Последни новини
Home / Законът / Мнозинството във ВСС издигна свой кандидат за Софийския районен съд

Мнозинството във ВСС издигна свой кандидат за Софийския районен съд

Defakto.bg

Изборът на 8 от съдийската колегия е Стефан Милев и изглежда предизвестен

Изборът на временен председател на Софийския районен съд е предложен като извънредна точка в дневния ред на съдийската колегия за днес. А кандидатите са трима – Албена Ботева, получила повторно подкрепата на общото събрание на СРС, алтернативната номинация на съдиите Борис Динев, официално предложени от шефа на СГС Калоян Топалов.

Третият кандидат е издигнат от мнозинството от 8 човека в колегията – Стефан Милев, в момента съдия от СГС, доскоро прокурор от столичната районна прокуратура. На него в СГС се  падна делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев. Милев е съдия от юли миналата година. А в СРП беше зам.-районен прокурор. Преди да влезе в правото Стефан Милев беше репортер от БНР.

При положение, че членовете на съдийската колегия са общо 14, а за кадрови решения се искат 8 гласа, изборът изглежда предизвестен.

Че именно Милев ще бъде номиниран от кадровиците, се говори отпреди две седмици. В този смисъл кандидатурата не е изненада. Но на фона на две номинации от СРС не изглежда в синхрон с принципа на съдийското самоуправление.

След този наплив от номинации Лозан Панов предложи и тримата кандидати да бъдат изслушани. Георги Колев се възпротиви – не виждал смисъл. С 11 на 3 се реши да има изслушване по обяд.

Ние няма за какво да се срамуваме от нашия кандидат, обяви преди това Галя Георгиева от мнозинството и подкрепи изслушването. За това пък тя постави под съмнение кворума на общото събрание на СРС и додаде – пък и номинирането от съдиите не е задължително (но влезе това лято в съдебния закон именно като основен елемент от самоуправлението). Георгиева стигна и по-далеч – изтъкна прилика с номинацията и назначаването на съдията от ВКС Владимир Йорданов за и.ф. председател на Софийския градски съд. Отликите са повече от приликите, опонира Лозан Панов. И напомни, че в онази ситуация номинации от самите магистрати не е имало. А Йорданов е предложен не от кадровици, а от председателя на ВКС като по-вишестояш ръководител. Така сега Калоян Топалов е предложил двама.

Оставката на Методи Лалов като председател на СРС влиза в сила на 1 февурари. По този повод Георги Колев предложи дори днес да се открие процедура за избор на титулярен шеф на най-големия съд. Това обаче ще стане идната седмица.

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.