Последни новини
Home / Законът / Съдът остави Иван Тотев на кметския пост

Съдът остави Иван Тотев на кметския пост

Defakto.bg

Пловдивският апелативен съд отмени решението на  Окръжния съд като незаконосъобразно и върна на поста кмета на града Иван Тотев.  Няма основание да се приеме, че служебното положение на Тотев ще повлияе на разследването, решиха апелативните съдии.
Те разгледаха жалбата на Тотев срещу решението на първоинстанционния съд да го отстрани временно  заради разследването срещу него. Повод е предявеното на Тотев обвинение за длъжностно престъпление при строежа на зоопарка  и ощетяване на града с един милион лева.

Досега Тотев е съдействал активно и добросъвестно на органите на досъдебното производство, сметна съдът.  Магистратите не приеха  аргументите на прокуратурата, че нуждата от допълнителни разпити на свидетели, били те и служители в общината, е основание за отстраняването му от длъжност.  Свидетелите пък не са дали индикации, че са били притискани при разпита.

В съдебната зала днес обвиненият кмет дойде с втори защитник – известният софийския адвокат Васил Василев.
Именно той разкри гаф на прокуратурата – двумесечният срок за разследването е приключил на 3 януари и няма данни той да е бил продължен. Според защитника това означава, че процесът, който се води срещу кмета, е незаконосъобразен. От прокуратурата обясниха, че такъв документ, ако наистина липсва, ще бъде издаден.

Според защитниците решенията при строителството на зоопарка са от сформирана комисия към Община Пловдив, а не еднолично от кмета и той не може да носи отговорност за действия на подчиненията си.
В съдебната зала Иван Тотев заяви, че съвестта му е чиста и очаква съдът да отмени решението на първата инстанция.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.