Последни новини
Home / Законът / Урокът на Румъния: Когато битката с корупцията е национална кауза не на думи

Урокът на Румъния: Когато битката с корупцията е национална кауза не на думи

Defakto.bg

След близо седмица мощни улични протести румънското правителство се отказа от „смекчаване“ на антикорупционното законодателство.

Така, след като съседна Гърция ни даде урок  за европейска държава, в която зачитат правата на човека, отказвайки да предаде на Ердоган негови опоненти, от съседна Румъния ни показаха как се отстоява национална кауза.

„Правителството на Румъния отмени постановлението си за смекчаване на антикорупционното законодателство, в което се предвиждаше декриминализиране на някои случаи на корупция”, предаде Ройтерс.
Премиерът Сорин Гриндяну заяви, че иска да започне публични консултации за реформа на съдебната система.

Постановлението бе прието във вторник вечерта от правителството без консултация с парламента. То декриминализираше множество закононарушения и предвиждаше занапред със затвор да се наказва само злоупотребата с власт, причинила щети за над 44 000 евро. Това на практика спасяваше водача на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня от правосъдието, бе прочитът на промяната.

Защо в Румъния може?

Подобни политико-законодателни финтове не са непознати (спомнете си колко пъти променяха законите в Италия заради Берлускони). Но не минаха в съседна Румъния.

Факт е, моделът на самостоятелната прокуратура „Антикорупция”, изпратила в затвора десетки политици, включително управляващи, не е оценяван еднозначно. Отдавна се чуват и гласове, че това не е правосъдие, а средство за политическа разправа.

Въпреки опитите за поставяне на спирачки обаче битката с корупцията на север от нас не спря. А събитията от последната седмица недвусмислено откроиха едно – зад нея застават гражданите и магистратите, подкрепени от президента. Оказаха се силен съюз зад национална кауза.

Срещу подготвяната промяна застанаха главният прокурор, Върховният съд, прокурорът „Антикорупция” Лаура Кьовеши, румънският Върховен съдебен съвет.

Гражданите излязоха на улицата, а президентът Йоханис обяви: „Гласът на хората не може повече да бъде игнориран! Солидна демокрация е тази, в която мнозинствата не злоупотребяват с правата си само защото временно притежават властта. Искам от правителството да се откаже от постъпките за помилване и изменения в Наказателния кодекс“.

В последните дни дойде и предупреждение към кабинета от Брюксел – ако не премислите, спираме еврофондове. Но в последните, а не в първите дни.

А в България – не?

У нас битката с корупцията заема място във всякакви стратегии, пътни карти, в предизборни програми и агитации. И – дотам.

От прокуратурата напоследък валят и съобщения за привикани и обвинени министри (бивши!). И също – дотам.

С други думи – на думи биткаджии много. А на дела…

Нямате присъди за корупция по високите етажи на властта, битката е хилава, за пореден път констатира Брюксел в последния си доклад-равносметка за 10-те години наблюдение. Даде да се разбере – ако нещата продължават така, явно трябва да се мисли за „антикорупция” по румънски образец.

Къде ти! Само един пример – преди двайсетина дни нашият Висш съдебен съвет обидено отказа дори да покани на визита за обмяна на опит колегите си от румънския Върховен съдебен съвет и прокурора „Антикорупция” Лаура Кьовеши. Родните кадровици явно няма какво да научат от съседите. Те не са по битките за каузи.

Впрочем, в четвъртък, по повод мерки в отговор на доклада на Брюксел, обсъждани на заседание на ВСС, разбрахме, че прокуратурата редовно отчита пред Еврокомисията и антикорупционни дела. Само не разбрахме кои.

About Елена Енчева

Проверете също

Зам. министър Емил Дечев: Ако няма воля за независимо разследване на главния прокурор, очевидно има зависимости

Очевидно има зависимости между тези, които могат да направят промените, които да доведат до създаване …

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.