Последни новини
Home / Законът / След върла съпротива за съдийския избор в СРС, викат кандидатката Албена Ботева

След върла съпротива за съдийския избор в СРС, викат кандидатката Албена Ботева

Defakto.bg

След ожесточен дебат, със 7 срещу 6 гласа съдийската колегия на ВСС реши да извика за изслушване предложената за и.ф. председател на Софийския районен съд Албена Ботева.

Ботева бе предложена от шефа на по-горестоящия СГС Калоян Топалов, след като общото събрание на районния съд я издигна за изпълняващ функциите до избора на титуляр. Досегашният председател Методи Лалов даде оставка и тя бе приета, считано от 1 февруари. Албена Ботева е един от заместниците му, отговаря за гражданско отделение в СРС. На общото събрание на съда от 101 присъствали, я подкрепиха 65.

Остракизъм до дупка

В същото време от вчера текат информации, че мнозинството в съдийската колегия на ВСС не иска Ботева, като тяхна алтернатива бе сочен доскорошният прокурор, сега съдия от СГС Стефан Милев.

Днес алтернативна кандидатура наистина не бе издигната. Но „аргументи” срещу Албена Ботева заваляха. Всякакви.

Случва се, след като от два месеца насам Методи Лалов и екипът му са подложени буквално на остракизъм. И това съвсем буни съдийските духове.

Днес Лозан Панов призова кадровиците да покажат дали ще участват в решаването на проблемите на най-големия съд в страната или ще ги задълбочат. Напомни им и че предложението на Топалов почива на решението на общото събрание на СРС.

Двама срещу 65?

„Няма да подкрепя!”, обяви Галя Георгиева. И като аргумент извади включително две изказвания на въпросното събрание – на съдиите Савчев и Гарванска (оказа се, дори и те използвани извън контекста – виж по-долу). Георгиева каза също, че целият екип не е овладял ситуацията в „този мегасъд” и не намирала логика, защо, след като наред с цялото ръководство Ботева също е дала оставка, сега иска да е и.ф. „Че да оставим Лалов тогава, нали той ни каза, че отговорността за СРС вече е изцяло наша!”, обяви Георгиева.

„Призовавам за отговорно гласуване, така че до избора на титуляр да няма сътресения. Да видим как се съобразяваме с думата на общото събрание. Не е коректно общо и без конкретика да говорим за провалите на ръководството на СРС. Както се установи, отговорност имат и ВСС, и съдийската колегия, и Инспекторатът. А именно миналия петък тук инспектор Любомир Крумов говори добри неща за гражданските отделения”, контрира Калин Калпакчиев. И призова, ако някой има нещо конкретно срещу съдиа Ботева да го каже, а не да се правят спекулации.

Това не е съдийско самоуправление!

Не мина и без Светла Петкова, от миналата седмица вторачена в одитен доклад на Сметната палата за СРС и прочетен от нея като вещо страшно. Това послужи включително за пращането на Методи Лалов на прокурор, макар самата Сметна палата да не го е направила – явно според нея собствените й консаттации не са толкова ужасяващи.

Какво каза Петкова? „Държа на съдийското самоуправление, но не считам, че това събрание, а и гласовете за кандидата горовят за мнозинство и единодушие. В СРС работят 181 съдии, от тях 101 са присъствали, а от 65 са били „за” Албена Ботева, а 36 – „въздържали се”, което означава, че не я подкрепят. 65 са една трета от СРС, това не е съдийско самоуправление, колегите не са единни. В гражданските отделения са най-големите проблеми, а Ботева не се е доказала безспорно. Лалов казва, че той оставал до 1 февруари, защото трябвало да довърши обществените поръчки и преместването, а после щял да е насреща. Лалов не бива да продължава с тази дейност! По-добре колективът, ако иска пак да решава. Да дадем възможност малко по-мъдро и сериозно да погледнат кого от техния колектив да излъчат за и.ф. Ако възложим на Ботева, съдът ще продължава да затъва”.

Стига спекулации!

Галина Карагьозова разби критиките на пух и прах.

„Албена Ботева наистина е част от предишния екип, но никой не излага факти, че за година и половина като заместник тя не се е справяла със задълженията си, че правораздавателният процес в гражданските отделения се е влошил, а не подобрил. В прословутия одитен доклад на СРС няма нито една констатация за Ботева! Прави се опит за омаловажаване на решението и на общото събрание. То е направено при изискуемия от закона форум и решенията му са валидни, останалото са бакалски сметки. А решението е категорично и недвусмислено. Спекулира се с изказванията на Гарванска и Савчев – те са критикували методите на управление на Методи Лалов, но съдия Гарванска е подкрепила съдия Ботева. А Савчев очевидно си е тръгнал, след като два пъти са го търсили по телефона, понеже също е бил номиниран. И е събрал 0 „за”, 29 „въздържали се” и 72 „против”. Съдия Ботева има много добра оценка, няма упреци към нея от колегите й, инспекторите единодушно заявиха, че срещат пълна подкрепа, разбиране и съдействие по констатираните от тях проблеми. А и съвсем доскоро, да не забравяме, отношението на ВСС към Лалов и екипа му беше изцяло положително”, категорична бе Карагьозова.

Юлия Ковачева предложи да извикат съдия Ботева,  за да може лично да отговори на нападките.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.