Последни новини
Home / Законът / Кандидат за „вечен началник” не стана шеф на съда в Луковит

Кандидат за „вечен началник” не стана шеф на съда в Луковит

Defakto.bg

С 3 гласа „за” срещу 10 „против” единственият кандидат да оглави районния съд в Луковит Христо Първанов не получи доверието на съдийската колегия на ВСС.

Това е втори опит за избор на шеф на този съд. През лятото пак се провали, макар че тогава кадровиците се разделиха в далеч по-впечатляващото съотношение 6 „за” срещу 7 „против”. За избор в колегията се искат 8 „за”.

Любопитното днес бе, че кандидатът Първанов, завършил право в Техническия университет във Варна, работил като дознател в МВР, следовател, адвокат, а от 2004 г. вече и като съдия, дотук е изкарал 10 години начело на РС-Червен бряг. Нещо повече, след изтичането на тези му мандати, се е кандидатирал за шеф на още две районни съдилища – в Кнежа и Никопол, но не е бил избран.

С две думи – биографията му показва желание да е все ръководител или „вечен началник”, което бе отбелязано и от членовете на съдийската колегия днес. В същото време оценките за чисто съдийската му работа не са добри, повечето от актовете му са отменени.

Като лична мотивация да се кандидатира Христо Първанов изтъкна желанието си да се развива, както и получените от колеги настойчиви покани да участва в конкурса. Той получава одобрението и на общо събрание, в което обаче повечето участващи са съдии от Тетевен и само един – от Луковит. Обяснението – в РС-Луковит, където има щат за 3 съдии, в момента е зает само 1 щат.

„Фактът, че нито един от присъстващите не намира думи да подкрепи кандидата, е показателен. Той няма управленска визия, само най-общи намерения”, изтъкна Галина Карагьозова.

Не сме длъжни да правим избор на всяка цена, присъедини се Галя Георгиева.

Камен Иванов пък посочи, че в случая се откроява характерен за малките съдилища с до 5 щата проблем. И напомни, че само 13 км делят Луковит и другия районен съд в Червен бряг, където сега работи кандидадът. Намекът явно бе свързан с бъдещата трансформация на съдебната карта.

Каролина Неделчева бе на обратно мнение – все пак е бил подкрепен от общото събрание. А Светла Петкова обяви, че Първанов притежава всички качества и няма какво да чакат да се появи по-добър кандидат, „който да отговаря на критериите на г-жа Карагьозова”.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.