Последни новини
Home / Законът / Изборът на нов член на ВСС: 1341 прокурори ще гласуват онлайн, само 166 – с бюлетини

Изборът на нов член на ВСС: 1341 прокурори ще гласуват онлайн, само 166 – с бюлетини

Defakto.bg

Веднага след въвеждането му, електронният вот тотално печели като предпочитан начин за избор на членове на Висшия съдебен съвет.

Това сочи съобщение на ВСС за предстоящото утре гласуване за един член на прокурорската колегия, който ще е с мандат до октомври т.г  1341 обвинители са избрали да гласуват онлайн, една 166 ще отидат да пуснат хартиени бюлетини в зала „Универсиада“.

Кандидадът е зам.-окръжният прокурор на Хасково Розалин Трендафилов, изслушан миналата седмица от желаещите да го чуят прокурори на общо събрание. Желаещи да го питат нямаше.

Ето съобщението на ВСС:

„На 21 януари 2017 г. (събота) в 8.00 ч. ще започне вторият ден от Общото събрание за избор на член на ВСС от квотата на прокурорите. На него ще се гласува за единствения кандидат Розалин Трендафилов – заместник окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Хасково. Ако бъде избран той ще заема длъжността до изтичане на настоящия мандат на ВСС.

Дневният ред на Общото събрание предвижда:

1. Провеждане на избор на член на Висшия съдебен съвет от прокурорите в съответствие с процедурата по чл. 32 – 37 от Правилата за провеждане на избори за членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите;

2. Обявяване на решението на избирателната комисия за резултатите от избора.

За първи път от създаването на Висшия съдебен съвет ще се проведе пряк избор за член на ВСС от квотата на прокурорите, като всеки от тях има право на един глас. Досега по този начин – на Общо Събрание, член на ВСС избираха единствено следователите. Съдиите и прокурорите излъчваха делегати, съобразно законово определен ред за представителство на всеки делегат, а делегатските събрания избираха съответно членове на ВСС от квотата на съдиите и прокурорите.

Съгласно промените в Закона за съдебната власт упражняването на вота ще се проведе според желанието на гласоподавателите – чрез хартиени бюлетини или посредством електронно гласуване чрез интернет, което е декларирано в определения за целта срок.

Право на глас имат 1507 души, съгласно Списъка на действащите прокурори по реда на чл. 29 д, ал. 1 от ЗСВ и чл. 5 от Правилата за провеждане на избори за членове на Висшия съдебен съвет от съдиите прокурорите и следователите.

Електронно гласуване са заявили 1341 прокурори, останалите 166 ще гласуват в Избирателна секция № 1, която ще бъде разкрита в Зала „Универсиада”. Изборният ден ще продължи от 8.00 ч. до 18.00 ч.

Електронното гласуване получи висока атестация при проведеното през ноември м.г. експериментално гласуване, преминало при изключително висока избирателна активност на магистратите. Процесът бе наблюдаван от експерти от БАН и Техническия университет, които се обединиха около становището, че е налице стабилна, устойчива, трудна за манипулиране и с висока степен на защита система.

Системата за гласуване е ограничена за достъп в интернет от мрежи, извън територията на България. Гаранциите за тайната на вота при електронното гласуване са детайлно разписани в чл. 50 – чл. 54 от Правилата. Сред тях са  липса на каквато и да е информация за  самоличността на избирателите, с какъв код и за кои кандидати е гласувано, достъпът до системата автоматично се блокира при пет последователни грешни опита; един избирател може да гласува само веднъж в рамките на изборния ден.

След влизане в сила на решението, с което избирателната комисия ще се произнесе за резултата от избора, всички данни в информационната система ще се архивират и пазят 5 години от деня на избора.“

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.