Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът ще отговаря онлайн на магистратите за новите декларации

Инспекторатът ще отговаря онлайн на магистратите за новите декларации

Defakto.bg

От 1 януари тази година съдиите, прокурорите и следователите декларират имущество и конфликт на интереси пред Инспектората към ВСС. Това предвидиха последните промени в Закона за съдебната власт. Пак Инспекторатът ще извършва имуществените проверки, за конфликт на интереси, както и новите проверки за почтеност и независимост.

Изпълнението на новите правила очевидно е предизвикало и много въпроси.

Днес от Инспектората разпространиха съобщение по темата. От което става ясно и че отговорите на зададените въпроси ще се публикуват на интернет страницата на институцията.

Ето пълният текст:

„Раздел „Въпроси и отговори по имуществените декларации” в сайта на Инспектората към ВСС дава допълнителна информация за попълването на декларациите за имущество и интереси, които магистратите трябва да подават пред ИВСС, считано от 1 януари 2017 г.

Въпроси за попълването им съдии, прокурори и следователи задават на тел. 02/905759 или изпращат на факс 02/9057503 или на електронен адрес [email protected] Те се записват от служители в регистратурата на ИВСС.

Отговорите на Инспектората на въпроси по съдържанието на декларациите се публикуват в новия раздел на сайта на институцията в интернет. На въпроси, постъпили през текущата седмица, се отговаря в първия работен ден на следващата. Те са достъпни от следния линк: http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/128

Отговори по въпроси от изцяло технически характер се съобщават на посочен от декларатора телефон, факс или електронен адрес.

От 1 януари 2017 г. влезе в сила раздел I „а” „Проверка на имуществените декларации на съдиите, прокурорите и следователите” на глава девета „Статут на съдиите, прокурорите и следователите” от Закона за съдебната власт. На основание чл. 175б, ал. 1, във връзка с  чл. 175а, ал. 1 ЗСВ, от посочената дата магистратите не декларират обстоятелствата относно имущество и интереси по съществуващия до 31.12.2016 г. ред (имуществото – пред Сметна палата, а частните интереси – пред ВСС по реда на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси), а пред Инспектората към Висшия съдебен съвет.“

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: За да се възстанови справедливостта, трябва да се демонтира прокурорския чадър над корупцията

Важният национален консенсус е този за законността и справедливостта. Ако искаме този парламент да бъде …

Омбудсманът поздрави народните представители с топ проблеми на гражданите  

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до депутатите от 47-ото Народно събрание, в което подробно ги …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.