Последни новини
Home / Законът / Пловдивски прокурори изнесоха лекции по право пред 2000 десетокласници

Пловдивски прокурори изнесоха лекции по право пред 2000 десетокласници

Defakto.bg

 

Пловдивски прокурори изнесоха лекции пред повече от 2 000 десетокласници от средните училища в града по програмата „Заедно в Час по етика и право“ на Апелативна прокуратура-Пловдив. Програмата  провежда съвместно с Регионалното управление на образованието.  От 2 ноември 2016 г., когато  започна инициативата,  до края на януари 2017 г. магистратите са представили своите открити уроци за Конституцията,  съдебната власт, човешките права и опасностите в интернет в 25 училища в гр. Пловдив.

Кампанията по превенцията на престъпността в интернет е национална и стартира от Апелативна прокуратура-Пловдив. Тя се провежда с подкрепата лично на главния прокурор Сотир Цацаров, съобщи държавното обвинение в града.

Часовете по „Етика и право“ с прокурорите се превръщат в дискусии и учениците задават въпроси и по други правни теми, които ги интересуват.

Преди няколко дни магистратите изнесоха открит урок  пред десетокласници от Духовната семинария в  Пловдив.  Прокурор Димитър Беличев обясни на учениците за техните права и задължения, за разделението на властите, опасностите в интернет и представи работата на магистратите. В Математическата гимназия „Академик Кирил Попов“  учениците се интересуваха от това как се става прокурор и трудни ли са конкурсите, какво е обществено опасно деяние,  кога едно нарушение по Закона за движение по пътищата е административно нарушение и кога престъпление. Прокурор Бригита Байрякова им обясни да бъдат внимателни в общуването си в интернет пространството. „Не предоставяйте свои лични данни и снимки, както и на ваши близки, без да сте сигурни кой е получателя на информацията и причината, за която се изисква“, обясни на десетокласниците прокурор Байрякова. В Професионалната гимназия по електротехника и електроника десетокласниците се интересуваха за Закона за движение по пътищата, за това каква ролята на прокурора, съдията и адвоката, като участваха и в импровизиран съдебен процес. С помощта на прокурор Даниела Андреева разиграха казус с обвинение за кражби от автомобили. В същото училище прокурорите Румяна Зайкова-Калеева и Атанас Илиев отговаряха и на десетокласниците по различни казуси, за които научили от медиите. „Вашата съвест е най-важното, което трябва да изградите като част от ценностната си система“, обърна се към десетокласниците прокурор Атанас Илиев. Учениците от Професионалната гимназия по облекло „Ана Май“ се интересуваха какво се случва, ако станат жертва на кражба, как да реагират, ако им изпратят фалшиво съобщение по електронната поща, както и за това кои деяния са престъпления и получиха отговори от прокурор Иван Спиров. За Конституцията и държавата и за опасностите в интернет в Средно училище „Паисий Хилендарски“ лекция изнесе прокурор Даниела Стоянова, а в Професионалната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ – прокурор Пламен Чобанов.

В откритите уроци по „Етика и право“  участваха и прокурорите от Апелативна прокуратура-Пловдив – Николай Божилов и Ясенка Шигарминова, окръжният прокурор Румен Попов и районният прокурор Гергана Мутафова. По време на кампанията “Заедно в Час по етика и право” магистратите ще изнесат лекции  пред общо 3 559 ученици от всички пловдивски училища с паралелки от десети клас. След края на обучението ще бъде създаден ученически клуб „Правото и аз“, в който десетокласници с интереси в областта на правото ще продължат срещите си с магистратите до завършване на средното си образование.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.