Последни новини
Home / Законът / 323 от властта с неточни декларации пред Сметната палата. Една трета от тях – магистрати, кадровик и инспектор

323 от властта с неточни декларации пред Сметната палата. Една трета от тях – магистрати, кадровик и инспектор

Defakto.bg

Несъответствия в имотните декларации на 323 представители на властите у нас откри Сметната палата. Проверката е за декларациите, подадени през 2016 г.

Любопитното е, че близо една трета от тях – 100 души са съдии, прокурори, следователи, един инспектор и един член на ВСС.

Несъответствията са в две групи – при подаване на ежегодни декларации и уведомления и при встъпителни и финални декларации.

От проверените общо 14 261 лица с ежегодна декларация или уведомление нарушителите са 252-ма. 

От проверените 743 лица, подали финална и встъпителна декларации, несъответствия има при 71.

От Сметната палата напомнят, че в публичния регистър се декларират също имущество и задължения на съпрузите и на ненавършили пълнолетие деца.

За нарушенията са уведомени НАП и председателят на ДАНС.

Магистратите с неточни декларации се поделят поравно между съдии и прокурори – по 42-ма, има и 4 следователи. Те са от всички нива на съдебната власт, има включително съдии от ВКС и ВАС, прокурори от ВКП, следовател от НСлС.

Повечето са пропуснали да декларират придобивки на половинките си, започвайки от акции, дворно място, апартамент и приключвайки с покупка на стар автомобил. Неколцина не са описали доходи от наеми (сумите не са фрапиращи, от порядъка на около 4000 лв.) или учредени ипотеки.

Членът на ВСС, при когото е установено несъответствие в декларацията, е варненската съдийка Даниела Костова. Тя не написала данни за участието на съпруга й в новоучредено „Фиделитас груп“ ЕООД. Инспекторът с неточна декларация е Генади Георгиев.

Грешки в декларациите при постъпване или напускане на системата са допуснали 5 съдии, 4 прокурори и 1 следовател.

От 1 януари тази година магистратите и членовете на ВСС вече декларират имуществото си не пред Сметната палата, а пред съдебния Инспекторат.

С несъответствия в декларациите от другите власти са бившите вицепремиери Меглена Кунева (доходи на съпруга) и Ивайло Калфин (неописана ипотека). Има депутати, кметове, областни управители.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.