Последни новини
Home / Законът / Нови рекорди по мудно правосъдие отиват в пленума на ВСС (допълнена)

Нови рекорди по мудно правосъдие отиват в пленума на ВСС (допълнена)

Defakto.bg

Поредни драстични примери на забавено правосъдие, откроени в анализ на Инспектората, бяха изпратени в пленума на ВСС.

Решението за това взе днес съдийската колегия на съвета с аргумента, че забавите не са само в съда, но и по време на досъдебната фаза. За това фактите трябва да се обсъждат съвместно от кадровиците от двете колегии.

Примерите са от анализа на Инспектората за периода от 1 април до 30 септември 2016 г. – според постъпилите и разгледани заявления за забавени дела.

И те са драстични.

Например разследване за измама се е точило 21 години, 10 месеца и 2 дни, като на финала е било прекратено поради изтекла давност, без изобщо да стига до съда. Делото е било на районната прокуратура в Мездра, водено от следствието във Враца. В течение на над 11 години то е било спряно за откриване на извършителя.

Не по-малко фрапиращ е пример от София, където производство за длъжностно престъпление е текло в продължение на 16 години, 5 месеца и 14 дни. Като 10 години и 5 месеца от тях са отишли за разследване. Забележителното е, че в крайна сметка делото е прекратено както заради изтекла давност, така и заради несъставомерност на обвинението – някои от преследваните, оказва се, изобщо не са имали качеството на длъжностни лица.

Софийски са и примерите с поредни рекордни процеси за делба – единият траял 20 години, другият – 23.

Председателят на съдийската дисциплинарна комисия Галя Георгиева обяви, че са искали имената на конкретните магистрати, но главният инспектор Теодора Точкова отказала да ги даде.

И правилно, категорична бе Милка Итова. Тя припомни колко пъти се е променяло законодателството през изтеклите години и обяви, че причините за съдийските забави не са от днес, а са трупани с години. За това всеки случай трябва да се преценява конкретно, а не да се прави лов на вещици. И да се анализират причините за забави на всички дела.

Сумата на изплатените обезщетения по сключени споразумения за шестмесечния период (01.04.2016 – 30.09.2016 г.) възлиза на 317 208 лв., докато за предходния срок (01.10.2015 – 31.03.2016 г.) тя е била 366 405 лв, съобщи по-късно пресцентърът на ВСС.

Отчетът на министъра на правосъдието относно постъпилите заявления и изплатените обезщетения по реда на Глава трета „а“ за периода 01.04.2016 – 30.06.2016 г. показва, че за този срок са постъпили 121 заявления от ИВСС в Министерството на правосъдието, а в предходен период то е получило и разгледало още 35 заявления. В разглеждания период е приключила процедурата по 68 заявления, като са сключени 75 споразумения, тъй като някои заявления са подадени от по няколко души. От сключените споразумения 23 броя са по заявления, свързани с наказателни дела, а 52 броя се отнасят за административни и граждански дела.

Предложените обезщетения са в размер от 600 лв. до 8 700 лв. През отчетния период е изплатена сумата 169 068 лв.

За периода 01.07.2016 – 30.09.2016 г. са постъпили общо 95 заявления от ИВСС в Министерството на правосъдието. За същия срок са сключени 47 споразумения по 46 заявления. Изплатените през периода суми за обезщетения са в размер общо 148 140 лв.

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.