Последни новини
Home / Законът / След въпросите на омбудсмана: Цацаров нареди проверка как се харчат парите на столичната „Топлофикация“

След въпросите на омбудсмана: Цацаров нареди проверка как се харчат парите на столичната „Топлофикация“

Defakto.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал от твърденията на омбудсмана Мая Манолова за неясните харчове на столичната „Топлофикация“. Разпоредена е проверка, която да установи дали е налице безстопанственост в особено големи размери, съобщи прокурорският пресцентър.

Случва се, след като повече от 1 година Манолова води битки с „Топлофикация“ за начисляваните от нея такси „юрисконсулт“  за правни услуги по всяко дело срещу длъжник.  Нещо повече – опитите й да получи ясен отговор на въпроса къде всъщност отиват начисленията за сметка на гражданите удрят на камък.

На 7 октомври 2016 г. общественият защитник поиска отговор на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) (виж по-долу). В рамките на 14-дневния срок омбудсманът не получи изрично решение съгласно законовите изисквания.  Вместо това, от „Топлофикация София“ ЕАД изразиха писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

На 6 януари т.г.  Омбудсманът разкритикува и в Столична община бизнес плана на ”Топлофикация-София“.  „Изумена съм като обществен защитник защо бизнес планът не е обявен по подходящ начин, така че гражданите да могат да се информират за състоянието на дружеството и за намеренията за следващата година. Става дума за 100 процента общинско дружество, тоест то е собственост на 1,5 млн. столичани“, каза Манолова. Според нея в плана няма достатъчен анализ на причините, довели до загуби за 2016 г. от 40 млн.лв.  За следващата година предвидените загуби са 35 млн.лв., като не е ясно защо разходите за заплати са нараснали с 2,5 млн. лв. през 2016 г., а за 2017 г. се подготвя нов ръст с 4 млн. лв., посочи омбудсманът.  Именно пред общинарите за първи път Манолова обяви, че дружеството е похарчило близо 3 млн.лв. за съдебни разходи, свързани с дела и адвокатски възнаграждения на някои кантори.  Нещо, което не попречи на СОС с мнозинство да одобри бюджета на „Топлофикация“.

Случайно или не, обвинителите се активизират във възлов момент – след куп критични препоръки в последния доклад на ЕК, констатирали нулева успеваемост срещу „високата“ корупция.

Ето прокурорското съобщение:

„На 02.02.2017 г. в Агенция „Фокус“ и в други медии бе разпространено изявление на омбудсмана на Република България – г-жа Мая Манолова за това, че „ …около 3 млн. лв. дружеството „Топлофикация –София“ е дало на адвокатски кантори и това става ясно от бизнес плана за развитието на дружеството, представен пред Столичния общински съвет миналата седмица“.

Това изявление е направено от г-жа Манолова при разглеждането на делото, която тя води срещу „Топлофикация – София” в Административния съд София – град по повод обжалване на отказ да се предостави информация за дейността на дружеството по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Изявлението на г-жа МАНОЛОВА и данните, съдържащи се в него сочат на евентуално извършено престъпление безстопанственост в особено големи размери, поради което главният прокурор разпореди на Специализираното звено „Антикорупция“ в Софийска градска прокуратура незабавно извършване на проверка по случая.“

Отново напомняме 10-те въпроса на омбудсмана съм „Топлофикация“, на които дружеството отказва отговор.

1.Какъв е размерът на присъдените юрисконсултски възнаграждения по съдебни и изпълнителни дела, заведени от „Топлофикация София“ ЕАД за 2015 год.? 2.Колко от присъдените на Топлофикация за 2015 г. юрисконсултски възнаграждения са събрани, как са осчетоводени и как са разходвани?

3.Колко юрисконсулти са работили в дружеството през 2015 г. и какъв е размерът на трудовите им възнаграждения за същата година?  4.Какъв е размерът за 2015 г. на изплатените от дружеството заплати и допълнително материално стимулиране на юрисконсултите?

5. Какъв е размерът на средствата, изразходвани от дружеството за повишаване квалификацията на юрисконсултите и за предоставяне на здравословни условия на труд, в т.ч. материално-техническа обезпеченост за полагането му?  6.Какъв е броят на заведените срещу длъжници съдебни и изпълнителни дела през 2015 г.?

7.Какъв е размерът на внесените върху юрисконсултските възнаграждения данъци за 2015 г.?

8.Каква част от размера на присъдените за 2015 г. юрисконсултски възнаграждения са изплатени на юрисконсултите в дружеството? 9.Какъв е броят на сключените с адвокати договори за правна помощ и процесуално представителство за 2015 г. и какъв е размерът на възнагражденията, изплатени по тях?

10.По колко съдебни и изпълнителни дела през 2015 г. са ползвани адвокатски услуги?

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.