Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът към депутатите: Спрете принудителното изселване на хора заради „Мини Марица-изток“

Омбудсманът към депутатите: Спрете принудителното изселване на хора заради „Мини Марица-изток“

Defakto.bg
Манолова 9
Надеждата на хората от Бели бряг и Трояново е в омбудсмана Манолова, посрещат я като спасител.

Омбудсманът  Мая Манолова призова председателя на Народното събрание Цецка Цачева да включи в  последния парламентарен ден на 43-то НС  казусът „Бедечка“ в Ст.Загора и да гласува мораториум върху строителните работи в него.

„Мисля, че последният ден на 43-тото Народно събрание би следвало да бъде белязан с разглеждането на законопроекти, които са важни за хората, които защитават природата в България, които защитават бъдещите поколения. Съдейки от програмата обаче е ясно, че по-важни са концесиите “, отсече омбудсманът.

Вчера Мая Манолова се срещна с представителите на инициативния комитет в защита на парк „Бедечка“ от застрояване и пое ангажимент да препоръча на кмета на Стара Загора Живко Тодоров да направи публично достояние всички становища, свързани с общественото обсъждане на общия устройствен план (ОУП) като бъдат качени на сайта на общината.

„Смятам, че е  нормално едно обществено обсъждане на устройствен план да става при условията на пълна публичност и прозрачност“, аргументира се Манолова.  Тя бе категорична също, че заседанието на Експертния съвет, който ще заседава другата седмица трябва да бъде открито за граждани. Омбудсманът обеща да изпрати експерти и юристи от институцията да проследят не само  заседанието, но и доказателствата на представителите на инициативния комитет за отправени към тях заплахи и обиди.

При необходимост ще сезирам прокуратурата,  подчерта Мая Манолова.

МАНОЛОВА10
Омбудсманът: „Събрах много документи, за това как се оценяват триетажни къщи от по 400 кв. метра застроена площ за 30 000 лв. За това как кирпичени къщи се оценяват по-скъпо от масивни къщи, строени преди 15 г., а оценките се крият…“

По-рано през деня тя се срещна с  близо 300 жители от селата Бели бряг и Трояново. Хората се жалваха срещу принудителното им изселване с цел разширяване на добива на въглища в региона от „Мини Марица-изток“ и ниските обезщетения, които получават срещу „заграбените“ по думите им имоти и земеделски земи.

Манолова начерта план за действие в защита на техните права, като първа точка посочи срещата, която ще направи с представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, кредитор на въгледобивния комплекс, именно по проекта за изселване и обезщетяване на населението.

„Това трябва да се случи по европейски правила и стандарти, които важат за всички страни от ЕС;, подчерта Манолова.

След срещата с представителите на банката омбудсманът ще поиска среща и с новия министър на енергетиката,  без значение, че е служебен, защото „мините са държавно дружество, а проблемите на хората не търпят повече отлагане“, каза общественият посредник.

„Ще настоявам да се включат и представители на Българския енергиен холдинг, на ръководството на „Мини Марица-изток“, на община Раднево и на местните хора – от инициативния комитет, кметовете на Трояново, Бели бряг, на съседните села“, допълни още омбудсманът.

Манолова беше възмутена, че проблемът на хората се замита от няколко правителства и шефове на „Мини Марица-изток“, прехвърля се от министър на министър и „от чекмедже в чекмедже“.

„Събрах много документи, за това как се оценяват триетажни къщи от по 400 кв. метра застроена площ за 30 000 лв. За това как кирпичени къщи се оценяват по-скъпо от масивни къщи, строени преди 15 г. За това как се крият оценките на лицензираните оценители, които трябва да кажат колко струва един имот, за това колко обидно ниски са сумите за него.  Реално мините изземват територията, земите и живота на хората, без по никакъв начин те да бъдат адекватно възмездени. Факт е, че този проблем се точи не просто с години, а от десетилетия. Има международни стандарти и правила, за това как хора при неотложен национален интерес трябва да бъдат преселвани и как може да бъде, образно казано „заличено“ едно място. То може и да бъде „заличено“, но живота  на хората трябва да продължи с всички нормални изисквания за тях и техните семейства, категорична е Манолова.

На челната снимка:Мрачните лица на 300 жители от селата Бели бряг и Трояново заради принудителното им изселване ниските обезщетения, които получават срещу „заграбените“ по думите им имоти и земеделски земи.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.