Последни новини
Home / Законът / Огнян Герджиков даде на министрите 2 седмици за анализ и заръча „безкомпромисност” към обществените поръчки

Огнян Герджиков даде на министрите 2 седмици за анализ и заръча „безкомпромисност” към обществените поръчки

Defakto.bg

Няма време за революции в съдебната реформа, но…

На първото заседание на служебното правителство Огнян Герджиков постави първите задачи на министрите. Програмата, очаквано, е наситена. А заръката е за особена безкомпромисност към болната тема за обществените поръчки, дебело подчертана и в последния доклад на Брюксел. Но, „без да вадим очи”, предупреждава Герджиков.

Не е подмината и темата за съдебната реформа.

„В рамките на двуседмичен срок, не повече, искам да ми представите аналитични доклади за състоянието в министерствата“, е обявил премиерът, цитиран от „Фокус”.
И е напомнил, че времевият хоризонт пред служебния кабинет е много близък. „Не сме като редовен кабинет с хоризонт 4 години, нашето е бягане на 100 м. Това значи, че стартът е изключителен важен, всяка десета от секундата може да е фатална“, казва той.
За това: „Разчитам, че работата ви ще внушава стабилност и спокойствие в обществото. Нека това, което редица анализатори и политици подчертаха – експертността и професионализма, да го защитим“, каза още служебният премиер.

За съдебната реформа
Темата е изтъкната като важна от Огнян Герджиков. „Очаквам от Министерство на правосъдието да излезе с предложение по препоръките на ЕК и то с отговорници и срокове какво може да се направи. Трябва да имаме предвид, че по време на мандата ни няма НС, не може да има законодателни инициативи и не може да се направи нещо революционно, но така или иначе да се правят стъпки в правилната посока”, казва той.
За обществените поръчки
„Една много болна и важна тема за нашето общество, която присъства и в препоръките на ЕК в последния доклад за механизма за наблюдение на съдебната система. Затова призовавам към безкомпромисен и внимателен анализ на обществените поръчки. Не призовавам за отмяната на всички обществени поръчки, но трябва много да се внимава, тъй като става дума и за поръчки с европейски средства. Да не се получи така, че вместо да изпишем вежди, да извадим очи. Искам да помоля да бъдем много решителни и безкомпромисни, когато се открият нередности, нарушения„, казва Герджиков.

За председателството на ЕС
До 10 февруари е срокът, в който служебният премиер иска на бюрото си информация за свършеното по подготовката българското председателство на Съвета на ЕС.

„Следваща много важно тема е председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г. Деница Николова, ресорният вицепремиер, днес пътува с президента в Брюксел. Надявам се това официално посещение да даде сериозен тласък, но не можем да смятаме, че единствено тя ще свърши работата, тъй като подготовката на председателството засяга всички сфери. Най-късно до 10 февруари на бюрото ми да има информация за свършеното по подготовката на това председателство. Ще помоля и специално министъра на културата за културната програма, която има значение“, заявява Огнян Герджиков.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.