Последни новини
Home / Законът / Спецсъдът блокира, не може да насрочва нови дела, няма съдебни заседатели (допълнена)

Спецсъдът блокира, не може да насрочва нови дела, няма съдебни заседатели (допълнена)

Defakto.bg

Мандатът на старите изтече, а нови още не са избрани

Специализираният наказателен съд блокира – от края на януари не може да насрочва за разглеждане нови дела. Ръцете на правосъдието са вързани заради проблем със съдебните заседатели. На 26 януари е изтекъл мандатът на сегашните, а нови още не са избрани. При това положение ръцете на правосъдието са вързани – заседателите ще довършат започнатите с тяхно участие дела по принципа за неизменност на съдебния състав по НПК, но – дотам.

Председателят на специализирания наказателен съд Георги Ушев сигнализира за проблема съдийската колегия на ВСС, той влезе като извънредна точка в дневния й ред във вторник, но разглеждането му бе отложено – до късни доби вчера кадровиците усилно избираха временен председател на Софийския районен съд и „успяха“ да преодолеят едва две точки от обширната си програма. Днес все пак точката бе обсъдена от колегията на извънредното й заседание.

Как и защо се е стигнало дотук?

Де факто потърси Георги Ушев. А от неговите обяснения стана ясно, че отговорът е в няколко посоки.

Мандатът на заседателите в спецсъда изтича на 26 януари 2017 г. А промените в Закона за съдебната власт, в сила от 9 август 2016 г., предвидиха новости в избирането им.

Запазен бе принципът, че те се подбират от общинските съвети, избират се на общо събрание на по-вишестоящия съд. В случая става дума за Столичния общински съвет и общото събрание на апелативния специализиран наказателен съд.

Бе записано обаче, че 8 месеца преди изтичането на мандата на заседателите (той вече е 4 години), избиращият съд предлага на подбиращия общински съвет бройката на нужните за новия мандат заседатели на базата на разглежданите дела.

На 31 август м.г. председателят на спецсъда Георги Ушев изпраща на апелативния спецсъд предложението за броя на заседателите, подчертавайки, че въпросът е спешен и не търпи отлагане. Предложението е за 150 заседатели.

Един месец по-късно получава писмо да мотивира този брой с броя на делата. На следващия ден изпраща отговора.

Поисканата бройка заседатели, увеличена с 10 – общо 160, обаче е одобрена на общо събрание на апелативния спецсъд едва на 31 октомври и е изпратен в Столичния общински съвет. По новите правила на закона това е трябвало да стане 6 месеца преди изтичането на мандата. След СОС има задължението публично да обяви, че стартира подбор и набира кандидати 5 месеца преди изтичането на мандата. Като в този срос избира и съответна комисия за проверка на документите им.

Да, ама не – СОС не е заседавал до 24 ноември заради президентските избори. Едва тогава процедурата за подбор е стартирана, а после е и удължена с 1 месец заради липсата на достатъчно кандидати.Така 2016 г. изтича, януари 2017 г. – също.

Лъсва и друг проблем – освен че няма достатъчно кандидати, в закона (по предложение и настояване на Методи Андреев) вече към заседателите бе поставено и изискване за справки дали не са били сътрудници на ДС и останалите служби. Набавянето на подобна справка, оказва се, отнемало около месец.

В крайна сметка в момента са набрани не 160, а 70 кандидати за заседатели в спецправосъдието. От СОС уверили, че няма да се бавят и в рамките на максимум две седмици ще изпратят поне този списък на апелативния спецсъд за провеждане на избор.

Ами сега?

На извънредното заседание на съдийската колегия днес стана ясно, че проблемите набъбват.

Така от комисията на СОС са поискали съдебния съвет да им разтълкува едно от новите правила в закона – че съдебните заседатели не могат да се избират за „повече от два последователни мандата към същия съд“.

Очевидно е, че това правило няма как да се отнася до специализирания съд, който работи едва от 5 години и не е възможно заседателите да са изкарали там два мандата, категоричен бе Лозан Панов. И предложи на колегите си, за да не се тупа повече топката със заседателите, директно да пратят такъв отговор на СОС. Прие се.

Стана ясно също обаче, че проблем с двата мандата ще възникне в други съдилища, сред които Софийския градски съд, където такъв избор също предстои.

Оптимистичната перспектива е в края на февруари-началото на март заседателите, макар и половината от нужния брой, да бъдат избрани, да се закълнат и да започне разглеждане на новите дела в спецсъда.

Песимистичната….

Във всички случаи в момента правосъдието излиза в принудителен отпуск. Чудесно, нали?

 

 

About Елена Енчева

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.