Последни новини
Home / Законът / Радев обеща диалог, мисъл за слабите и съдебна реформа

Радев обеща диалог, мисъл за слабите и съдебна реформа

Defakto.bg
Ралица клетва
Лозан Панов, Ралица Негенцова, Петър Стоянов, Сотир Цацаров, Георги Първанов, Мая Манолова и Димитър Узунов бяха сред многобройните гости в НС, почели клетвата на новоизбрания президент Румен Радев.

Новоизбраните президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание.

Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се„, гласи клетвата, положена от президентската двойка.

На церемонията прозвуча българският химн, както и химнът на Обединена Европа.

 В първото си слово пред депутатите Радев посочи, че ще е президент на всички българи, а евроатлантическото бъдеще на страната – не може да бъде поставяно под въпрос. Той допълни, че през мандата си няма да превишава правомощията си, но няма да допуска те да бъдат ограничавани. Президентът обеща диалог с останалите власти, партиите и гражданското общество. „Държавност се гради с натрупване“, заяви Радев и благодари за усилията на своите предшественици – Желю Желев,  Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев.

Убеден съм, че Обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена, противното би означавало непростима загуба не историческо време“, каза президенът.  Отговорът на всички кризи Радев вижда в „солидарните ни усилия за тяхното преодоляване“.  Той се обяви за „ограничаване на броя на нелегалните емигранти на наша територия,  както и за ревизия на Дъблинското споразумение, „което отрежда на периферните държави от съюза ролята на буферна  зона“. 

Очевидна е кризата между ЕС и НАТО от една страна и Русия от друга, отчете Радев, но бе категоричен, че „засилването на конфронтацията не е път за нейното решаване“. Студената война е печален опит от миналото, заяви той. И провидя друг маниер за поведение на президента в подобни ситуации. „В този смисъл ролята на държавния глава не е да екзалтира тревогите и да посочва враг, а да способства за разрешаване на кризата с механизмите на съюзите, в които членуваме“. Радев отбеляза, че „резултатите от президентските избори в САЩ и новата политическа конюнктура в света дават надежда за скорошно възстановяване на диалога“.

За проблемите у нас,  новоизбраният държавен глава Радев отбеляза, че  „панорамният поглед за състоянието на страната е привилегия на политиците и анализаторите, но погледът на обикновенния гражданин – вижда друго“.  Отчуждението на гражданите от политическата класа е благодатна почва за популизъм, каза той. И добави, че „ерозията на българската демокрация е ескалиращ проблем“.

Липсата на справедливост е структурен проблем. Тя е навред в драматичната пропаст между бедни  и богати, в контраста между столицата и селата, в окаяното състояние на българския Северозапад, в чувството за социална обреченост, в безнаказаната корупция и злоупотребата с власт„, обяви Радев. Според него,  „несправедливостта е сред основните мотиви за емиграция“.   Той каза още, че „сянката на несправедливостта лежи върху двете най-важни социални системи – здравеопазването и образованието“.  Шансовете на дете от големия град са несравними с тези на неговия връстник от село- без училище и без доктор! Обърна внимание, че колкото и повече пари да се отпускат   на здравеопазването, обикновеният пациент се сблъсква с „доплащане, чакане и некачествени здравни  услуги“, а „българските лекари масово емигрират“.

За повече контрол и мотивация,  за да се върне  доверието в здравеопазването и „медицинските сестри тук в България! „, призова  Радев. 

Резултатите от референдума са показали, че обществото иска личности в парламента и намаляване на партийните субсидии, каза президентът.   Парите на партиите  трябва да се ограничат, но в разумни граници, за да не станат те „зависими от лобисти и външни фактори“.  Промените в  Изборния кодекс трябва да са такива,  че да не създават  повече проблеми, отколкото ще решават, добави той. В дълг към обществото е и образование, каза Радев и  открои   съдебната реформа като сериозен приоритет на следващия парламент. 

 Обществените  очаквания са фокусирани върху съдебната система, но “ реформата не трябва да се възприема като панацея, защото без обединените усилия на институциите и гражданите, „няма как да се справим с корупцията“, заяви Радев.

 Считам, че съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание и да постигне ясни цели – бързо, справедливо и независимо правосъдие“. По думите на Радев обаче тези цели не могат да се постигнат само със структурни промени, а са нужни промени в процесуалните закони и осигуряване на необходимия брой магистрати
„Правосъдието е бавно, общественият авторитет на съдебната власт е нисък, шири се усещане за безнаказаност“, посочи новоизбраният президент и добави, че чувството за несправедливост е основен мотив за масовата емиграция на българите.

  Президентът отбеляза, че „у нас все още има политици, които водят битки с миналото –  близкото и далечното“. По думите му бизнесът с миналото е част от безпътицата. „Фатализмът е друга наша слабост, но нека не забравяме, че България е оцеляла 13 века“, каза той и обърна внимание, че това е слабост, с която ще се пребори.   Когато Радев заяви, че е човек на делата, а не на думите, лидерът на НФСБ Валери Симеонов му подвиква „да не ги учи и не им дава акъл“.

Тогава Румен Радев се обърна към народните представители: „Имате още една седмица!“ Репликата му предизвика реакция у някои депутати, това засили шума в залата, а част от народните представители от Реформаторския блок и Патриотичния фронт я напуснаха.

След това те коментираха, че репликата е била проява на неуважение, без да държат сметка за собственото си поведение ( по мнение на наблюдатели).

Патриотът Красимир Каракачанов одобри словото на новия държавен глава като умерено и с мисъл за разделението между хората.

About De Fakto

Проверете също

МП предлага до отпадане на гражданството срещу инвестиции, да се завиши контрола за получаването му

 Министерството на правосъдието публикува  за обществено обсъждане предложение за изменения и допълнения в Наредба № …

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.