Последни новини
Home / Законът / Как се изчислява извънреден труд при сумирано отчитане на работното време?

Как се изчислява извънреден труд при сумирано отчитане на работното време?

Defakto.bg

Величка Микова, юрист – експерт, КНСБ

 

Кодекс на трудаВ предприятието ни със сумирано изчисляване на работното време е установен 6-месечен период на отчитане – от 01 юли 2016г.  Въпросът е, от кога хората назначени по-късно през месеците август и септември  2016г.,   след началото на периода на отчитане на трябва да отчитат извънредния си труд – на шест месеца,  считано от датата на назначаване или шест месеца от датата на въвеждане на сумираното изчисляване на работното време?

В описания случай, изчисляването ще започне от датата на постъпване на работа до края на  определения със заповед  6 –месечен  период   на  сумирано отчитане на работното време.

Според чл. 142 от КТ работното време се изчислява в работни дни – подневно.

Работодателят може да установи сумирано изчисляване на работното време – седмично, месечно или за друг календарен период, който не може да бъде повече от 6 месеца.

Не се допуска сумирано изчисляване на работното време за работниците и служителите с ненормиран работен ден.  Законът задължава да  се спазва максималната продължителност на работна смяна при сумирано изчисляване на работното време може да бъде до 12 часа, като продължителността на работната седмица не може да надвишава 56 часа, а за работниците и служителите с намалено работно време – до 1 час над намаленото им работно време.

При въвеждане на сумирано отчитане на работното време в края на периода, за който е въведено може да се окаже, че някои  работници и служители са работили над нормалните месечни часове и това време се смята за положен от тях извънреден труд. Трябва да знаете, че положеният извънреден труд през календарната година се отчита пред инспекцията по труда до 31 януари на следващата календарна година. Т.е. извънредния труд вече не се отчита на полугодие, а на една календарна година.(чл.149, ал.2 от КТ).

За работниците, назначени и  работили  при условията на сумирано отчитане на работното време,  след като е бил установен период на отчитане на 6 месеца,    краят на отчетния период е януари 2017 година.

            Работодателят със заповед определя кои длъжности  и за кои структурни звена в предприятието е необходимо да се отчита сумирано работно време.

Именно с тази заповед работодателят определя, че  сумираното изчисляване на работното време ще става на 6 месечен календарен период. В края на отчетния период се  установява броят на отработените дни от всеки един работник или служител съгласно чл.18, ал.3 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата. Изработената над месечната месечната норма „работно време“ се зачита като  извънреден труд съгласно чл.149 от КТ и се завежда в книга за отчитане на извънредния труд, а  до 31 януари на следващата календарна година се отчита в Инспекцията по труда.

Работодателят е длъжен да  издаде и допълнителна заповед за  утвърждаване на поименен график  за работа на работещите, за периода за който е установено  сумирано изчисляване на работното време. Щом тези работници са започнали работа, след като е започнал да тече календарният  период, на който се сумирано се отчита работното време, на тях следва да им се изчисли нормата  работното време според предварителното й залагане в Правилника за вътрешния трудов ред за всеки месец като се изравни с края на отчетния период.        В описания случай изчисляването ще започне от датата на постъпване на работа до края на предварително определения със заповед  6 –месечен  период   на  сумирано отчитане на работното време.

Най- добре би било  периодът за сумирано отчитане на работното време, който се избира от работодателя  да се обвърже с  изготвянето на поименните графици. В случая обаче  поименните графици за тези работници би трябвало да се  утвърдят от датата на назначаване, до края на календарния период определен със заповедта за установяване на сумирано отчитане на работното време.

В описания  случай,  резултатът за по-късно назначените може да сочи по-кратка работа от останалите, които  са били на работа към момента на влизане в сила на заповедта за установяване на сумираното отчитане на работното време.

            Това обаче не пречи към края на 6 –месечния период да им се изчисли колко време според месечната норма, те са изработили като извънреден труд, този труд да се отчете и  заплати.

 

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Един коментар

  1. Здравейте, бих искала да задам един съществен въпрос, на който не откривам ясен отговор към днешна дата. Пример – лице е назначено на 5-дневна работна седмица на 8-часов работен ден. Работи на смени при условия на СИРВ, като дава и нощни смени. Лицето работи реално 5 дни в седмицата по 8 часа т.е. не надвишава законоустановеното работно време и уговореното в трудовия му договор. Нощният труд се приравнява към дневен и му се изплаща допълнително възнаграждение за същия. НО при приравняването се получава разлика /увеличават се часовете/. Тази разлика трябва ли да се счита за извънреден труд или не трябва. Лицето реално не е работило повече часове от упоменатите в договора му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.