Последни новини
Home / Законът / Двама прокурори и следовател ще разчитат препоръките на еврообвинителите

Двама прокурори и следовател ще разчитат препоръките на еврообвинителите

Defakto.bg

ВСС отказа да заеме позиция

Прокурорите Румен Боев и Михаил Кожарев, както и следователят Румен Георгиев ще представляват ВСС в междуведоствена работна група. Тя ще анализира препоръките на петимата европрокурори и ще предлага решения.

Така конфликтният въпрос, който миналата седмица скара кадровиците и заседанието се прекрати заради липсата на кворум, днес се реши.

Забележителното е, че стана в отсъствието на главния прокурор, на председателите на ВКС и на ВАС, както и на представляващия съвета Димитър Узунов. По това време четиримата бяха на клетвата на президента Румен Радев в парламента и се знаеше.

Заседанието водеше Светла Петкова като най-старша, кадровиците започнаха работа с едноминутно мълчание в памет на инненадващо починалия Стоян Георгиев, председател на РС-Средец.

Мнозинството на ВСС, отново в отсъствието на Цацаров и на Георги Колев (Лозан Панов и Димитър Узунов се върнаха) и отказа само да анализира препоръките от евродоклада и да формира позициа. За това настояваха Соня Найденова и Калин Калпакчиев.

Най-много гласове обаче получи предложението на главния прокурор съветът да формира позиция едва след като се произнесе междуведомствената работна група – неясно кога.

Алтернативно Камен Иванов предложи отлагане, но само със седмица, за да дойдат „тримата големи”. Не се прие.

Отхвърли се и настояването на Румен Боев отлагането да е за разглеждане на предложенията от комисиите на ВСС, но не и в изчакване на мистичната работна група.

При определяне на участниците в групата, разбира се, не мина без престрелки и спорове дали ВСС трябва да праща там само прокурори и хора, свързани с прокуратурата. При положение, че отделни покани са изпратени и до прокуратурата, и до съда.

Алтернативните кандидати бяха Елка Атанасова и Камен Иванов, отхвърлени. Юлиана Колева пък си направи отвод с аргумента – знаете моята позиция винаги е била, че сегашното място на прокуратурата не й позволява да изпълнява ролята си на държавно обвинение, но това не се споделя от мнозинството. За това не можела да представлява ВСС.

Соня Найденова даде по-радикална идея – дали изобщо формирането на тази междуведоствена група е нужно, след като има Съвет по съдебна реформа. Глас в пустиня.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев, председател на ВАдС: Иван Гешев не отговаря на критериите за поста, който заема

Необходима е промяна в правомощията на главния прокурор. Това може да стане лесно с промяна …

Задържаха 42-годишен мъж, заподозрян, че е организирал тегленето на над 53 млн. лева за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“

ГДБОП  задържа 42 – годишен  мъж в София, заподозрян, че е крайният получател на парите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.