Последни новини
Home / Законът / Медиите „свалиха“ академик и „качиха“ професор за служебен премиер (обновена)

Медиите „свалиха“ академик и „качиха“ професор за служебен премиер (обновена)

Defakto.bg
Стефан воденичаров
Академик Стефан Воденичаров

Президентът разпуска парламента на 27 януари (петък) и насрочи датата за  предсрочни  избори на 26 март.  Радев официално назначи с указ за служебен премиер проф. Огнян Герджиков. Това се случи в края на един изпълнен с догадки и емоции ден по повод съставянето на служебното правителство. 

Бившият  председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков е бил избран за служебен премиер от президента Румен Радев, съобщи по обяд „Труд“. Малко преди това вестникът обяви, че новият служебен премиер ще е академик Стефан Воденичаров. Името на проф. Герджиков бе оповестено след като акад. Воденичаров опроверга новината, а изданието  застрахова новото име  с уговорката, че  „решението е променено в последните минути“.

Междувремeнно куп елeктронни издания се изкушиха да цитират името на  Стефан Воденичаров като  бъдещ служебен премиер.

Битката за информация пък е добър повод да си напомним, че за отговорния  пост се спрягат имената на безспорни професионалисти и широко скроени личности.

Стефан Воденичаров е директор на Института по металознание, съоръжения и технологии „Академик Ангел Балевски“ при БАН и бивш председател на академията. Той беше министър на образованието в първия кабинет на Бойко Борисов между 6 февруари 2013 и 13 март 2013 г.

Близки до проф. Герджиков отказаха да коментират новината с мотива, че президентът Радев има право да смени всяка кандидатура за поста служебен премиер и в последния момент.  Но не отрекоха информацията като скандална.

Огнян Герджиков е професор по право, роден на 19 март 1946 г. в София. Завършва в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализира във Виенския университет и в Хамбургския институт „Макс Планк“. Асистент при проф. Нисим Меворах, а по-късно професор по търговско право в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор на монографии и десетки статии в областта на търговското право.

Той е депутат в 39-ото и 40-ото Народно събрание от НДСВ.  На 5 юли 2001 г. е избран за председател на 39-ото Народно събрание.  Носител на орден „Стара планина“.

Президентството под обсада

Очевидно е, че президенството е под обсада, а от зоркия поглед на журналистите не  убягва никой от многозначителната среща на „Дондуков“ 2,  с  кандидатите за бъдещи служебни министри.

Ето какво  забелязаха журналистите:

Проф.Огнян Герджиков е разговарял с  президента „на четири очи“, преди срещата с кандидат- министрите.

Малко преди 13.30 ч. при президента е влязъл  Кирил Ананиев, който се очаква да бъде назначен за министър на финансите.

След него в президентството се озовал посланикът ни в Берлин Ради Найденов, който беше шеф на премиерския кабинет на Симеон Сакскобургготски.

На „Дондуков“ 2 е отишъл и актьорът Рашко Младенов, който се очаква да стане министър на културата.

При президента Радев влезе и бившият шеф на НОИ Гълъб Донев,  заместник на Ивайло Калфин в социалното министерство. Той е вероятния социален министър.

В президентството е и бившият шеф на полицията в Пловдив Пламен Узунов. Изглежда той е изборът за вътрешен министър.

Деканът на Стопанския факултет на Софийския университет Теодор Седларски  ще поеме икономиката.

Здравното министерство ще поеме Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването в периода 1999-2001 г.

Интригуващо е и присъствието в  сградата на „Дондуков“ 2 на  бившия лидер на СДС и зам.-председател на ДСБ профeсорът по конституционно право  Екатерина Михайлова.  В момента тя е преподавател в НБУ. Мнозина даже се надяват да заеме поста правосъден министър. Тя е един от застъпниците за радикална съдебна реформа.

Окончателно

В късния следобяд президентът Румен Радев подписа указ за произвеждането на парламентарни избори на 26 март 2017 г., съобщи прессекретариатът на държавния глава.  Президентът разпуска 43-ото Народно събрание на 27 януари 2017 г., петък.
С друг свой указ президентът назначава Огнян Стефанов Герджиков за служебен министър-председател на Република България, информира прессекретариатът.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.