Последни новини
Home / Законът / Следователите първи ще избират „своя“ в новия ВСС на 13 май

Следователите първи ще избират „своя“ в новия ВСС на 13 май

Defakto.bg

Сотир Цацаров свика на 13 май общо събрание на следователите, които трябва да изберат своя 1 представител в новия Висш съдебен съвет.

Заповедта бе приета за сведение на днешното заседание на прокурорската колегия.

Общото събрание на следователите ще се проведе в зала „Универсиада“ в две последователни съботи:  на 13 май 2017 г. в 10.00 ч и на 20 май 2017 г в 8.00 ч. Дневният ред в първата събота предвижда: откриване на събранието и обявяване броя на присъстващите следователи; избор на председател на събранието, на Мандатна комисия, на Избирателна комисия, на Избирателни секции и определяне на техния брой; приемане на решение на Общото събрание за времето за изслушване на всеки от кандидати и изслушване на кандидатите по азбучен ред и въпроси към тях.

Във втората събота ще се проведе избор за член на ВСС от следователите, в съответствие с процедурата по чл. 32-37 от Правилата за провеждане на избори за членове на ВСС от магистратите и обявяване на решението на Избирателната комисия за резултатите от избора.

Предложения за член на ВСС от следователите се правят при спазване изискванията на чл. 29в от ЗСВ и Правилата, като се депозират в деловодството на ВСС – след обнародване в Държавен вестник на свикването на Общото събрание и не по-късно от два месеца преди първата събота на провеждането му, заедно с писменото съгласие на кандидата и се обявяват заедно с мотивите и имената на предложителите на интернет страницата на ВСС в срок до три дни от постъпването им.

В 14-дневен срок от обявяването на предложенията (30.03.2017 г.) кандидатите представят в писмена форма подробна автобиография, мотивите си, концепция за дейността на ВСС, както и други документи в съответствие с изискванията на закона.

Становищата на кандидатите и въпросите към тях се представят до 28.04.2017 г. и се публикуват на интернет страницата на ВСС в срок до три дни след постъпването им.

Според хронограмата за избор на нов ВСС следващи по ред ще са прокурорите, които ще избират четирима свои представители. На 10 юни в зала „Армеец“ е общото събрание на съдиите, те имат квота от 6 човека.

Прокурорската колегия гласува днес и оставката на изпълняващата функциите районен прокурор на Царево Катя Евтимова. Евтимова напуска исстемата по лични причини.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.