Последни новини
Home / Законът / Тръгват конкурси за младши съдии, прокурори и следователи

Тръгват конкурси за младши съдии, прокурори и следователи

Defakto.bg

Нов въпросник възбуди духовете на обвинителите

Съдийската и прокурорската колегии на ВСС обявиха конкуси за младши съдии, прокурори и следователи. Те за първи път ще са по новите правила на закона, в сила от 9 август м.г.

Така кандидатите ще трябва да попълват въпросници за притежаваните от тях нравствени качества и да отговарят на въпроси, свързани с правото на ЕС и правата на човека.

Конкурсите за младши съдии в окръжните съдилища са за 29 бройки, 31 са бройките за младши прокурори и 19 – за младши следователи.

Информацията за етапите на конкурсите ще се публикува на сайта на ВСС, приемът на документи започва след обнародването на обявите в „Държавен вестник“.

Любопитни бяха дебатите. Докато в съдийската колегия те бяха за въпросите, свързани с европравото, в прокурорската нетипично дълго за тях дискутираха въпросника за нравствените качества.

Мина се през шеги и закачки, от типа на: „Справедлив човек ли сте? Безспорно! Ще приемате ли облаги? В никакъв случай!“ И подобни, като изискването за въпросния въпросник почти дружно бе заклеймено като „глупост“. Но с признанието, че е неизбежна – без него кандидатите не могат да бъдат допуснати до конкурс.

„Това са големите последици от великата съдебна реформа“, обяви Незабравка Стоева. Васил Петров каза, че не може да гласува „за“ такъв въпросник, но прикани останалите да го направят.

Елка Атанасова обаче настоя предложените от етичната комисия въпроси да се преформулират, така че да звучат смислено и да подтикват към някакъв размисъл, а не всичко да минава формално.

С това се захвана „авторски колектив“ в състав: самата Атанасова, Магдалена Лазарова и Сотир Цацаров. Като главният прокурор предупреди: „Ще са същата глупост, но преформулирана“.

След кратка почивка колегията единодушно гласува въпросник със съдържание:

Какво е, според вас, значението на вътрешното убеждение при постановяването на  актове от прокурор/следовател?

Кога и в какви ситуации – натиск, заплахи, стимули от представители на която и да е власт могат да повлияят на решението ви като прокурор/следовател?

Какво ваше поведение може да се възприеме като привилигероване, предразсъдък, основан на раса, народност, етническа принаджелност, пол, религия и други спрямо някоя от страните и техни процесуани представители и каква е оценката ви за такова поведение?

Определяте ли се като справедлив човек и ако да, защо?

Проявявали ли сте неуважително уважение към околните и в какви ситуации?

Какво е отношението ви към приемането на материални или нематериални облаги от магистрати, независимо от естеството на тези облаги?

Кои действия, според вас, биха могли да компрометират честта на магистрата в професията и обществото?

Кои факти и сведения, станали ви известни при или по повод изпълнение на служебните ви задължения, могат да бъдат споделени от вас с други лица?

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.