Последни новини
Home / Законът / Вторият протест на СРС: Поискахме протегната ръка, получихме реваншизъм! (допълнена)

Вторият протест на СРС: Поискахме протегната ръка, получихме реваншизъм! (допълнена)

Defakto.bg

„Поискахме протегната ръка, получихме реваншизъм“ – така  Методи Лалов, който въпреки оставката е председател на СРС до 1 февруари, обобщи причината за днешния протест на съдиите под прозорците на ВСС.

ABOTEVA-PROTEST
Кандидадът на съдиите Албена Ботева (на преден план)

Това е втори поред протест в рамките на малко повече от месец, срещу безпринципното кадруване на кадровика на третата власт. Повод за гнева е отхвърлянето на номинираната от магистратите за и.ф. председател Албена Ботева без нито една критика срещу нея.  На общо събрание днес те потвърдиха подкрепата си за Ботева.

Този път представляващият ВСС Димитър Узунов не излезе при съдиите. Предния път, на 9 декември м.г., те го посрещнаха с: „Оставка!“ А заседанието на пленума на ВСС удобно приключи току преди началото на протеста. Никой не отвори и дума за това.

Пред сградата на ВСС Лалов бе категоричен – ако кадровиците изберат за временен председател на районния съд човек отвън, ще настане тотален хаос. Защото малко хора са наясно какво е да се движи съд с 830 служители, хиляди постъпващи дела и т.н.

Лалов напомни, че са искали съдействие от ВСС за управлението на този толкова труден съд, преди да излязат на първия си протест. На който ВСС им е отговорил с реваншизъм: „Няма да назначим вашия кандидат!“.

При магистратите слязоха председателят на ВКС Лозан Панов и Калин Калпакчиев от съдебния съвет. Панов повтори онова, за което вече предупреди самия ВСС на скандалното му заседание във вторник: играе се с търпението на съдиите, вместо те да бъдат чути.

Председателят на ВКС обаче бе критичен към днешния резултат от общото събрание на районния съд. На него бе потвърдена подкрепата за Ботева, но се появи и алтернативна кандидатура на Борис Динев.  Според Панов това означава, че магистратите „като че ли не са готови да проявят самоуправлението в неговите истински параметри“.

Протестът приключи.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Един коментар

  1. Тук можеда видите протеста на живо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.