Последни новини
Home / Законът / ВАС отмени ограниченията на ЦИК за машинното гласуване (допълнена)

ВАС отмени ограниченията на ЦИК за машинното гласуване (допълнена)

Defakto.bg

Върховният административен съд отмени решението на ЦИК, с което бе предвидено да има машинно гласуване само в 500 секции на предстоящите извънредни избори за парламент, съобщи БТА.

Решението на върховните съдии Нина Докторова, Татяна Хинова и Красимир Кънчев е окончателно. Но, за съжаление, в е недостъпно на страницата на ВАС, защото е „в процес на обезличаване на лични данни“.

Ограничението на машинното гласуване бе атакувано от Радан Кънев, Петър Славов, Мартин Димитров и Трайчо Трайков, сега част от проекта „Нова република“.

Те се позоваха на Изборния кодекс, според който „в избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване“.
Според ЦИК обаче законът е предвидил само „правна възможност“ за въвеждането на машинния вот. Въпреки това от избирателната комисия обявиха, че ако ВАС отмени решението им, са готови да проведат обществена поръчка и да осигурят машини във всички секции за вота на 26 март.

Няма фирма, която да изпълни такова задание за два месеца, категорични са спецове.

Часове след постановяването му, от „Нова република“ разпространиха решението на ВАС.

Какво казва съдът?

Гласуването с хартиени бюлетини и машинното гласуване са равностойни и съществуват в Изборния кодекс от 5 март 2014 г., т.е. три години преди произвеждането на парламентарните избори на 26 март 2017 г.

В преходни разпредби наистина е предвидено машинното гласуване да се изключи до произвежднето на президентските избори през 2016 г. Като в този период обаче се произежда експериментално машинно гласуване в до 500 секции. А след това се провежда действително машинно гласуване в най-малко 500 секции.

Приложението на тези изключения обаче вече е изчерпано и ЦИК не може да ги прилага на изборите за народни представители на 26 март 2017 г. Нещо повече – комисията няма право на преценка.

Що се отнася до възражението на ЦИК, че е в невъзможност физически да осигури машинно гласуване навсякъде,  това е неотносимо към съдебното производство.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.