Последни новини
Home / Законът / Медиите “свалиха” академик и “качиха” професор за служебен премиер (обновена)

Медиите “свалиха” академик и “качиха” професор за служебен премиер (обновена)

Defakto.bg
Стефан воденичаров
Академик Стефан Воденичаров

Президентът разпуска парламента на 27 януари (петък) и насрочи датата за  предсрочни  избори на 26 март.  Радев официално назначи с указ за служебен премиер проф. Огнян Герджиков. Това се случи в края на един изпълнен с догадки и емоции ден по повод съставянето на служебното правителство. 

Бившият  председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков е бил избран за служебен премиер от президента Румен Радев, съобщи по обяд „Труд“. Малко преди това вестникът обяви, че новият служебен премиер ще е академик Стефан Воденичаров. Името на проф. Герджиков бе оповестено след като акад. Воденичаров опроверга новината, а изданието  застрахова новото име  с уговорката, че  “решението е променено в последните минути”.

Междувремeнно куп елeктронни издания се изкушиха да цитират името на  Стефан Воденичаров като  бъдещ служебен премиер.

Битката за информация пък е добър повод да си напомним, че за отговорния  пост се спрягат имената на безспорни професионалисти и широко скроени личности.

Стефан Воденичаров е директор на Института по металознание, съоръжения и технологии „Академик Ангел Балевски“ при БАН и бивш председател на академията. Той беше министър на образованието в първия кабинет на Бойко Борисов между 6 февруари 2013 и 13 март 2013 г.

Близки до проф. Герджиков отказаха да коментират новината с мотива, че президентът Радев има право да смени всяка кандидатура за поста служебен премиер и в последния момент.  Но не отрекоха информацията като скандална.

Огнян Герджиков е професор по право, роден на 19 март 1946 г. в София. Завършва в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализира във Виенския университет и в Хамбургския институт „Макс Планк“. Асистент при проф. Нисим Меворах, а по-късно професор по търговско право в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор на монографии и десетки статии в областта на търговското право.

Той е депутат в 39-ото и 40-ото Народно събрание от НДСВ.  На 5 юли 2001 г. е избран за председател на 39-ото Народно събрание.  Носител на орден „Стара планина“.

Президентството под обсада

Очевидно е, че президенството е под обсада, а от зоркия поглед на журналистите не  убягва никой от многозначителната среща на „Дондуков“ 2,  с  кандидатите за бъдещи служебни министри.

Ето какво  забелязаха журналистите:

Проф.Огнян Герджиков е разговарял с  президента “на четири очи”, преди срещата с кандидат- министрите.

Малко преди 13.30 ч. при президента е влязъл  Кирил Ананиев, който се очаква да бъде назначен за министър на финансите.

След него в президентството се озовал посланикът ни в Берлин Ради Найденов, който беше шеф на премиерския кабинет на Симеон Сакскобургготски.

На „Дондуков“ 2 е отишъл и актьорът Рашко Младенов, който се очаква да стане министър на културата.

При президента Радев влезе и бившият шеф на НОИ Гълъб Донев,  заместник на Ивайло Калфин в социалното министерство. Той е вероятния социален министър.

В президентството е и бившият шеф на полицията в Пловдив Пламен Узунов. Изглежда той е изборът за вътрешен министър.

Деканът на Стопанския факултет на Софийския университет Теодор Седларски  ще поеме икономиката.

Здравното министерство ще поеме Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването в периода 1999-2001 г.

Интригуващо е и присъствието в  сградата на “Дондуков” 2 на  бившия лидер на СДС и зам.-председател на ДСБ профeсорът по конституционно право  Екатерина Михайлова.  В момента тя е преподавател в НБУ. Мнозина даже се надяват да заеме поста правосъден министър. Тя е един от застъпниците за радикална съдебна реформа.

Окончателно

В късния следобяд президентът Румен Радев подписа указ за произвеждането на парламентарни избори на 26 март 2017 г., съобщи прессекретариатът на държавния глава.  Президентът разпуска 43-ото Народно събрание на 27 януари 2017 г., петък.
С друг свой указ президентът назначава Огнян Стефанов Герджиков за служебен министър-председател на Република България, информира прессекретариатът.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.