Последни новини
Home / Законът / Категорично: Гърция отказа да върне в Турция осемте избягали военни

Категорично: Гърция отказа да върне в Турция осемте избягали военни

Defakto.bg

Те излизат на свобода веднага

Съседна Гърция ни даде пореден урок как се спазват човешките права в една европейска държава.

С решение от днес Върховният съд на страната категорично постанови да не се предават на Турция осемте военни, които потърсиха убежище след опита за преврат срещу Ердоган през юли миналата година.

“ Вероятността техните права да бъдат нарушени или ограничени, независимо от степента на тяхната вина или тежестта на престъпленията, за които са обвинени, не позволява прилагането на правилата за екстрадиране“, заяви председателят на Върховния съд, цитиран от Ройтер.

Решението е окончателно и не може да бъде променяно дори с решение на министъра на правосъдието, информира сайтът keeptalkinggreece.com.

Двама турски майори, четирима капитани и двама сержанти първи ранг, преследвани от режима на Ердоган, веднага излизат на свобода. Върховният съд е категоричен – депортирането ще изложи живота им на риск, а това е категорично забранено от европравилата.

Решението идва въпреки отправен от турския посланик ултиматум. В държавите, където права на човека и правосъдие не са празни думи, ултиматумите не важат.

Става дума за същите военни, чийто хеликоптер по някои данни първоначално се е опитвал да кацне в България миналото лято, но набързо е бил отпратен от нашите власти. За късмет на бегълците.След пристигането им в Гърция те бързо бяха осъдени на по два месеца затвор за неразрешеното навлизане във въздушното пространство. Но въпросът за екстрадицията се решаваше в отделни дела.

Турските военни отговориха с декларация, в която благодаряха на гръцкия народ. Няма индикации, че  вътрешният гръцки министър се кани тайно да ги изведе през граница и да ги предаде на Ердоган.

Сравнението с България се натрапва. От миналото лято насам нашите власти въпреки всички правила отвеждаха до границата и предаваха на режима на Ердоган потърсили убежище от него бегълци. Без дори да им дадат възможност да се обърнат към съд. После ни обясняваха, че били изпълнили „процедура“, Борисов твърдеше, че отчитат всички като „предотвратени“.
А най-фрапиращ бе примерът с бизнесмена Абдуллах Бююк, който живееши в България преди опита за преврат. И за когото няколко съдебни инстанции отказаха екстрадиция не само заради липсата на гаранции за справедлив процес срещу него, но и заради реален риск за живота му в Турция. Въпреки това, тихомълком, по несъществуващи „процедури“ Бююк бе предаден тайно  от МВР на Ердоган. А премиерът Борисов и вътрешният министър Бъчварова ни обясняваха, че трябвало да пазим отношенията със съседа, без който щял да ни залее бежански поток.В Гърция, също съсед на Ердоган, подобни аргументи очевидно не вървят. И слава богу!

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Един коментар

  1. Петър Обретенов

    Гърция доказа,че е европейска правова държава. А България? Срам и позор! Ще се направи ли анкета кой е отговорен за предаването на турския гражданин Бююк / и много други /, в нарушение на българските закони и международното право?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.