Последни новини
Home / Законът / След куп скандали, ВСС призна: Дограмата на Районния съд в Благоевград е законна!

След куп скандали, ВСС призна: Дограмата на Районния съд в Благоевград е законна!

Defakto.bg

Установява го проверка на вътрешния одит на ВСС

Сюжетът с дограмата на Районния съд в Благоевград, ползван не веднъж като аргумент в кадровите битки във ВСС, приключи! Нарушения в процедурата за въпросната дограма, проведена през 2010 г. няма, всичко е законно. Това окончателно установява през декември 2016 г. специална проверка на Дирекция „Вътрешен одит“ на ВСС. На заседанието си на 19 януари 2017 г. го признава и съдебния съвет.

Предисторията

Прословутата дограма на районния съд обаче се ползваше от мнозинството в съвета като аргумент срещу предишното ръководство на съда – председателя Екатерина Николова и нейния заместник Владимир Пензов като противовес на критиките им срещу стила и методите на ръководството на Окръжния съд в Благоевград в лицето на председателя Катя Бельова. Тази година Бельова бе избрана от ВСС за втори мандат. Николова не се кандидатира, а Пензов не бе избран, нещо повече – безпрецедентно бе сменен от съвета като и.ф. председател по предложение на Бельова. Кадровиците назначиха за временен шеф посочената от нея Вера Коева, която после и избраха за титулярен председател на районния съд.

На фона на тези кадрови страсти  именно дограмата роди обвинения в шуробаджанащина, последваха проверки. Твърдението бе, че изпълнителят на поръчката е бил шурей на зам.-председателя Владимир Пензов. И някак между другото се минаваха обясненията, че през 2010 г. Пензов не е в ръководството на РС, не участва в провеждането на поръчката, нито определя победителите в нея. Сиреч – няма и сянка от конфликт на интереси.

Най-любопитното бе, че прословутата дограма по същото време е слагана от същия изпълнител и на етажа на Окръжния съд, без някой да съзре нередности в това. Едно уточнение – в Съдебната палата в Благоевград районният съд е на втория етаж, окръжният – на третия и всички, посетили сградата, са видели – прозорците им изглеждат еднакво.

Проверката

Проверката, назначена от ВСС, е извършена от директора на вътрешния одит Валентин Ангелов и държавния вътрешен одитор Иво Иванов. Предметът й: „Законосъобразността на подмяната на дограмата на втория етаж на Съдебната палата, заеман от районния съд“.

Одиторите излагат фактите, сред които, че през 2010 г. процедурата е започната от тогавашния и.ф. председател на РС Саша Алексова, поискала от ВСС отпускане на 54 000 лв. за подмяна на дограма на площ от 230 кв метра.

Представени са 6 оферти, но едната е отстранена заради нередности в документацията. Назначена е специална комисия, в която влизат председателят на съда, главният счетоводител и управителят на съдебните сгради в Благоевград. Те са попълнили и декларации за частен интерес.

На първо място е класирана офертата на „РЕМ“ ООД с цена 40 982,92 лв. с ДДС. За сравнение вторият в класирането – „Ей-Си-Ем“ ЕООД е дал оферта за 45 884,52 лв. с ДДС.

За резултатите са уведомени всички участници, макар това да не се изисква за малки обществени поръчки. В хода на процедурата са издавани контролни листове, окончателни приемо-предавателни протоколи и т.н. Всичко това – независимо, че цената е под 45 000 лв. и разходът е можел да се докаже само със сключен договор и първичен документ, заявяват одиторите.

Решението

На 19 януари пленумът на ВСС разглежда резултатите от проверката. Която бе тръгнала като проверка и на окръжния, и на районния съд. Но мнозинството от кадровиците настоя за детайлно вглеждане в процедурата, проведена от районния съд.

Накрая обаче решението е и за двете съдилища.

Ето го:

„Пленумът на ВСС прие направеното в докладите от директора на дирекция „Вътрешен одит“ в АВСС заключение от извършените проверки в Окръжен съд гр. Благоевград и Районен съд гр. Благоевград, възложени с решение по протокол № 42 от заседанието на Пленума на ВСС, проведено на 17.11.2016 г. Според заключението всички строително-ремонтни дейности са извършени законосъобразно, след прилагане на режима по чл. 2, ал. 1, т. 1 и по реда на чл. 2а до 2г от НВМОП /отм./, което е над нормативните изисквания за възлагане на обществени поръчки с такива стойности.

Проверките са извършени от експерти в дирекцията, в рамките на компетентността на вътрешния одит, а задачите са били проверка на законосъобразността на строително-ремонтните работи в сградите на съдилищата, възложени от ръководството на Окръжен съд – Благоевград и Районен съд – Благоевград. Проверката е обхванала финансовата и нефинансова документация във връзка с избора на изпълнител, изпълнението и разплащането на извършената работа с посочения предмет.

Установено е, че изпълнението, сроковете за изпълнение и размера на извършените плащания са съобразно сключените договори и в двете съдилища.“

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.