Последни новини
Home / Законът / Американски съдия спря граничните забрани, наложени от Тръмп ( обновена)

Американски съдия спря граничните забрани, наложени от Тръмп ( обновена)

Defakto.bg

Щатското МВР обяви,че съдийското решение няма да спре указа

Американски съдия издаде временна забрана на депортацията на хора с визи или бежанци от страни, попадащи в обхвата на имиграционните ограничения на Доналд Тръмп, съобщават световни медии.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа в петък указ, с който се обявява 3-месечна забрана за влизане в страната на хора от Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен и замразява за 4 месеца програмата за приемане на бежанци в САЩ.

Съдията от Бруклин Ан Донъли е издала разпореждането, след като е била сезирана от адвокати на Американския съюз за граждански права. Решението на съдийката забранява на граничните полицаи да връщат всеки, който идва в САЩ с валидна виза от засегнатите от ограниченията на Тръмп.

Решението се отнася и за онези, които имат одобрена молба за статут на бежанец, посочва Асошиейтед прес. Според Американския съюз за граждански свободи заповедта на съдийката ще засегне между 100 и 200 души, задържани на американските летища или транзитни зони, допълва bTV.

В същото време Министерството на вътрешната сигурност на САЩ обяви, че съдийското решение няма да спре прилагането на мерките в указа „по начин, гарантиращ сигурността и безопасността на американския народ“. Според ведомството решението се отнася за малък брой пътуващи, които са били обезпокоени от процедурите за сигурност.

Правителството на САЩ си запазва правото да отменя визи по всяко време, ако е нужно за националната сигурност или обществената безопасност, подчертаха те.

„Това не е забрана срещу мюсюлманите, а засяга страни, в които има много тероризъм“, заяви новият президент на САЩ в интервю, излъчено по телевизия Ей Би Си, съобщава сайтът lapresse.ca.  Според указ, наречен „Защита на нацията от терористични атаки на чужденци“, копие от който бе публикувано от в. „Вашингтон Пост“, новата администрация на Белия дом се готви да забрани за един месец влизането на американска територия на гражданите на седем мюсюлмански страни (Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен).

Новата американска администрация предвижда също да спре приемането на бежанци в продължение на четири месеца и да прекрати окончателно приема на сирийски бежанци.

На въпроса дали не се опасява, че тези решения ще предизвикат гняв в мюсюлманския свят, Доналд Тръмп заявява: „Гняв? Вече има много гняв. Как би могло да има повече?“.

И още: „Светът е бардак (…) Светът е разгневен“, заяви президентът. „Не трябваше да ходим в Ирак. Не трябваше да се изтегляме по начина, по който го направихме. Светът е пълен бардак“, подчерта Тръмп.

Междувременно Американската академия за филмово изкуство обяви, че един от номинираните за наградите „Оскар“ – иранския режисьор Ашгар Фархади, може да попадне под обхвата на имиграционните ограничения в САЩ. Лентата „Търговският пътник“ на Фархади е номинирана за „Оскар“ за чуждоезиков филм.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.