Последни новини
Home / Законът / С неудоволствие, съдийската колегия възстанови бивш зам.-министър в СГС

С неудоволствие, съдийската колегия възстанови бивш зам.-министър в СГС

Defakto.bg

Кадровиците пак се разправяха за работата на комисията КАК

Макар и с очевидно неудоволствие, съдийската колегия на ВСС възстанови доскорошния зам.-правосъден министър Вергиния Мичева като съдия. Спорът бе дали тя трябва да се върне в Окръжен съд – Разград, където за последно се е водела на щат, или да бъде изпратена в СГС.

Кадровите духове разбуни фактът, че докато за членовете на ВСС и на Инспектората законът е категоричен – магистратите сред тях се връщат на заеманата преди това длъжносност (исканията за кариерни бонуси бяха посечени), за депутатите, министрите, зам.-министрите, съдиите от КС, членовете на Бюрото за СРС, правилото е малко по-друго. Те се възстановяват на заеманата преди  „или равна по степен длъжност“. Знаем ние кой и как ги пише тези закони, възмути се днес Галя Георгиева.

С 8 срещу 3 гласа в крайна сметка Вергиния Мичева бе възстановена като съдия в Софийския градски съд, където е била командирована, преди да отиде в изпълнителната власт. В изпълнение на правилото за „равна по степен длъжност“.

Днешното извънредно заседание на колегията, на което трябваше да се обсъдят ред точки от вчерашното им заседание, разбира се, не мина и без разправии.

Поводът този път, но не за първи път стана работата на новата комисия по атестирането и конкурсите (КАК), чийто председател е върховният съдия Вероника Имова, а зам.-председател – Юлия Ковачева от ВСС.

Формално дебатът се разгоря заради атестацията на Евгений Пачиков от окръжния съд във Велико Търново. Светла Петкова първоначално поиска атестацията да се върне, понеже била формална и нямало дори извършено събеседване със съдията. И разкритикува работата на КАК, която била създадена за по-задълбочени атестации, членовете й трябвало да ходят из страната, а това не се случвало.

В хода на дебата се разбра, че злополучната атестация на Пачиков е по старите правила на закона, правена е от помощна комисия от апелативния съд във Велико Търново и членовете й изрично са отбелязали, че събеседване не е проведено, защото имат лични впечатления от работата на магистрата. Така бе отхвърлено и възражението, че не били отчетени проверки на Инспектората – отчетени са.

Юлия Ковачева обаче не се стърпя и обяви: членовете на КАК искат да пътуват из страната, но няма как и с какво – нито средства за командировъчни в бюджета на ВСС, нито автомобили за тях. Коли има само за членовете на ВСС. Напомни, че кадровиците са оказали дори да изравнят заплатите на съдиите, избрани за членове на КАК и те в момента извршват една и съща нелека работа, получавайки различни възнаграждения – защото едни идват от окръжни, други от апелативни, трети от върховни съдилища. На Светла Петкова специално бе припомнено, че освен че винаги търси поводи да критикува КАК, тя искаше тази комисия да не влиза и в сградата на ВСС.

„Поемам ангажимента от следващото заседание да докладвам всяка преписка по атестацията заедно със ставището на колегите, вършили атестацията. Но трябва да имате търпението и самообладанието внимателно да слушате тези докладси независимо от продължителността на заседанието“, заключи Ковачева.

Светла Петкова обяви, че ще гласува за атестацията на Пачиков, защото магистратът не е виновен как е изготвена тя и категорично опроверга подозрението, че целенасочено напада КАК, в която тя не е член.

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.