Последни новини
Home / Законът / Румен Радев пое властта на държавен глава

Румен Радев пое властта на държавен глава

Defakto.bg
BOK445
Снимка Афера

С шапка идиотка на глава и ръце в джобовете премиерът в оставка Бойко Борисов наблюдаваше почетната церемония по сдаването на  властта  

Румен Радев вече пое властта на държавен глава в България. Това стана точно в 13, 10 часа, когато той и вицепрезидента Илияна Йотова изпроводиха през официалния вход на „Дондуков 2“ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. И встъпиха в длъжност.

Преди това  бе проведена тържествена церемония по предаването на пълномощията от стария на новия президент.

Церемонията е израз на приемственост, без която няма как да се гради държавност, заяви Радев в речта си.  Ще бъда президент на диалога и помирението, на сътрудничеството и баланса“, обяви той.  И  призова: „Нека заедно градим едно по-справедливо общество, основано на закона и морала, свободата, толерантността и солидарността, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето“.

И още: „Ще бъда президент, който безкомпромисно ще отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ. Вярвам, че имаме сили да посрещнем всякакви изпитания. Вярвам в доброто бъдеще на България и на всички нас. Най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред“, каза Радев.

Той  благодари на всички президенти досега за усилията им за изграждане на демократична България. „За мен е огромна чест и отговорност да приема поста пред всички вас, заяви Радев.  Най-напред заговори за армията, като отбеляза, че тя

войска церемония Радев
Тържествен марш за новия и стария президенти

“ 13 века отстоява нашата държавност, свобода и достойнство“

 Разпиляхме енергия, загубихме време, но неотклонно следвахме посоката си – част от обединена Европа, заяви новият държавен глава.
Той изрази надежда, че България ще изгради „обществото, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето“.

На церемонията по встъпването в длъжност на новия президент бяха поканени председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателят в оставка Бойко Борисов и министри, председателят на Конституционния съд Борис Велчев, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, президентът Петър Стоянов, президентът Георги Първанов, временно изпълняващият задълженията на началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, представители на Министерството на отбраната, столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на дипломатическия корпус.

Публиката забеляза неуважителното отношение на министър – председателя Борисов към знаковия ритуал,  който той наблюдаваше с шапка идиотка на глава и ръце в джобовете.  Председателят на парламента  Цецка Цачева,  до него, макар и дама, посрещна гологлава предизвикателства на студа.  Едва, когато двамата президенти трябваше церемониално да се ръкуват с Борисов, демонстративно шапката се озова в джоба му.

С изпълнение на химна на България от Гвардейския духов оркестър, 21 артилерийски салюта и камбанен звън отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

Двамата президенти поздравиха официалните гости на церемонията и положиха венец на Паметника на Незнайния воин. С едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България.

В  храм-паметника „Св. Александър Невски“ в чест на новия президент бе  отслужена литургия.

Преди церемонията по сдаване на вахтата, Румен Радев заяви пред БНТ, че: “ За служебното правителство ще използвам експерти. БСП по никакъв начин не влияе на моя избор, но това не означава, че си забранявам да си вземам хора от ляво“, добави той. И още: „Много важно е да запазя своята независимост, своята субективна преценка и свободата да вземам сам решения“.

„Искам това да бъде едно ефективно правителство, което да преведе България в тези наистина няколко трудни месеца до следващото легитимно избрано правителство. Затова ще разчитам на експерти. Трябва да е ясно, че служебното правителство няма задача да изработва политики, то просто трябва да управлява държавата до следващото правителство“, подчерта Радев.
„Във външната политика ще се старая тази политика да се формира на основата на българския национален интерес в рамките на съюзите, в които членуваме“, заяви Радев.
„Няма да изказвам съмнения, че България няма да се справи с председателството на съвета на ЕС. Напротив ще положим всички сили и съм убеден, че България ще бъде достоен председател. Със сигурност няма да давам съвети на други държавни глави, със сигурност на президента на САЩ“, подчерта още той.
Преди да предаде властта на новия държавен глава Плевнелиев даде отново висока оценка на мандата си: „Държах правилната посока. Дадох, но не взех. Изпълних обещанията си. Грешки съм допускал, като всеки човек, но като президент не сбърках с големите неща. Тръгвам си с високо вдигната глава“, каза той. И на два пъти повтори, че властта не трябва да е цел, а средство.  Плевнелиев цитира Ремарк, казал,  че който се смята за безпогрешен, е безмилостен.

Eкипът на Радев:
Главен секретар в екипа на президента Румен Радев ще бъде полк. Димитър Стоянов, доскорошният началник на Щаба на Военновъздушните сили. Журналистът Иво Христов ще бъде началник на кабинета на Радев, а Елена Йончева – неговият прессекретар. Секретар по председателството на Европейския съюз ще е Деница Златева от БСП, която беше и част от предизборния му щаб. Новият правен секретар на новия президент ще бъде проф. Емилия Друмева.  Секретар по външната ще бъде Атанас Кръстин, съобщи bTV.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.