Последни новини
Home / Законът / Мнозинството във ВСС издигна свой кандидат за Софийския районен съд

Мнозинството във ВСС издигна свой кандидат за Софийския районен съд

Defakto.bg

Изборът на 8 от съдийската колегия е Стефан Милев и изглежда предизвестен

Изборът на временен председател на Софийския районен съд е предложен като извънредна точка в дневния ред на съдийската колегия за днес. А кандидатите са трима – Албена Ботева, получила повторно подкрепата на общото събрание на СРС, алтернативната номинация на съдиите Борис Динев, официално предложени от шефа на СГС Калоян Топалов.

Третият кандидат е издигнат от мнозинството от 8 човека в колегията – Стефан Милев, в момента съдия от СГС, доскоро прокурор от столичната районна прокуратура. На него в СГС се  падна делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев. Милев е съдия от юли миналата година. А в СРП беше зам.-районен прокурор. Преди да влезе в правото Стефан Милев беше репортер от БНР.

При положение, че членовете на съдийската колегия са общо 14, а за кадрови решения се искат 8 гласа, изборът изглежда предизвестен.

Че именно Милев ще бъде номиниран от кадровиците, се говори отпреди две седмици. В този смисъл кандидатурата не е изненада. Но на фона на две номинации от СРС не изглежда в синхрон с принципа на съдийското самоуправление.

След този наплив от номинации Лозан Панов предложи и тримата кандидати да бъдат изслушани. Георги Колев се възпротиви – не виждал смисъл. С 11 на 3 се реши да има изслушване по обяд.

Ние няма за какво да се срамуваме от нашия кандидат, обяви преди това Галя Георгиева от мнозинството и подкрепи изслушването. За това пък тя постави под съмнение кворума на общото събрание на СРС и додаде – пък и номинирането от съдиите не е задължително (но влезе това лято в съдебния закон именно като основен елемент от самоуправлението). Георгиева стигна и по-далеч – изтъкна прилика с номинацията и назначаването на съдията от ВКС Владимир Йорданов за и.ф. председател на Софийския градски съд. Отликите са повече от приликите, опонира Лозан Панов. И напомни, че в онази ситуация номинации от самите магистрати не е имало. А Йорданов е предложен не от кадровици, а от председателя на ВКС като по-вишестояш ръководител. Така сега Калоян Топалов е предложил двама.

Оставката на Методи Лалов като председател на СРС влиза в сила на 1 февурари. По този повод Георги Колев предложи дори днес да се открие процедура за избор на титулярен шеф на най-големия съд. Това обаче ще стане идната седмица.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.