Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът ще отговаря онлайн на магистратите за новите декларации

Инспекторатът ще отговаря онлайн на магистратите за новите декларации

Defakto.bg

От 1 януари тази година съдиите, прокурорите и следователите декларират имущество и конфликт на интереси пред Инспектората към ВСС. Това предвидиха последните промени в Закона за съдебната власт. Пак Инспекторатът ще извършва имуществените проверки, за конфликт на интереси, както и новите проверки за почтеност и независимост.

Изпълнението на новите правила очевидно е предизвикало и много въпроси.

Днес от Инспектората разпространиха съобщение по темата. От което става ясно и че отговорите на зададените въпроси ще се публикуват на интернет страницата на институцията.

Ето пълният текст:

„Раздел „Въпроси и отговори по имуществените декларации” в сайта на Инспектората към ВСС дава допълнителна информация за попълването на декларациите за имущество и интереси, които магистратите трябва да подават пред ИВСС, считано от 1 януари 2017 г.

Въпроси за попълването им съдии, прокурори и следователи задават на тел. 02/905759 или изпращат на факс 02/9057503 или на електронен адрес [email protected] Те се записват от служители в регистратурата на ИВСС.

Отговорите на Инспектората на въпроси по съдържанието на декларациите се публикуват в новия раздел на сайта на институцията в интернет. На въпроси, постъпили през текущата седмица, се отговаря в първия работен ден на следващата. Те са достъпни от следния линк: http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/128

Отговори по въпроси от изцяло технически характер се съобщават на посочен от декларатора телефон, факс или електронен адрес.

От 1 януари 2017 г. влезе в сила раздел I „а” „Проверка на имуществените декларации на съдиите, прокурорите и следователите” на глава девета „Статут на съдиите, прокурорите и следователите” от Закона за съдебната власт. На основание чл. 175б, ал. 1, във връзка с  чл. 175а, ал. 1 ЗСВ, от посочената дата магистратите не декларират обстоятелствата относно имущество и интереси по съществуващия до 31.12.2016 г. ред (имуществото – пред Сметна палата, а частните интереси – пред ВСС по реда на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси), а пред Инспектората към Висшия съдебен съвет.“

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков представи екипа и приоритетите си. Отчаяно се нуждаем от нов затвор, каза той

Подготовка на законите, необходими за изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост въпреки липсата …

Заради административен произвол съдът отмени глоба от 1000 лв. на Елена Фичерова, наложена от Сотир Цацаров

Софийският районен съд отмени наказателно  постановрение за глоба от 1000 лева глоба на Елена Фичерова, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.