Последни новини
Home / Законът / Румен Овчаров пак обвинен, този път за мини „Бобов дол“

Румен Овчаров пак обвинен, този път за мини „Бобов дол“

Defakto.bg

Бившият енергиен министър Румен Овчаров е получил две нови обвинения. След като в края на м.г. прокуратурата тръгна да му търси оттоворност за договора за АЕЦ „Белене“, сега е на мушка заради мини „Бобов дол“.

Любопитното е, че новината дойде от брифинг на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, свикан по други теми. Съобщение на пресцентъра на ПРБ по случая няма.

Какво съобщи Арнаудова?

„Румен Овчаров е привлечен като обвиняем за две престъпления. Първото обвинение е за това, че като министър икономиката и енергетиката през 2006-2007 година е превишил властта и правата си, като е дал разрешение на изпълнителния директор на „Мини Бобов дол” ЕАД да сключи договор за наем с частното търговско дружество „Ораново” ЕООД, което по силата на договора е получило правото да добива въглища, които са изключителна държавна собственост. Според закона, такъв добив може да се осъществява от лице, което е получило разрешение с решение на Министерски съвет“, заяви говорителят на главния прокурор, цитирана от „Фокус“.

И още: „Второто изпълнително деяние за престъпление по служба от г-н Овчаров е за това, че през месец февруари 2007 година, отново в нарушение на служебните си задължения, уредени в Закона за подземните богатства, не е създал необходимата организация за установяване на условията по закона. Без да са на лице тези изисквания е предложил на Министерски съвет невлязъл в сила концесионен договор на „Мини Бобов дол” ЕАД, на практика да бъде сключено допълнително споразумение към този договор , което е сторено в нарушение на решение на МС от февруари 2007 година и от това са настъпили значителни вреди за търговското дружество”, поясни Арнаудова. Според държавното обвинение от тези деяния са настъпили вредни последици – неизплатена концесионна такса за 557 256 тона добити кафяви въглища. Според Арнаудова, така на практика е извършван неконтролиран добив на природни богатства, представляващи изключителна държавна собственост. Към момента на Румен Овчаров му е наложена мярка за неотклонение „подписка”.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.