Последни новини
Home / Законът / След тв репортаж: Проверяват за самоуправство депутат, затворил общинска улица

След тв репортаж: Проверяват за самоуправство депутат, затворил общинска улица

Defakto.bg

На мушката е Борислав Миланов от СДС, избраник от Реформаторския блок

Софийската градска прокуратура ще проверява депутат за самоуправство. Това е разпоредил Сотир Цацаров, който се самосезирал по репортаж на bTV за това как депутат е затворил общинска улица, за да си постори барбекю.

Това съобщи прокурорската пресслужба.

Става дума за депутата Борислав Миланов, активист от СДС, който е в парламента от групата на Реформаторския блок.

Депутат постави метална врата върху общински път и по този начин ограничава достъпа на възрастна жена до имота й, въпреки че тя е спечелила делото в съда за правото върху парцела, разкри тв репортажът.

Стайка Авджиева получава мястото във вилната зона Симеоново през 1967 г. Мястото е 600 квадратни метра и на него тя решава да построи бунгало и да го облагороди.

След края на социализма, хората, имали бунгала във вилните зони получили право да закупят имотите, при определени условия. Семейство Авджиеви платили своето на общината.

В този период местата, давани за облагородяване, стават обект на реституционни интереси. И на масови злоупотреби. „По разни машинации и фалшиви документи, те издават две решения на две семейства, които са рода. За нашето место и за това на Василеви, съседното, с което обявяват, че получават двата имота”, обяснява Стайка.

Оказало се, че човекът, който по документи е изкаран наследник на бивши собственици на мястото, всъщност е шефът на общинската техническата служба тогава. Една от институциите, без чието одобрение, нямало как да се реституира земята.

„В едно удостоверение на община Витоша се записва, че ние сме притежатели на този имот и най-отдолу г-н Божилов, който в момента  е ръководител на техническата служба на район Витоша, инж. Иван Божилов,  е заинтересован от този имот тъй като неговия дядо Търнин, е наследодателя. И той си позволява в това удостоверение отдолу да напише, че имот номер 2233, който е именно нашия имот, е на Търнин. А това не е вярно“, обяснява потърпевшата.

Иван Божилов от години не работи в общината и не отрича думите на Стайка Авджиева.

По същата процедура, роднините на бившия шеф на техническaта служба придобиват и съседния на Стайка имот и веднага продават окрупнения парцел на семейството на сегашния депутат Борислав Миланов. Това се случва преди 16 години.

Борислав Миланов заявява, че е добросъвестен купувач и няма как да знае какво се е случвало с мястото преди.

След години съдебна борба на всички инстанции Стайка Авджиева доказва, че имотът й е отнет без право. „С решение на ВКС се доказа, че ние сме собственици на този имот  и те не са притежавали този имот. Намерихме нотариален акт на бивши собственици, които са обезщетени”, обяснява Стайка.

През 2012 г. съдът окончателно решава, че тя е собственик. До тогава депутатът Миланов е окрупнил нейния имот със съседния, построил е къща, а земята на Стайка станала двор на луксозния имот.

Къщата, която той построи, е на три етажа, 500 квадратни метра разгърната площ.  Тъй като той няма двор на тази къща, нашето место му се явява двор, казва жената.

Стайка твърди, че от 2012 г. до ден днешен няма достъп до имота си. Според депутата обаче семейство Авджиеви имали ключове и приемо-предавателен протокол и никой не им пречи да влязат в имота си.

Стайка обаче настоява, че след като е окрупнил нейния и съседния парцел, депутатът е затворил улицата откъм нейния имот с плътна метална врата и усвоил пътя.

Въпросната улица е собственост на общината и според инж. Иван Николов, ст. експерт Кадастър и регулация в  район Витоша, категорично кадастралната карта и кадастралния план показват точно това.

Докато правят проверка дали усвоената улица е общинска, властите установяват, че върху публичната собственост депутатът построил беседка с барбекю. Тъй като изграждането няма одобрени технически книжа това е незаконно, заявява инж. Невена Захариева, от Техническа служба Витоша.

Депутатът обяснява, че е сложил вратата, за да се охранява имота по-добре и като се отвори улицата тя ще си съществува.

От bTV съобщиха също, че минути депутатът Миланов е търсил репортера Стоян Георгиев с въпроса: „Какъв е шансът да спрем репортажа?”

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.