Последни новини
Home / Законът / Въпреки всичко, мнозинството отхвърли Албена Ботева за и.ф. председател на Софийския районен съд

Въпреки всичко, мнозинството отхвърли Албена Ботева за и.ф. председател на Софийския районен съд

Defakto.bg

Въпреки изслушването на предложената от съдиите от СРС за техен временен ръководител Албена Ботева, която убедително отговори на всички въпроси, мнозинството в съдийската колегия на ВСС отхвърли нейната кандидатура. Така пътят за нова номинация, която да допадне на болшинството от кадровиците е открит. И „верният“ кандидат скоро ще се появи.

Решението бе взето на финала на изтощителното близо деветчасово днешно заседание с 6 гласа „за“ Ботева срещу 7 „против“.

„Не оставихме на колегите от Софийския районен съд друг избор, освен отново да дойдат под прозорците ни!“, предупреди Калин Калпакчиев.

Накратко, какво каза Албена Ботева на ВСС.

Мотивът

„Зам.-председател на съда съм от юли 2015 г., вложила съм сърце и душа в тази си работа. Несъмнено съм част от доскорошния екип, предложена съм от Методи Лалов по време, когато нямаше възможност това да прави и общото събрание. При неговата оставка всички заместници решихме, че е редно и ние да дадем оставки, за да може следващият председател да си подбере екип. Приех номинацията да поема функциите на и.ф. ръководител, защото познавам проблемите и, освен да ги артикулирам, в краткосрочен план мога да предложа решение. Мотивираха ме подкрепата на колегите на общото събрание и подкрепата, която срещам всеки ден“, каза съдия Ботева.

Не търпят отлагане

Тя изброи и проблемите, чието решаване не търпи отлагане.

Сред тях са обявяване на конкурс за служители и извършване на поискания от ВСС функционален анализ на съда. Той е много важен, защото ще даде страничен поглед за различните звена, посочи Ботева. Абсолютен приоритет е и прословутата деловодна система АСУД, като в момента тече процес на качването на всички данни в нея. Но при положение, че всяка година в СРС постъпват по 100 000 само граждански дела, натрупването е огромно. В момента СРС няма съдебен администратор, няма началник управител сгради, няма пресаташе. През последните месеци в съда са се провели няколко събрания на всички отделения.

„Никога не сме отричали, че имаме нужда от помощ. Артикулирането на проблемите е вик за помощ“, категорична бе Албена Ботева.

Без сериозни просрочия

„Екстравагантно е да си подадете оставката, а после да кажете, че макар и временно, искате да управлявате този съд. Ако ви изберем, вие какъв екип ще си изберете, стария ли? В какво състояние е лично вашият състав, има ли за него констатации на Инспектората, имате ли ненаписани дела?“, попита я Галя Георгиева. И още – защо има заповед в СРС да не се заседава след 17,30 ч.?

„Когато постъпих в СРС през 2010 г. и поех състав, го поех с около 300 висящи дела, след година те бяха 85 дела. В момента на назначаването ми като зам.-председател, висящността на състава ми беше 160-170 дела при средна 300-400, говоря за искови и заповедни производства. Към 31 декември м.г. висящността на състава ми е 73 броя дела, днес ненаписани са 3 съдебни решения от декември и 2 от вчера. И около две ненаписани заповедни дела. Работата като съдия върша след работно време и в събота и в неделя. От Инспектората го забелязаха. Няма заповед да не се заседава след 17,30 ч., заповедта е да не се насрочват дела след 17 часа. Аз не заседавам след 17,30 ч. защото така си организирам работата. Що се отнася за екипа от заместници – в СРС работят изключителни професионалисти, вярвам в техния разум, в решенията на общото събрание, ще се допитам до събранията по отделения“, бе отговорът.

Избрахме деловодната система, внедрена във ВСС, разработчикът не се справи

На въпрос на Лозан Панов защо на състави се натрупват много дела, Ботева обясни: „Понякога заради обективни, понякога заради субективни фактори. Не мога да се ангажирам с изявления от типа: защото съдията не ги решава. Понякога става дума за починал съдебен заседател. На събрания на гражданските отделения обсъждаме как да помогнем на колегите оттук нататък, за мен мерките винаги трябва да са конкретни.  Но основната причина е натрупването на огромен брой дела през годините“.

За работата на заместниците, обяви: „Замествали сме се само ние помежду си, за да не товарим колегите. За м.г. аз съм ползвала отпуск от 5 дни“.

Най-сетне се чу и ясно обяснение за неблагополучията с деловодната система.

Съдийката разказа: „Ние избрахме системата, внедрена от самия ВСС, за да е по-лесна интеграцията на данни. Ние бяхме тези, които се молехме на разработчика Кошутов да дойде и пълноценно да внедри АСУД.  Основното ни изискване беше да можем бързо да правим справки, за да ги предоставяме и на ВСС и Инспектората. В началото на 2016 г. получихме уверението, че ще стане бързо. Но не стана. В един момент се оказа, че разработчикът не може да направи единна система, а да я внедри чрез отделни модули. Съжалявам, но аз не мога да направя система! За това едва след една година нашите деловодители започват да въвеждат част от делата“.

Всички знаеха за общото събрание, да бяха дошли

Коя е причината повече от година да не се провеждат конкурси за служители, а някакви кастинги?, попита Димитър Узунов.

Ботева: „Би трябвало да отговори съдебният администратор на съда, който вече е на работа в НИП. Като екип никога не сме обсъждали, че конкурси не бива да се провеждат. Факт е обаче, че напускането на служители стана постоянно и искахме да видим колко места ще се освободят“.

Лозан Панов поиска подробности за общото събрание, което я е номинирало.

Отговорът: „Насроченото на 10 януари общо събрание беше огласено в достатъчно дълъг период, всеки желаещ имаше възможност да дойде. А това по ЗСВ е и задължение на магистрата. Аз не мога да отговоря защо са присъствали по-малко съдии от работещите. На събранието се проведе дискусия, издигна се моята кандидатура, сега благодаря на колегите за добрите думи. Номинираха се и други кандидати, те си направиха отвод. Имаше много изказвания и накрая се гласува.“

За одита на Сметната палата и обществените поръчки, Албена Ботева каза: „Честно казано идея нямам за обществени поръчки, не съм се занимавала с тях. Не съм виждала и доклада на Сметната палата“.

В този районен съд има поне още няколко висящи обществени поръчки, как ще се справите с тях?, попита Галя Георгиева.

„Ще направя това, което каза и главният инспектор, ще разчитам на професиноалисти. В СРС има главен юрисконсулт“, отговори Ботева.

„Не можах да разбера защо целият екип даде оставка. Мотивът солидарност означава протест, значи не сте били съгласни с ВСС“, констатира Милка Итова.

„В нашите оставки изрично е посочено, че е наш професионален и нравствен дълг да си дадем оставките, защото следващият председател трябва да има възможност да си избере екип. Това е най-естественото“, отговори Албена Ботева.

За руската рулетка

На финала Лозан Панов прикани кадровиците „да не си играем с търпението на колегите“ и да не оприличават избора на руска рулетка.

И още: „Да не изберем и.ф. председател ще е драматично. Това е съд с проблеми, възникнали много отдавна, които не се решават само с намирането на сграда и устройването й с работни помещения“.

„Във вашите уста това, че си играем на руска рулетка или злоупотребяваме с търпението, ми звучи като призив, подобен на този на Лалов. Всеки тук има право да изложи съображенията си и да гласува свободно!“, скочи Галя Георгиева.

Последва свободното гласуване на свободните кадровици.

 

 

About Елена Енчева

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Един коментар

  1. Елена Арапкюлиева

    От отговорите личи компетентността на съдия Ботева – синтезирани, точни и ясни отговори, въпреки тенденциозните въпроси! Задаеащите ги и една седмица не биха издържали на работа в СРС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.