Последни новини
Home / Законът / Антон Станков: Казусът „Мариян Марков“ ще приключи в Страсбург

Антон Станков: Казусът „Мариян Марков“ ще приключи в Страсбург

Defakto.bg

Казусът със съдията-партиец Мариян Марков, когото ВСС в крайна кметка уволни, ще приключи в Страсбург. Това заяви пред Де факто неговият адвокат Антон Станков.

Казусът „Марков“ нашумя заради дилемата може ли да бъде дисциплинарно освободен магистрат, който вече изобщо не би трябвало да е в съдебната власт заради несъвместимост. В случая – заради членство в политическа партия.

Дотук обаче съдийската колегия на ВСС се произнесе по дисциплинарното дело, но не и по несъвместимостта.

На 17 януари колегията единодушно, с 11 „за“, уволни Марков заради многобройни просрочия по дела. Преди това отказа на съдията от Софийския градски съд за пореден път да отложи произнасянето си по дисциплинарното му дело. Марков бе представил болничен на адвоката си Антон Станков със заявлението, че държи на неговата защита.

Въпросът за несъвместимостта, която трябва да се констатира от ВСС, е в дневния ред на съдийската колегия за утре. Предложението е произнасянето по нея да се отложи до окончателното приключване на спора за уволнението.

Спор ще има, ще обжалваме решението по дисциплинарното дело пред Върховния административен съд, каза Антон Станков. А един от аргументите в жалбата ще е, че не може да се уволни магистрат, който вече е престанал да е такъв. Според Станков е нарушено и правото му на защита. Напомни и че Марков отдавна бе депозирал и оставка като съдия, неприета от ВСС заради постъпило предложение той да бъде дисциплинарно наказан, като това произнасяне е потвърдено и от ВАС. Т.е. неведнъж сам е заявявал желание да напусне системата.

А от есента на 2016 г. съдията от Софийския градски съд е член на политическата партия „Напред, България“ и, по силата на закона, от този момент нататък повече не би трябвало да е магистрат заради несъвместимост. Декларацията за това още тогава е депозирана във ВСС, а Марков си е правил отвод по разпределените му дела, иначе решенията по тях биха били нищожни.

Развитието на този казус предстои. Точката очевидно ще сложи Евросъдът в Страсбург.

About De Fakto

Проверете също

Законопроект на ГЕРБ – СДС приключва радикално и „веднъж завинаги“ носталгията по комунизма

  Ще има глоби, ако сградите в България нямат табели, че комунистическият режим е престъпен …

След 18 – часово заседание, мнозинството в НС въведе смесено гласуване и сложи точка на машинния вот

Мнозинство от 124 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП гласува окончателно, че в големите секции …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.