Последни новини
Home / Законът / Предизвестено, Стефан Милев е временният председател на СРС

Предизвестено, Стефан Милев е временният председател на СРС

Defakto.bg

Без изненади, предложеният от осем кадровици Стефан Милев застава начело на Софийския районен съд като негов временен председател.

Мнозинството в съдийската колегия на ВСС отхвърли номинираните от самите районни съдии Албена Ботева и Борис Динев.

Милев получи 8 гласа „за”, Ботева – 6 „за”, Динев – нито един.

Случи се на традиционно протяжно заседание, близо 5 часа от което отидоха за изслушване на тримата номинирани, последвано от дебат с до болка познати аргументи и контрааргументи. Дотам, че онова, което си казваха кадровиците от мнозинството и малцинството, очевидно беше интересно само на тях самите. А и това не е сигурно.

В крайна сметка предизвестеният избор бе направен.

Отхвърлянето на два пъти номинираната от съдиите Албена Ботева само защото е част от предишното ръководство, дало оставка, е акт на обида и реванш, обвини Калин Калпакчиев. Намираме се в паралелна реалност, на планетата ВСС, обяви той.

Защо той?

Съдията от СГС с шестмесечен стаж в съдийството Стефан Милев е най-подходящ, той е човек „отвън”, не е свързан с групичките и настроенията в най-големия съд в страната – Софийския районен съд, ще внесе умиротворение, ще реши проблемите. Това, най-общо обявиха Галя Георгиева, Димитър Узунов, Светла Петкова, Георги Колев. А Узунов изобщо постави под съмнение дали Ботева и Динев са били подкрепени от общото събрание на СРС, проведено миналия четвъртък – по неговите сметки нито един от двамата не е получил достатъчно гласове.

При изслушването си пред ВСС Стефан Милев обясни съгласието си да поеме поста и.ф. председател с факта, че е „извън ситуацията” в СРС, може да успокои климата, да осигури равномерна натовареност и, макар да не е работил в СРС, познава ставащото там от разговори с колегите си.

Без ясен отговор

Кандидадът на мнозинството обаче отказа ясен отговор на ясния въпрос: кой и кога му е предложил да бъде номиниран. И „влезе остро” в дебат с членове на ВСС: Това е извън процедурата, вие от ВСС не отговаряте кой кога какви разговори е водил с вас за номинирането ви в съвета, когато го направите, ще го направя и аз, обяви Милев. Камен Иванов, който го бе помолил да „разсее мистерията” около номинирането му, веднага пожела да отговори, но бе прекъснат от Димитър Узунов.

А въпросът бе повече от логичен – номинацията е внесена днес сутринта, до вчера Милев е бил в чужбина. Но в същото време обяви, че вече е говорил с хора от различните отделения на СРС да станат негови заместници. След поредно връщане към темата, все пак заяви, че предложението не му е било отправено на маса и не е било от прокурори.

Имам самочувствие

За себе си каза: „Съдия съм в наказателното отделение на СГС от 1 юли 2016 г., преди това повече от 10 г. бях прокурор на всички стъпала до окръжно ниво. Преподавател на младши прокурори в НИП, хоноруван асистент по наказателно право в УНСС. Личната ми мотивация да приема номинацията е настъпилото разделение и поляризация между колегите, абсолютно изкуственото разделение на „за” и „против” ръководството, на симпатизиращи на една съдийска организация и на друга. Чувството за несправедливо натоварване на различни съдебни състави. Единствената ми мотивировка – че съм извън ситуацията, мога да съм полезен за 2-3 месеца, до избора на титулярен председател. Климатът да бъде успокоен и натовареността равномерна”.

Стефан Милев не скри, че е човек със самочувствие, сигурен в силите и възможностите си. Както и че е „устойчив на физическо и психическо напрежение”. А останал с впечатлението, че единственият негатив срещу него бил, че е „бивш прокурор”. Това обида ли е, запита той. Впрочем, на моменти новият и.д. председател на СРС директно ръководеше заседанието на съдийската колегия и даваше думата.

Любопитен за личността му е и детайл – в декларацията си за конфликт на интереси, която е подал като прокурор, в графата „други качества”, Милев е записал: „Много съм готин”.

Друг любопитен щрих е, че на въпроса дали има намерение да участва и в конкурса за титулярен председател на СРС, той отговори – на този етап не, но ако променя намерението си, ще уведомя ВСС.

Иначе даде заявки да отмени заповедта, с която наказателните съдии, преглеждащи и свидетелствата за съдимост, да са с по-ниска натовареност. Както и да изисква колегиалност и добър тон към съдебните служители. „Обиди, крясъци към тях няма да търпя, въпрос на първите 7 години”, обяви той.

Делото срещу Ненчев ще бъде преразпределено

На финала възникна спор кои свои наказателни дела в СГС трябва да довърши Стефан Милев. На него бе разпределено и делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев, насрочено за утре. Но то не е започвало и при оттеглянето му принципът за неизменност на състава не би бил нарушен.

В същото време осмината от ВСС бяха предложили „да довърши разпределените му от СГС наказателни дела”, сиреч и това срещу Ненчев. Калин Калпакчиев обаче остро възрази – трябва да довърши само делата, по които е започнало съдебното следствие.

Накрая именно това бе гласувано. Така че делото срещу Ненчев ще бъде преразпределено.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

2 коментара

  1. Пореден натегач в номенклатурата на Темида. Става за Главен прокурор!

  2. Елена Арапкюлиева

    Малко ме смути несериозността към декларацията зс конфликт на интереси, но като се зсмисля май повечето се отнасят така към нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.