Последни новини
Home / Законът / След куп скандали, ВСС призна: Дограмата на Районния съд в Благоевград е законна!

След куп скандали, ВСС призна: Дограмата на Районния съд в Благоевград е законна!

Defakto.bg

Установява го проверка на вътрешния одит на ВСС

Сюжетът с дограмата на Районния съд в Благоевград, ползван не веднъж като аргумент в кадровите битки във ВСС, приключи! Нарушения в процедурата за въпросната дограма, проведена през 2010 г. няма, всичко е законно. Това окончателно установява през декември 2016 г. специална проверка на Дирекция “Вътрешен одит” на ВСС. На заседанието си на 19 януари 2017 г. го признава и съдебния съвет.

Предисторията

Прословутата дограма на районния съд обаче се ползваше от мнозинството в съвета като аргумент срещу предишното ръководство на съда – председателя Екатерина Николова и нейния заместник Владимир Пензов като противовес на критиките им срещу стила и методите на ръководството на Окръжния съд в Благоевград в лицето на председателя Катя Бельова. Тази година Бельова бе избрана от ВСС за втори мандат. Николова не се кандидатира, а Пензов не бе избран, нещо повече – безпрецедентно бе сменен от съвета като и.ф. председател по предложение на Бельова. Кадровиците назначиха за временен шеф посочената от нея Вера Коева, която после и избраха за титулярен председател на районния съд.

На фона на тези кадрови страсти  именно дограмата роди обвинения в шуробаджанащина, последваха проверки. Твърдението бе, че изпълнителят на поръчката е бил шурей на зам.-председателя Владимир Пензов. И някак между другото се минаваха обясненията, че през 2010 г. Пензов не е в ръководството на РС, не участва в провеждането на поръчката, нито определя победителите в нея. Сиреч – няма и сянка от конфликт на интереси.

Най-любопитното бе, че прословутата дограма по същото време е слагана от същия изпълнител и на етажа на Окръжния съд, без някой да съзре нередности в това. Едно уточнение – в Съдебната палата в Благоевград районният съд е на втория етаж, окръжният – на третия и всички, посетили сградата, са видели – прозорците им изглеждат еднакво.

Проверката

Проверката, назначена от ВСС, е извършена от директора на вътрешния одит Валентин Ангелов и държавния вътрешен одитор Иво Иванов. Предметът й: “Законосъобразността на подмяната на дограмата на втория етаж на Съдебната палата, заеман от районния съд”.

Одиторите излагат фактите, сред които, че през 2010 г. процедурата е започната от тогавашния и.ф. председател на РС Саша Алексова, поискала от ВСС отпускане на 54 000 лв. за подмяна на дограма на площ от 230 кв метра.

Представени са 6 оферти, но едната е отстранена заради нередности в документацията. Назначена е специална комисия, в която влизат председателят на съда, главният счетоводител и управителят на съдебните сгради в Благоевград. Те са попълнили и декларации за частен интерес.

На първо място е класирана офертата на “РЕМ” ООД с цена 40 982,92 лв. с ДДС. За сравнение вторият в класирането – “Ей-Си-Ем” ЕООД е дал оферта за 45 884,52 лв. с ДДС.

За резултатите са уведомени всички участници, макар това да не се изисква за малки обществени поръчки. В хода на процедурата са издавани контролни листове, окончателни приемо-предавателни протоколи и т.н. Всичко това – независимо, че цената е под 45 000 лв. и разходът е можел да се докаже само със сключен договор и първичен документ, заявяват одиторите.

Решението

На 19 януари пленумът на ВСС разглежда резултатите от проверката. Която бе тръгнала като проверка и на окръжния, и на районния съд. Но мнозинството от кадровиците настоя за детайлно вглеждане в процедурата, проведена от районния съд.

Накрая обаче решението е и за двете съдилища.

Ето го:

“Пленумът на ВСС прие направеното в докладите от директора на дирекция „Вътрешен одит“ в АВСС заключение от извършените проверки в Окръжен съд гр. Благоевград и Районен съд гр. Благоевград, възложени с решение по протокол № 42 от заседанието на Пленума на ВСС, проведено на 17.11.2016 г. Според заключението всички строително-ремонтни дейности са извършени законосъобразно, след прилагане на режима по чл. 2, ал. 1, т. 1 и по реда на чл. 2а до 2г от НВМОП /отм./, което е над нормативните изисквания за възлагане на обществени поръчки с такива стойности.

Проверките са извършени от експерти в дирекцията, в рамките на компетентността на вътрешния одит, а задачите са били проверка на законосъобразността на строително-ремонтните работи в сградите на съдилищата, възложени от ръководството на Окръжен съд – Благоевград и Районен съд – Благоевград. Проверката е обхванала финансовата и нефинансова документация във връзка с избора на изпълнител, изпълнението и разплащането на извършената работа с посочения предмет.

Установено е, че изпълнението, сроковете за изпълнение и размера на извършените плащания са съобразно сключените договори и в двете съдилища.”

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.