Последни новини
Home / Законът / Министерство на правосъдие в САЩ обжалва съдебното решение, което блокира имиграционните указа на Тръмп

Министерство на правосъдие в САЩ обжалва съдебното решение, което блокира имиграционните указа на Тръмп

Defakto.bg

Българите с американско гражданство и притежателите на  „зелена карта“, които нямат криминални нарушения,  не са засегнати от указа на Тръмп, казва български адвокат в САЩ

Министерството на правосъдието на САЩ официално обжалва съдебното решение, с което временно беше блокирана изпълнителната заповед на президента Доналд Тръмп за затягане на имиграционната политика, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп прогнозира, че правителството ще спечели обжалването на съдебната заповед, която временно спира ограниченията на имиграцията, наложени от президентския указ, предаде Ройтерс. В името на безопасността на нашата страна ще спечелим, заяви Тръмп пред репортери във Флорида, малко след като министерството на правосъдието внесе в апелативен съд уведомление, че възнамерява да обжалва съдебната заповед, издадена от федерален съдия.

Това се случва след като Държавният департамент отмени временната визова забрана и разреши на всички пътуващи с валидни визи да влизат в страната. Решението беше взето, след като федерален съдия в Сиатъл  блокира президентския указ, забраняващ за 90 дни в САЩ да бъдат допускани граждани от седем мюсюлмански страни.

Българите, които са взели и американско гражданство, не са засегнати по никакъв начин от указа на Тръмп, който наложи ограничения в достъпа на мигранти до САЩ.  Не са засегнати и притежателите на „зелена карта“, които нямат сериозни криминални нарушения. Не са засегнати и българите, които присъстват легално в Америка и са с различни неимигратски визи и нямат криминално досие. Това каза пред БНР Яна Трифонова – имиграционен адвокат, която работи в Илинойс и Калифорния.

„Естествено е българите без статут да бъдат притеснени от новата имиграционна политика на президента Тръмп, но това се дължи повече на неяснотите относно временната забрана и от въпросите, които си задава всеки – как ще се отразят реформите върху статута на пребиваващите в САЩ чужди граждани”, каза Трифонова.

Българи, които работят в САЩ, обаче са категорични, че решението на Тръмп е правилно, а истерията идва от разни медии, става ясно от изявлението й.

Трифонова обясни: „Сега,  информацията даже не е подкрепена с факти и с това, което президентът прави. Резултатът на това, което медиите правят в момента, е просто да стресират всички чужденци и дори тези, които са взели вече американско гражданство”.

„В момента се предвижда да бъде разработена система, която да гарантира, че хората, които пристигат в страната, ще споделят нейните ценности, така че, може би, в бъдеще ще има някакви промени в закона, но в момента неговият фокус е върху имигранти, които са тук нелегално, с някакво криминално досие, и хора от седемте „забранени“ държави”, уточни тя. Това по-скоро е сигнал за извършване на адекватна проверка на кандидатите, отколкото на някакви драстични промени в закона.

„Тръмп просто иска да е сигурен, че първо е даден реален шанс на американските работници да запълнят тези работни места, преди работна виза да се издава на чужденците”, поясни българският  адвокат.

Няма промяна и относно статута на така наречените „градове-убежища“, които са над 300 на територията на САЩ, и дават възможност на нелегални имигранти да живеят и работят без да бъдат притеснявани, ако нямат криминални прояви и не са извършили престъпления. „Такива градове са Чикаго, Сан Франциско, Детройт, Денвър и Ню Йорк”, уточни Трифонова.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.