Последни новини
Home / Законът / Вторият протест на СРС: Поискахме протегната ръка, получихме реваншизъм! (допълнена)

Вторият протест на СРС: Поискахме протегната ръка, получихме реваншизъм! (допълнена)

Defakto.bg

“Поискахме протегната ръка, получихме реваншизъм” – така  Методи Лалов, който въпреки оставката е председател на СРС до 1 февруари, обобщи причината за днешния протест на съдиите под прозорците на ВСС.

ABOTEVA-PROTEST
Кандидадът на съдиите Албена Ботева (на преден план)

Това е втори поред протест в рамките на малко повече от месец, срещу безпринципното кадруване на кадровика на третата власт. Повод за гнева е отхвърлянето на номинираната от магистратите за и.ф. председател Албена Ботева без нито една критика срещу нея.  На общо събрание днес те потвърдиха подкрепата си за Ботева.

Този път представляващият ВСС Димитър Узунов не излезе при съдиите. Предния път, на 9 декември м.г., те го посрещнаха с: “Оставка!” А заседанието на пленума на ВСС удобно приключи току преди началото на протеста. Никой не отвори и дума за това.

Пред сградата на ВСС Лалов бе категоричен – ако кадровиците изберат за временен председател на районния съд човек отвън, ще настане тотален хаос. Защото малко хора са наясно какво е да се движи съд с 830 служители, хиляди постъпващи дела и т.н.

Лалов напомни, че са искали съдействие от ВСС за управлението на този толкова труден съд, преди да излязат на първия си протест. На който ВСС им е отговорил с реваншизъм: “Няма да назначим вашия кандидат!”.

При магистратите слязоха председателят на ВКС Лозан Панов и Калин Калпакчиев от съдебния съвет. Панов повтори онова, за което вече предупреди самия ВСС на скандалното му заседание във вторник: играе се с търпението на съдиите, вместо те да бъдат чути.

Председателят на ВКС обаче бе критичен към днешния резултат от общото събрание на районния съд. На него бе потвърдена подкрепата за Ботева, но се появи и алтернативна кандидатура на Борис Динев.  Според Панов това означава, че магистратите “като че ли не са готови да проявят самоуправлението в неговите истински параметри”.

Протестът приключи.

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Един коментар

  1. Тук можеда видите протеста на живо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.