Последни новини
Home / Законът / Огнян Герджиков даде на министрите 2 седмици за анализ и заръча „безкомпромисност” към обществените поръчки

Огнян Герджиков даде на министрите 2 седмици за анализ и заръча „безкомпромисност” към обществените поръчки

Defakto.bg

Няма време за революции в съдебната реформа, но…

На първото заседание на служебното правителство Огнян Герджиков постави първите задачи на министрите. Програмата, очаквано, е наситена. А заръката е за особена безкомпромисност към болната тема за обществените поръчки, дебело подчертана и в последния доклад на Брюксел. Но, „без да вадим очи”, предупреждава Герджиков.

Не е подмината и темата за съдебната реформа.

„В рамките на двуседмичен срок, не повече, искам да ми представите аналитични доклади за състоянието в министерствата“, е обявил премиерът, цитиран от „Фокус”.
И е напомнил, че времевият хоризонт пред служебния кабинет е много близък. „Не сме като редовен кабинет с хоризонт 4 години, нашето е бягане на 100 м. Това значи, че стартът е изключителен важен, всяка десета от секундата може да е фатална“, казва той.
За това: „Разчитам, че работата ви ще внушава стабилност и спокойствие в обществото. Нека това, което редица анализатори и политици подчертаха – експертността и професионализма, да го защитим“, каза още служебният премиер.

За съдебната реформа
Темата е изтъкната като важна от Огнян Герджиков. „Очаквам от Министерство на правосъдието да излезе с предложение по препоръките на ЕК и то с отговорници и срокове какво може да се направи. Трябва да имаме предвид, че по време на мандата ни няма НС, не може да има законодателни инициативи и не може да се направи нещо революционно, но така или иначе да се правят стъпки в правилната посока”, казва той.
За обществените поръчки
„Една много болна и важна тема за нашето общество, която присъства и в препоръките на ЕК в последния доклад за механизма за наблюдение на съдебната система. Затова призовавам към безкомпромисен и внимателен анализ на обществените поръчки. Не призовавам за отмяната на всички обществени поръчки, но трябва много да се внимава, тъй като става дума и за поръчки с европейски средства. Да не се получи така, че вместо да изпишем вежди, да извадим очи. Искам да помоля да бъдем много решителни и безкомпромисни, когато се открият нередности, нарушения„, казва Герджиков.

За председателството на ЕС
До 10 февруари е срокът, в който служебният премиер иска на бюрото си информация за свършеното по подготовката българското председателство на Съвета на ЕС.

„Следваща много важно тема е председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г. Деница Николова, ресорният вицепремиер, днес пътува с президента в Брюксел. Надявам се това официално посещение да даде сериозен тласък, но не можем да смятаме, че единствено тя ще свърши работата, тъй като подготовката на председателството засяга всички сфери. Най-късно до 10 февруари на бюрото ми да има информация за свършеното по подготовката на това председателство. Ще помоля и специално министъра на културата за културната програма, която има значение“, заявява Огнян Герджиков.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.