Последни новини
Home / Законът / Съдебният съвет дължи отговор по всеки кадрови въпрос, поставен от магистрат

Съдебният съвет дължи отговор по всеки кадрови въпрос, поставен от магистрат

Defakto.bg

Това окончателно реши Върховният административен съд

ВСС дължи произнасяне по всеки кадрови въпрос, поставен от съдия, прокурор или следовател. Това окончателно реши петчленен състав на Върховния административен съд по дело, заведено от варненска съдийка. Точката е в дневния ред на съдийската колегия на ВСС за 31 януари.

Конкретният казус е по молба на съдията за преместване от Окръжен съд – Варна в равен по степен съд – СГС, административен съд – София-град, подадена през лятото на 2015 г. Тогава нейната командировка в Софийския градски съд е била прекратена.

Молбата е била разгледана от Комисията по предложенията и атестирането, която решава да не открие процедура по преместването, за което уведомява съдийката. С нова молба обаче тя настоява ВСС да преразгледа това решение на комисията и да уважи искането й. И отново получава отговор от комисията. Произнасяне от ВСС няма. В крайна сметка пред ВАС е обжалван мълчаливият отказ на съдебния съвет да разгледа и да се произнесе с решение по нейната молба.

Първата инстанция на ВАС отменя мълчаливия отказ и връща преписката на кадровия орган за произнасяне. С решение от 12 януари това е потвърдено и от 5-членен състав на ВАС.

“Не само в случаите на чл. 194, ал.1, предложение второ (преместване – б.р.), но и по всеки кадрови въпрос, поставен пред него от съдия, прокурор или следовател, Висшият съдебен съвет трябва да отговори с мотивирано решение. Особено в случаите на отказ. Мълчаливият отказ на ВСС по кадрови въпроси е незаконосъобразен фингиран административен акт”, заявяват върховните съдии.

Решението им обаче изобщо не означава, че всяка молба за преместване трябва да бъде удовлетворена. Още повече, че в закона ясно е казано, че това става при закриване или съкращаване на щатове в ненатоварени съдилища и прокуратури и откриването на нови щатове в натоварените. Но във всички случаи се дължи мотивиран отговор.

Решението на ВАС идва в момент, в който в съдийската колегия се води дебат именно по преместванията и то по въпроса дали те се правят за определени магистрати или вървят с щата. На последното си заседание след такъв дебат членовете на колегията решиха да изслушат четирима съдии, поискали преместване, включително по лични причини. Изслушването ще е във вторник.

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.