Последни новини
Home / Законът / 1086 прокурори избраха Розалин Трендафилов. ВСС вече е в пълен състав

1086 прокурори избраха Розалин Трендафилов. ВСС вече е в пълен състав

Defakto.bg

От 1507 обвинители в страната, само 411 не гласуваха

Розалин Трендафилов е новият, 25-и член на Висшия съдебен съвет. Той бе избран днес от прокурорите от страната със 1086 гласа „за“.

Общо имащите право на глас прокурори са 1507, от тях вота си са дали 1096, не са гласували 411. Действителните гласове са 1086, недействителните – 10, общата избирателна активност е 72,73 %.

За валидността на избора стигаше и участието на 51 % от обвинителите. Повечето от тях избраха електронното гласуване, едва 56 са пуснали хартиени бюлетини, сред тях и кандидадът Розалин Трендафилов.

Той е с над 30 г. стаж в системата, в момента е зам.-окръжен прокурор на Хасково. Беше издигнат от обвинителите от Хасково и подкрепен от прокурорите от пловдивсикя апелативен район.

Трендафилов заема мястото на починалия Камен Ситнилски в последните месеци мандат на настоящия ВСС, който си отива през октомври. Ще попълни редиците на прокурорската колегия, която от създаването й през тази година заседава в непълен състав от 10 членове. Въпреки изтичащия скоро мандат, ще участва в отговорни избори, включително за нов пердесдател на ВАС, който се изира от пленума на съвета с квалифицирано мнозинство от 17 гласа.

Пред журналисти миналата събота кандидадът обясни решението си така – имам опит и имам какво да дам, а това ще е достоен финал на дългогодишната ми кариера.

След обявяването на резултатите, от ВСС разпространиха обръщение на Розалин Трендафилов

„Благодаря за доверието, което е чест и голяма отговорност за мен. Радвам се, че посланията ми са приети от магистратите. Считам, че това е защото са били професионално етични и разбираеми.
Няма да забравя обещанията, че няма да спестявам труд и
желание натрупания в годините професионален опит да бъде правилно и изцяло приложен в работата ми във ВСС.
Най-голямото ми лично удовлетворение ще бъде, когато тези, които ми повярваха и подкрепиха да кажат „ Ти оправда нашите очаквания“.
Винаги досега обединителното начало е било водещото в професионалната ми дейност. Ще продължавам и ще залагам на него в бъдещата ми работа, за да видя ВСС и съдебната система силни, единни и независими.
Искам да благодаря на Вас, представителите на
българските медии, че обективно препратихте към обществото моите послания.
ОЩЕ ВЕДНЪЖ БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ“
И
зявление
на Розалин Трендафилов, член на
ВСС
от квотата на прокурорите

About De Fakto

Проверете също

Зарков потвърди подкрепа за XXX-тия конгрес на Международната федерация по европейско право в София

Министърът на правосъдието Крум Зарков препотвърди ангажимента на Министерството на правосъдието за институционална подкрепа при …

Радев: Високата избирателна активност изисква отговорна кампания на държавата за доверие в изборния процес

Предстоящите избори трябва да излъчат управленско мнозинство с висока легитимност, което да се заеме с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.