Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата обвини Христо Ангеличин, зам.министър на Външно, за престъпление по служба (обновена)

Прокуратурата обвини Христо Ангеличин, зам.министър на Външно, за престъпление по служба (обновена)

Defakto.bg

Прокуратурата разследва и други длъжностни лица за заобикаляне на закона и щети на ведомството

Заместник-министърът на външните работи Христо Ангеличин е обвинен за умишлена безстопанственост, тъй като  миналата година е подписал договор за купуване на телефонни централи за българските посолства без обществена поръчка.

Сигналът за договора е бил подаден преди месец от бившия външен министър Кристиян Вигенин.

Това обявиха на специален брифинг говорителите на главния прокурор Румяна Арнаудова и Зорница Таскова.

Ангеличин е обвинен за престъпление по служба, тъй като е отговорен за планирано закупуване на телефонни интернет централи на завишени цени и в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Сигналът бе подаден от Вигенин в края на ноември м.г., а в средата на декември прокуратурата обяви, че разследва служители на Външно.
„В качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – зам.-министър на външните работи, с цел да набави за дружество конкретна облага, е нарушил служебните си задължения, в резултат на което е създал реална опасност да настъпят значителни вредни последици за МВнР в размер на около 840 000 лева“, обясни Таскова.

Той е отговорен за изпращането на грами до 15 български посолства в чужбина, в които разпорежда да извършат плащания по сметка на посочено от него дружество. Освен, че е в нарушение на ЗОП, това е противоречало на плана на МВнР за подготовка на страната за българското председателство на ЕС.

„Част от този план включва подмяна на телефонните централи в задграничните ни представителства. В плана изрично е разписано, че следва да бъде обявена обществена поръчка по ЗОП и чрез нея да бъде определен изпълнител“, каза Таскова.

Преди месец Кристиан Вигенин обяви, че става въпрос за „нагла кражба“, твърдейки, че всеки един от 15-имата посланици трябвало да преведе над 30 000 евро за закупуване на телефонна централа, към която имало прикрепена фактура на фирма „Балкантел“. И че във фактурата са вписани многократно увеличени разходи за труд и техника, като основен разход е централата или сървър, чрез който телефонните разговори в бъдеще ще преминават през интернет.

 По-рано днес прокуратурата обяви, че е  започнала друго разследване срещу високопоставени длъжностни лица в Министерство на външните работи.

То е за обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на външното министерство. Софийска градска прокуратура вчера е образувала  досъдебно производство срещу ръководни длъжностни лица от Министерство на външните работи за престъпление по служба и безстопанственост.

Данните,  послужили за образуване на разследването, засягат  непровеждането на обществена поръчка от МВнР по реда на Закона за обществените поръчки за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на Министерство на външните работи.

В съобщението се казва, че вместо да се спази Закона за обществените поръчки и процедурата да се проведе по него,  от МВнР са сключили две споразумения (от 15.01.2016г. и от 22.04.2016г.) с Министерство на земеделието и храните, по силата на които са ползвани  услугите на търговско дружество чрез МЗХ.  С това търговско дружество  МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.

Според обвинението,   целта на заобикалянето на закона е  била да се облагодетелства търговското дружество, което не е имало сключен договор с МВнР, а само с МЗХ.   Така чрез  двете споразумения МВнР се е задължило да заплати  за 6 месеца на дружеството общо сумата от 700 000 лв. за самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки.  От това пък са настъпили значителни вредни последици за Министерство на външните работи (чл. 282 ал. 2 вр. с ал.1 от НК), казва прокуратурата.

От данните по делото било установено, че от МВнР не са се възползвали от предоставените на МЗХ от търговското дружество големи отстъпки при доставяне на самолетни билети и  ваучери за хотелско настаняване, въпреки, че са имали такава възможност.  Щетите заради това за МВнР са в размер на  148 000 лв.(чл. 219 НК).

В хода на разследването ще бъде изискана цялата документация от МВнР и МЗХ.  Предстоят разпити на всички лица, имащи отношение към случая. Предстои назначаване на икономическа експертиза за установяване на точната стойност на причинените имуществени вреди за МВнР.

С постановление на ръководителя на СГП е разпоредено разследването да се проведе от следователи от следствения отдел на СГП.  Даденият срок за разследване е  два месеца.

Марешки
Веселин Марешки

Комисията за защита на конкуренцията започна производство срещу Веселин Марешки и негови служители

Междувременно стана ясно, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна производство срещу Веселин Марешки и служителите му – Пламен Христов и Кръстина Таскова заради агресивни действия спрямо собственици на аптеки.  Тримата заплашвали конкуренти, че ще отворят аптека до тяхната, ако откажат да закупят лекрарства от фирма „Фармнет“, собственост на Марешки, съобщи в. „24 часа“ .  От регистъра на КЗК става ясно, че комисията е сезирана от Специализираната прокуратура, която е прекратила производство срещу Марешки и сътрудниците му за организирана престъпна група.

Става дума за данни за класическо изнудване в периода 2013-2014 г.  В Северна България собствениците на аптеки били заплашвани, че в близост до техния обект ще отвори аптека с логото на „Супер нова“, а до тези, които се намират в Южна България – „Лидер“.Марешки, Христов и Таскова предупреждавали, че ако не бъдат изпълнени исканията им. Новите обекти щели да продават по-евтини лекарства, а на конкуренцията „ще бъдат пращани проверки от Изпълнителната агенция по лекарствата, като по този начин ще бъде унищожен бизнесът им“, посочва Специализираната прокуратура. От доказателствата по делото не можело (!) да се направи извод за престъпление, но имало основателни съмнения за нарушения по Закона за защита на конкуренцията.

 

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.