Последни новини
Home / Законът / Следователите първи ще избират “своя” в новия ВСС на 13 май

Следователите първи ще избират “своя” в новия ВСС на 13 май

Defakto.bg

Сотир Цацаров свика на 13 май общо събрание на следователите, които трябва да изберат своя 1 представител в новия Висш съдебен съвет.

Заповедта бе приета за сведение на днешното заседание на прокурорската колегия.

Общото събрание на следователите ще се проведе в зала „Универсиада“ в две последователни съботи:  на 13 май 2017 г. в 10.00 ч и на 20 май 2017 г в 8.00 ч. Дневният ред в първата събота предвижда: откриване на събранието и обявяване броя на присъстващите следователи; избор на председател на събранието, на Мандатна комисия, на Избирателна комисия, на Избирателни секции и определяне на техния брой; приемане на решение на Общото събрание за времето за изслушване на всеки от кандидати и изслушване на кандидатите по азбучен ред и въпроси към тях.

Във втората събота ще се проведе избор за член на ВСС от следователите, в съответствие с процедурата по чл. 32-37 от Правилата за провеждане на избори за членове на ВСС от магистратите и обявяване на решението на Избирателната комисия за резултатите от избора.

Предложения за член на ВСС от следователите се правят при спазване изискванията на чл. 29в от ЗСВ и Правилата, като се депозират в деловодството на ВСС – след обнародване в Държавен вестник на свикването на Общото събрание и не по-късно от два месеца преди първата събота на провеждането му, заедно с писменото съгласие на кандидата и се обявяват заедно с мотивите и имената на предложителите на интернет страницата на ВСС в срок до три дни от постъпването им.

В 14-дневен срок от обявяването на предложенията (30.03.2017 г.) кандидатите представят в писмена форма подробна автобиография, мотивите си, концепция за дейността на ВСС, както и други документи в съответствие с изискванията на закона.

Становищата на кандидатите и въпросите към тях се представят до 28.04.2017 г. и се публикуват на интернет страницата на ВСС в срок до три дни след постъпването им.

Според хронограмата за избор на нов ВСС следващи по ред ще са прокурорите, които ще избират четирима свои представители. На 10 юни в зала “Армеец” е общото събрание на съдиите, те имат квота от 6 човека.

Прокурорската колегия гласува днес и оставката на изпълняващата функциите районен прокурор на Царево Катя Евтимова. Евтимова напуска исстемата по лични причини.

About De Fakto

Проверете също

ЕК завежда иск срещу България пред Съда на ЕС за неизпълнение на решението за мръсния въздух у нас

България ще бъде изправена пред Съда на ЕС  заради бездейства по въпроса със замърсяването на …

Управляващите с нова версия за независимия прокурор, който ще разследва Главния: Мандат от 7 години, избор от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство

След премеждията на проектите “Кирилов” (по името на бившия правосъден министър) и куп унищожителни негативни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.