Последни новини
Home / Законът / Радев представи служебния кабинет, Герджиков обеща „служение“ на народа и нулева толерантност към корупцията

Радев представи служебния кабинет, Герджиков обеща „служение“ на народа и нулева толерантност към корупцията

Defakto.bg
Герджиков представяне от Радев
Проф. Огнян Герджиков

Премиерът проф. Огнян Герджиков смени „Аз“ с „Ние“

Радев след представяне на правителството
В профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ президентът Румен Радев публикува черно бяла снимка от заседание на служебните министри, на което те подписват декларации, че не са в конфликт на интереси с постовете, които заемат.

На скромна и делова  18-минутна церемония новият президент Румен Радев представи служебния кабинет в  Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Основна грижа на временното правителство ще е изборната търговия, стана ясно от изявленията и на президента Румен Радев и на премиера Огнян Герджиков.

„Скъпи сънародници от днес България ще се управлява от служебно правителство. Партийния дебат се изостри, геополитическата среда е нестабилна. В тази сложна ситуация на страната й е необходима стабилност. Служебното правителство има ясни приоритети, провежда на честни избори, подготовка на страната за председателството ни в ЕС, реда и сигурността, запазване на икономиката. Това означава спокойна и ефективна работа“, заяви държавният глава.

 Той подчерта, че председателството на Европейския съюз е предизвикателство и за това има отделен пост. Радев обяви, че  служебното правителство няма как да се справи, ако не извърши експертна проверка на всяко едно министерство и заяви, че ще настоява при намиране на нередности случаите да бъдат извадени на светло.

„Изборът ми се спря на на проф. Огнян Герджиков, защото той е безпорен авторитет, политик, изпратен с аплодисдменти от поста си, което рядко се случва. Той е човек на диалога и чувството му за хумор ще бъде необходима противоотрова в тежката пред изборна кампания“, каза още Радев.

„Вярвам, че високият професионализъм на служебните министри е гарант за изпълнението на тази задача. Основна мисия на служебното правителство е организирането, провеждането и подготовката на честни избори“, каза още Румен Радев.  Президентът представи всеки един от министрите, като им благодари, че са приели поканата.

Нулева толерантност към корупцията

Ще следя отблизо как служебното правителство се справя със случаите на корупция, каза той и  даде да се разбере,  че няма да допусне олигархията да превземе целите на кабинета.   „Ще настоявам при установяване на случаи на порочни практики в управлението, довели до ощетяване на държавата, тези случаи да бъдат осветлени и прекратени.“

Забележително, в последвалата  реч на на проф. Огнян Герджиков,  авторитарната фразеология – „Аз“  бе подменена от  „Ние“.  Цялото правителство ще отговаря за провеждането на честни избори и за „Живот, свобода и стремеж към щастие“– по едно знаменателно изречение от американската Конституция.

Общият дух на речта му излъчваше добронамереност, ерудиция и  категоричност. Премиерът Герджиков разтълкува значението на думата „служебно” като „служение“ на народа и родината. И обеща правителството да изпълни тази своя мисия.

Освен това определи думата „държава“ като произлизаща от „държа“.

„За да се съхранява и развива народът ни, той трябва да държи на държавата си и да й служи“, отбеляза той. Служебният премиер се обърна и към правителство в оставка. „Искам да ви уверя, че служебният кабинет няма да руши вашите постижения. Всички добри неща ще бъдат надграждани, но и допуснатите грешки ще бъдат поправени.“, обяви  Герджиков.

„Последните десетилетия сме свидетели на безобразия в изборния процес. Навремето се е търгувало с роби, а сега с гласове. Ще направим всичко възможно тази уродлива практика да бъде, ако не пресечена, то поне категорично редуцирана.“  Това заяви още служебният премиер по повод главния ангажимент на служебното правителство да  организира честни избори. “ Ще се борим за запазване на финансовата стабилност, както и за реда и сигурността в държавата“, обяви още той.

По-късно, точно в 12 часа, властта в  Министерски съвет се смени.

Кабинетът „Борисов 2“ сдаде министерските кресла на екипа „Герджиков“. Поне от пръв поглед това стана в добра атмосфера.  Като домакин на церемонията Бойко Борисов обяви, че е слушал внимателно речта на президента Радев и го подкрепя в идеята му за експертна проверка на завещаното по министерства.

В типичен стил той я  доусъвършенства –  „Да се разрови“, заръча Борисов и допълни – а, ако има смущаващи неща – да се дават в прокуратурата!

„Не смятам да ви скършвам хатъра„, отвърна му Герджиков.  Дано нищо не излезе, но ако излезе ще приложим законите на страната„, обеща служебният премиер. Той подчерта, че оценява високо направеното от „най-дългогодишният премиер на България от най-новата ни история“

По-късно пред БНР служебният премиер Огнян Герджиков заяви, че новият кабинет няма да се притеснява да отмени обществени поръчки, направени в последния момент, за много пари, където винаги има риск за не много редни неща. Той подчерта, че не става въпрос за „лов на вещици“, а за проверка,  защото, за съжаление, на много места се писа, че има данни за корупционни елементи,  най-вече в областта на обществените поръчки.
След двете церемонии новото правителство официално пое управлението на страната. То ще работи без парламент до края на март – докато минат предсрочните парламентарни избори на 26 март, новото  Народно събрание положи клетва и излъчи редовно правителство.

Иван Гарелов ще бъде  медиен съветник на служебното правителство,  а пресцентърът на МС ще оглави журналистката от БНР Мария Цанкова.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.