Последни новини
Home / Законът / Министерство на правосъдие в САЩ обжалва съдебното решение, което блокира имиграционните указа на Тръмп

Министерство на правосъдие в САЩ обжалва съдебното решение, което блокира имиграционните указа на Тръмп

Defakto.bg

Българите с американско гражданство и притежателите на  “зелена карта”, които нямат криминални нарушения,  не са засегнати от указа на Тръмп, казва български адвокат в САЩ

Министерството на правосъдието на САЩ официално обжалва съдебното решение, с което временно беше блокирана изпълнителната заповед на президента Доналд Тръмп за затягане на имиграционната политика, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп прогнозира, че правителството ще спечели обжалването на съдебната заповед, която временно спира ограниченията на имиграцията, наложени от президентския указ, предаде Ройтерс. В името на безопасността на нашата страна ще спечелим, заяви Тръмп пред репортери във Флорида, малко след като министерството на правосъдието внесе в апелативен съд уведомление, че възнамерява да обжалва съдебната заповед, издадена от федерален съдия.

Това се случва след като Държавният департамент отмени временната визова забрана и разреши на всички пътуващи с валидни визи да влизат в страната. Решението беше взето, след като федерален съдия в Сиатъл  блокира президентския указ, забраняващ за 90 дни в САЩ да бъдат допускани граждани от седем мюсюлмански страни.

Българите, които са взели и американско гражданство, не са засегнати по никакъв начин от указа на Тръмп, който наложи ограничения в достъпа на мигранти до САЩ.  Не са засегнати и притежателите на “зелена карта”, които нямат сериозни криминални нарушения. Не са засегнати и българите, които присъстват легално в Америка и са с различни неимигратски визи и нямат криминално досие. Това каза пред БНР Яна Трифонова – имиграционен адвокат, която работи в Илинойс и Калифорния.

„Естествено е българите без статут да бъдат притеснени от новата имиграционна политика на президента Тръмп, но това се дължи повече на неяснотите относно временната забрана и от въпросите, които си задава всеки – как ще се отразят реформите върху статута на пребиваващите в САЩ чужди граждани”, каза Трифонова.

Българи, които работят в САЩ, обаче са категорични, че решението на Тръмп е правилно, а истерията идва от разни медии, става ясно от изявлението й.

Трифонова обясни: „Сега,  информацията даже не е подкрепена с факти и с това, което президентът прави. Резултатът на това, което медиите правят в момента, е просто да стресират всички чужденци и дори тези, които са взели вече американско гражданство”.

„В момента се предвижда да бъде разработена система, която да гарантира, че хората, които пристигат в страната, ще споделят нейните ценности, така че, може би, в бъдеще ще има някакви промени в закона, но в момента неговият фокус е върху имигранти, които са тук нелегално, с някакво криминално досие, и хора от седемте “забранени” държави”, уточни тя. Това по-скоро е сигнал за извършване на адекватна проверка на кандидатите, отколкото на някакви драстични промени в закона.

„Тръмп просто иска да е сигурен, че първо е даден реален шанс на американските работници да запълнят тези работни места, преди работна виза да се издава на чужденците”, поясни българският  адвокат.

Няма промяна и относно статута на така наречените “градове-убежища”, които са над 300 на територията на САЩ, и дават възможност на нелегални имигранти да живеят и работят без да бъдат притеснявани, ако нямат криминални прояви и не са извършили престъпления. „Такива градове са Чикаго, Сан Франциско, Детройт, Денвър и Ню Йорк”, уточни Трифонова.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС потвърди изцяло отмяната на Наредба за управление на отпадъците на територията на Община Самоков от 2017 г.

  Тричленен състав на Върховния административен потвърди решението на Административен съд София – област, с …

Настояване: Не Прокурорската колегия, Пленумът на ВСС да подбира европейските делегирани прокурори

И това да става с квалифицирано мнозинство от 17 “за” Проектът за промени в Наказателно-процесуалния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.