Последни новини
Home / Законът / Нови рекорди по мудно правосъдие отиват в пленума на ВСС (допълнена)

Нови рекорди по мудно правосъдие отиват в пленума на ВСС (допълнена)

Defakto.bg

Поредни драстични примери на забавено правосъдие, откроени в анализ на Инспектората, бяха изпратени в пленума на ВСС.

Решението за това взе днес съдийската колегия на съвета с аргумента, че забавите не са само в съда, но и по време на досъдебната фаза. За това фактите трябва да се обсъждат съвместно от кадровиците от двете колегии.

Примерите са от анализа на Инспектората за периода от 1 април до 30 септември 2016 г. – според постъпилите и разгледани заявления за забавени дела.

И те са драстични.

Например разследване за измама се е точило 21 години, 10 месеца и 2 дни, като на финала е било прекратено поради изтекла давност, без изобщо да стига до съда. Делото е било на районната прокуратура в Мездра, водено от следствието във Враца. В течение на над 11 години то е било спряно за откриване на извършителя.

Не по-малко фрапиращ е пример от София, където производство за длъжностно престъпление е текло в продължение на 16 години, 5 месеца и 14 дни. Като 10 години и 5 месеца от тях са отишли за разследване. Забележителното е, че в крайна сметка делото е прекратено както заради изтекла давност, така и заради несъставомерност на обвинението – някои от преследваните, оказва се, изобщо не са имали качеството на длъжностни лица.

Софийски са и примерите с поредни рекордни процеси за делба – единият траял 20 години, другият – 23.

Председателят на съдийската дисциплинарна комисия Галя Георгиева обяви, че са искали имената на конкретните магистрати, но главният инспектор Теодора Точкова отказала да ги даде.

И правилно, категорична бе Милка Итова. Тя припомни колко пъти се е променяло законодателството през изтеклите години и обяви, че причините за съдийските забави не са от днес, а са трупани с години. За това всеки случай трябва да се преценява конкретно, а не да се прави лов на вещици. И да се анализират причините за забави на всички дела.

Сумата на изплатените обезщетения по сключени споразумения за шестмесечния период (01.04.2016 – 30.09.2016 г.) възлиза на 317 208 лв., докато за предходния срок (01.10.2015 – 31.03.2016 г.) тя е била 366 405 лв, съобщи по-късно пресцентърът на ВСС.

Отчетът на министъра на правосъдието относно постъпилите заявления и изплатените обезщетения по реда на Глава трета „а“ за периода 01.04.2016 – 30.06.2016 г. показва, че за този срок са постъпили 121 заявления от ИВСС в Министерството на правосъдието, а в предходен период то е получило и разгледало още 35 заявления. В разглеждания период е приключила процедурата по 68 заявления, като са сключени 75 споразумения, тъй като някои заявления са подадени от по няколко души. От сключените споразумения 23 броя са по заявления, свързани с наказателни дела, а 52 броя се отнасят за административни и граждански дела.

Предложените обезщетения са в размер от 600 лв. до 8 700 лв. През отчетния период е изплатена сумата 169 068 лв.

За периода 01.07.2016 – 30.09.2016 г. са постъпили общо 95 заявления от ИВСС в Министерството на правосъдието. За същия срок са сключени 47 споразумения по 46 заявления. Изплатените през периода суми за обезщетения са в размер общо 148 140 лв.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.