Последни новини
Home / Законът / ЦИК още не знае как ще осигури машинното гласуване навсякъде

ЦИК още не знае как ще осигури машинното гласуване навсякъде

Defakto.bg

От комисията си оставят вратичка да не изпълнят решението на ВАС

Централната избирателна комисия обеща, че ще изпълни решението на ВАС да осигури машинно гласуване във всички изборни секции, но още не е наясно как ще го направи. Нещо повече – от изказвания на членове на ЦИК днес става ясно, че те допускат и вариант машинното гласуване все пак да не е повсеместно. Т.е. да се наруши законът.

ЦИК все още няма решение как ще се набавят машините за машинно гласуване – чрез купуване или наемане, както и за организирането на обществената поръчка, стана ясно след брифинг на комисията. В изборите досега машините винаги са били наемани. От ЦИК помолиха да им бъде дадено още малко време за тази организация, преди да обявят резултатите.

Междувременно след спешна среща с комисията вицепремиерът Стефан Янев обяви, че Министерски съвет е готов да осигури машинно гласуване. ЦИК ще проведе  обществена поръчка за 13 000 машини, като машинно гласуване ще има и в чужбина, категоричен бе Янев. За комисията остава да реши каква ще е обществената поръчка – за покупка на машини или за тяхното наемане, поясни вицепремиерът. Тогава ще стане ясно и колко средства са необходими.

„Със сигурност изискванията на ЦИК по отношение на сигурността и защитата на гласуването, които ще бъдат съвместно изработени с ДАНС, ще бъдат безкомпромисни“, каза зам.-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева. Но, ако не се яви никой кандидат за изпълнение на тази поръчка  ЦИК не би следвало да носи отговорност за това, обяви Мусорлиева. Нещо повече, според нея „Изборният кодекс по неговия смисъл предвижда машинно гласуване не в предсрочни, а в редовни парламентарни избори„! Което просто няма как да е вярно, защото законът не дели изборите на предсрочни и редовни, правилата са еднакви. А отсрочката за въвеждане на повсеместно машинно гласуване изтече.

Но от ЦИК, очевидно, не приемат, че липсата му е недопустима.

Ако няма машинно гласуване, няма основание изборите да се смятат за незаконосъобразни и да се оспори тяхната легитимност, посочи говорителят Александър Андреев.

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.