Последни новини
Home / Законът / СГС регистрира „Да, България!“ като политическа партия

СГС регистрира „Да, България!“ като политическа партия

Defakto.bg

По молба на представителите й решението бе взето веднага, прокуратурата не възрази

Новата партия „Да, България!“ с председател бившия правосъден министър Христо Иванов да бъде вписана в регистъра на политическите партии. Това постанови днес Румяна Спасова от Софийския градски съд. Решението бе взето в самото съдебно заседание по молба на новата формация. А прокуратурата не възрази.

Така новата партия има шанс да се регистрира за предстоящите парламентарни избори. ЦИК вече обяви, че ще приема документите за регистрация от 2 до 8 февруари. Изборите са на 26 март.

С днешното решение на СГС процедурата за „Да, България!“ не приключва. Въпреки заявлението на прокурор Явор Димитров от СГП, че няма да протестира това решение, по закон трябва да се изчака 7-дневен срок за оспорването му пред Върховния касационен съд. Той ще изтече на 7 февруари и новата партия ще има два дни да внесе документите си в ЦИК.

Ако трябваше да се изчакват всички срокове по Закона за политическите партии, включването на „Да, България!“ в битката за новия, 44-и парламент, бе обречено. Така Софийският градски съд по принцип има 14-дневен срок за постановяване на решение, после текат 7-те дни за обжалване пред ВКС. При наличие на жалба или протест, върховният съд, от своя страна, се произнася в 14-дневен срок от внасянето на жалбата или протеста.

Днес в съда дойдоха Христо Иванов, Мануела Малеева, юристи, учредители. Адвокатите на „Да, България!“ посочиха, че са спазени всички изисквания – представен е протокол от заседание на 20 декември м.г. за учредяване, с подписите на 77 човека (при изисквани 50), на учредителното събрание на 7 януари са присъствали 1235 учредители при изисквани 500, приет е устав на партията, избрани са нейните ръководни органи.

От името на прокуратурата Явор Димитров от СГП пледира „Да, България!“ да бъде регистрирана.

„Постановяването на решение в същия ден не е прецедент. Документите ни са изрядни. А и от самото начало заявяваме, че вярваме, че прокуратурата ще се отнесе професионално. Ние си свършихме работата, съдебната власт също“, коментира на излизане Христо Иванов.

Не мина и без политика. В отговор на журналистически въпроси Иванов заяви, че партията е учредена, за да върне в обществения дневен ред централната тема за борбата с корупцията по високите етажи на властта и приканва всички, на които тази кауза е близка, да се обединят в антикорупционен блок. В същото време обаче коалиция с ГЕРБ, ДПС и БСП не е възможна, тъй като тези партии са имали достатъчна възможност да покажат своята антикорупционна насоченост, но са направили „точно обратното“. Същото важало и за патриотите и Веселин Марешки.

Онзи ден стана ясно, че „Да, България!“ няма съвместно да се явява на избори и с новата формация вдясно „Нова република“.

На въпрос дали очаква „изненади“ от страна на прокуратурата, както и викан ли е скоро там (докато беше правосъден министър започнаха няколко проверки), Иванов отговори: „Не, не съм викан. Вярвам в почтеността на мнозинството от българските прокурори“.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Прокуратурата е иззела над 10 хиляди дози наркотици и обвинила над 400 души в хода на операция „Бяло“

В операцията „Бяло“ бяха иззети над 10 хиляди дози наркотици, като палитрата е разнообразна – …

Управляващият интернет търсачка премахва от резултатите при търсене информация, за която се твърди, че е неистина

Лицето, което управлява интернет търсачка, следва да премахне от резултатите при търсене, информацията, включена в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.