Последни новини
Home / Законът / Захариева на прощаване към ВСС: Започнете поне съдебната карта

Захариева на прощаване към ВСС: Започнете поне съдебната карта

Defakto.bg

В последния си ден като министър на правосъдието Екатерина Захариева се прости с ВСС, чийто пленум председателства, със съвети и препоръки. Във фокуса им бе излезлият вчера доклад на Брюксел.

„Докладът за първи път е с много конкретни препоръки и много се надявам като професионална общкност да не го използвате за прехвърляне на топката. Истината е, че много неща има да се свършат, макар немалко да са и направени.

Според мен една от най-важните препоръки е изборът на нов ВСС. Надявам се също, въпреки противоречията, които имате помежду си, да започнете съдебната карта. В малка България 113 районни съдилища на фона на другите европейски страни наистина са много. Съдебната карта е задача на целия ВСС, не само на комисията на съвета“, подчерта Захариева пред кадровиците. Реформата дотук се спъва в очевидното нежелание на кадровиците да „жертват“ съдилища от „своя“ район, но дежурно като виновник се сочи комисията начело с Калин Калпакчиев.

По повод препоръките на ЕК за прокуратурата и специално за направения евроанализ, Екатерина Захариева заяви, че в МП вече била сформирана междуведомствената група, която трябвало да е готова със своя анализ и препоръки до 15 май.

Министърът в оставка отчете също готов проект за промени в НПК със становища към него и изрази надежда за приемственост в парвосъдното ведомство.

„Желая ви успех в оставащия мандат, извинете, ако съм обидила или засегнала някого!“, заключи Захариева.

Димитър Узунов й поднесе букет.

About De Fakto

Проверете също

Зарков потвърди подкрепа за XXX-тия конгрес на Международната федерация по европейско право в София

Министърът на правосъдието Крум Зарков препотвърди ангажимента на Министерството на правосъдието за институционална подкрепа при …

Радев: Високата избирателна активност изисква отговорна кампания на държавата за доверие в изборния процес

Предстоящите избори трябва да излъчат управленско мнозинство с висока легитимност, което да се заеме с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.