Последни новини
Home / Законът / СГС регистрира “Да, България!” като политическа партия

СГС регистрира “Да, България!” като политическа партия

Defakto.bg

По молба на представителите й решението бе взето веднага, прокуратурата не възрази

Новата партия “Да, България!” с председател бившия правосъден министър Христо Иванов да бъде вписана в регистъра на политическите партии. Това постанови днес Румяна Спасова от Софийския градски съд. Решението бе взето в самото съдебно заседание по молба на новата формация. А прокуратурата не възрази.

Така новата партия има шанс да се регистрира за предстоящите парламентарни избори. ЦИК вече обяви, че ще приема документите за регистрация от 2 до 8 февруари. Изборите са на 26 март.

С днешното решение на СГС процедурата за “Да, България!” не приключва. Въпреки заявлението на прокурор Явор Димитров от СГП, че няма да протестира това решение, по закон трябва да се изчака 7-дневен срок за оспорването му пред Върховния касационен съд. Той ще изтече на 7 февруари и новата партия ще има два дни да внесе документите си в ЦИК.

Ако трябваше да се изчакват всички срокове по Закона за политическите партии, включването на “Да, България!” в битката за новия, 44-и парламент, бе обречено. Така Софийският градски съд по принцип има 14-дневен срок за постановяване на решение, после текат 7-те дни за обжалване пред ВКС. При наличие на жалба или протест, върховният съд, от своя страна, се произнася в 14-дневен срок от внасянето на жалбата или протеста.

Днес в съда дойдоха Христо Иванов, Мануела Малеева, юристи, учредители. Адвокатите на “Да, България!” посочиха, че са спазени всички изисквания – представен е протокол от заседание на 20 декември м.г. за учредяване, с подписите на 77 човека (при изисквани 50), на учредителното събрание на 7 януари са присъствали 1235 учредители при изисквани 500, приет е устав на партията, избрани са нейните ръководни органи.

От името на прокуратурата Явор Димитров от СГП пледира “Да, България!” да бъде регистрирана.

“Постановяването на решение в същия ден не е прецедент. Документите ни са изрядни. А и от самото начало заявяваме, че вярваме, че прокуратурата ще се отнесе професионално. Ние си свършихме работата, съдебната власт също”, коментира на излизане Христо Иванов.

Не мина и без политика. В отговор на журналистически въпроси Иванов заяви, че партията е учредена, за да върне в обществения дневен ред централната тема за борбата с корупцията по високите етажи на властта и приканва всички, на които тази кауза е близка, да се обединят в антикорупционен блок. В същото време обаче коалиция с ГЕРБ, ДПС и БСП не е възможна, тъй като тези партии са имали достатъчна възможност да покажат своята антикорупционна насоченост, но са направили “точно обратното”. Същото важало и за патриотите и Веселин Марешки.

Онзи ден стана ясно, че “Да, България!” няма съвместно да се явява на избори и с новата формация вдясно “Нова република”.

На въпрос дали очаква “изненади” от страна на прокуратурата, както и викан ли е скоро там (докато беше правосъден министър започнаха няколко проверки), Иванов отговори: “Не, не съм викан. Вярвам в почтеността на мнозинството от българските прокурори”.

 

About Елена Енчева

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.