен съд бе внесено и друго дело срещу Ненчев за самоволно спряна обществена поръчка за военни униформи.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.