Последни новини
Home / Законът / Радев обеща диалог, мисъл за слабите и съдебна реформа

Радев обеща диалог, мисъл за слабите и съдебна реформа

Defakto.bg
Ралица клетва
Лозан Панов, Ралица Негенцова, Петър Стоянов, Сотир Цацаров, Георги Първанов, Мая Манолова и Димитър Узунов бяха сред многобройните гости в НС, почели клетвата на новоизбрания президент Румен Радев.

Новоизбраните президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание.

Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се„, гласи клетвата, положена от президентската двойка.

На церемонията прозвуча българският химн, както и химнът на Обединена Европа.

 В първото си слово пред депутатите Радев посочи, че ще е президент на всички българи, а евроатлантическото бъдеще на страната – не може да бъде поставяно под въпрос. Той допълни, че през мандата си няма да превишава правомощията си, но няма да допуска те да бъдат ограничавани. Президентът обеща диалог с останалите власти, партиите и гражданското общество. „Държавност се гради с натрупване“, заяви Радев и благодари за усилията на своите предшественици – Желю Желев,  Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев.

Убеден съм, че Обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена, противното би означавало непростима загуба не историческо време“, каза президенът.  Отговорът на всички кризи Радев вижда в „солидарните ни усилия за тяхното преодоляване“.  Той се обяви за „ограничаване на броя на нелегалните емигранти на наша територия,  както и за ревизия на Дъблинското споразумение, „което отрежда на периферните държави от съюза ролята на буферна  зона“. 

Очевидна е кризата между ЕС и НАТО от една страна и Русия от друга, отчете Радев, но бе категоричен, че „засилването на конфронтацията не е път за нейното решаване“. Студената война е печален опит от миналото, заяви той. И провидя друг маниер за поведение на президента в подобни ситуации. „В този смисъл ролята на държавния глава не е да екзалтира тревогите и да посочва враг, а да способства за разрешаване на кризата с механизмите на съюзите, в които членуваме“. Радев отбеляза, че „резултатите от президентските избори в САЩ и новата политическа конюнктура в света дават надежда за скорошно възстановяване на диалога“.

За проблемите у нас,  новоизбраният държавен глава Радев отбеляза, че  „панорамният поглед за състоянието на страната е привилегия на политиците и анализаторите, но погледът на обикновенния гражданин – вижда друго“.  Отчуждението на гражданите от политическата класа е благодатна почва за популизъм, каза той. И добави, че „ерозията на българската демокрация е ескалиращ проблем“.

Липсата на справедливост е структурен проблем. Тя е навред в драматичната пропаст между бедни  и богати, в контраста между столицата и селата, в окаяното състояние на българския Северозапад, в чувството за социална обреченост, в безнаказаната корупция и злоупотребата с власт„, обяви Радев. Според него,  „несправедливостта е сред основните мотиви за емиграция“.   Той каза още, че „сянката на несправедливостта лежи върху двете най-важни социални системи – здравеопазването и образованието“.  Шансовете на дете от големия град са несравними с тези на неговия връстник от село- без училище и без доктор! Обърна внимание, че колкото и повече пари да се отпускат   на здравеопазването, обикновеният пациент се сблъсква с „доплащане, чакане и некачествени здравни  услуги“, а „българските лекари масово емигрират“.

За повече контрол и мотивация,  за да се върне  доверието в здравеопазването и „медицинските сестри тук в България! „, призова  Радев. 

Резултатите от референдума са показали, че обществото иска личности в парламента и намаляване на партийните субсидии, каза президентът.   Парите на партиите  трябва да се ограничат, но в разумни граници, за да не станат те „зависими от лобисти и външни фактори“.  Промените в  Изборния кодекс трябва да са такива,  че да не създават  повече проблеми, отколкото ще решават, добави той. В дълг към обществото е и образование, каза Радев и  открои   съдебната реформа като сериозен приоритет на следващия парламент. 

 Обществените  очаквания са фокусирани върху съдебната система, но “ реформата не трябва да се възприема като панацея, защото без обединените усилия на институциите и гражданите, „няма как да се справим с корупцията“, заяви Радев.

 Считам, че съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание и да постигне ясни цели – бързо, справедливо и независимо правосъдие“. По думите на Радев обаче тези цели не могат да се постигнат само със структурни промени, а са нужни промени в процесуалните закони и осигуряване на необходимия брой магистрати
„Правосъдието е бавно, общественият авторитет на съдебната власт е нисък, шири се усещане за безнаказаност“, посочи новоизбраният президент и добави, че чувството за несправедливост е основен мотив за масовата емиграция на българите.

  Президентът отбеляза, че „у нас все още има политици, които водят битки с миналото –  близкото и далечното“. По думите му бизнесът с миналото е част от безпътицата. „Фатализмът е друга наша слабост, но нека не забравяме, че България е оцеляла 13 века“, каза той и обърна внимание, че това е слабост, с която ще се пребори.   Когато Радев заяви, че е човек на делата, а не на думите, лидерът на НФСБ Валери Симеонов му подвиква „да не ги учи и не им дава акъл“.

Тогава Румен Радев се обърна към народните представители: „Имате още една седмица!“ Репликата му предизвика реакция у някои депутати, това засили шума в залата, а част от народните представители от Реформаторския блок и Патриотичния фронт я напуснаха.

След това те коментираха, че репликата е била проява на неуважение, без да държат сметка за собственото си поведение ( по мнение на наблюдатели).

Патриотът Красимир Каракачанов одобри словото на новия държавен глава като умерено и с мисъл за разделението между хората.

About De Fakto

Проверете също

Становище по НПК: САК остро възразява срещу отнемането на права от обвиняемия при задържане под стража

Съдът предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа …

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.