Последни новини
Home / Законът / След нападки на Бареков, СГС обяви: Не толерираме никоя партия, спазваме закона!

След нападки на Бареков, СГС обяви: Не толерираме никоя партия, спазваме закона!

Defakto.bg

Предизборните страсти с употреба на съда вече са в ход.

През последните дни евродепутатът Николай Бареков публично нападна Софийския градски съд, защото партията му ще отиде на избори със старото си наименование „България без цензура” вместо гласуваното на конгрес ново име „Презареди България”.

В неделя по „Канал 3” Бареков заключи, че „мафията си има си има съд, а съдът си има цяла държава. Всяко дело срещу олигарх, срещу корумпиран политик – всичко отива в СГС“.  Писа се обезправен, правейки сравнение със скорострелната регистрация на партията на Христо Иванов „Да, България!”. И обобщи, че Иво Прокопиев, Калоян Топалов и Лозан Панов са „три пипала на мафията”. Закани се също днес да отиде на среща с председателя на СГС Топалов и да му иска обяснения защо не му дали протокол за пререгистрацията, за да го представи в ЦИК.

Днес от СГС отговориха на нападките. И от този отговор се разбира, че емоциите на г-н Бареков очевидно са взели превес над фактите. Делото за пререгистрацията му е насрочено в максимално краткия позволен от закона срок от 7 дни, решението е четено веднага, но задължително трябва да се изчакат и 7 дни за обжалване на решението пред ВКС. А ЦИК приема документи за регистрация до 8 февруари.

Ето съобщението на съда:

„Във връзка с изявления на представители на политически партии, съдържащи квалификации относно дейността на Софийски градски съд с оглед специалната му компетентност на съд по регистрацията на политически партии и изложени твърдения за осигурено предимство на едни политически партии и създадени пречки по отношение на други такива за участие в насрочените избори за Народно събрание следва да се има предвид, че горепосочените изявления и твърдения са изцяло неверни и очевидно мотивирани от друга цел, различна от прокламираната от авторите им за установяване на законност и справедливост.

На първо място обстоятелството, че парламентарните избори са насрочени  с Указ на президента , обнародван в ДВ, бр. 9 от 26.01.2017 г.  за датата 26.03.2017 г. определя изключително кратък срок за подготовката и регистрацията на политическите партии в Централната избирателна комисия, поради което и в Софийски градски съд е създадена необходимата организация за своевременно издаване на необходимите удостоверения по чл. 133 от Закона за политическите партии и то без да се изчаква установения от Правилника за администрацията на съдилищата 3-дневен срок (чл. 74, ал. 2 ПАС), респективно са положени  и усилия от съдебните състави, разглеждащи регистърните производства, да се произнесат по подадените заявления за регистрация и вписване на промени по партидите на политически партии.

Следва да се има предвид, че заявленията за регистрация на политическа партия, респективно за вписване на промени в обстоятелствата относно вече регистрирана такава, се разглеждат в открито съдебно заседание с участието на прокурор, като срокът за разглеждането им е едномесечен от постъпване на заявлението, съответно съдът се произнася с решение в 14-дневен срок от датата на заседанието. Постановеното по делото решение, за разлика от решенията по останалите регистърни производства, подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд в 7-дневен срок от узнаването му, дори и в случаите, в които искането се уважава изцяло (чл. 18, ал. 1 ЗПП). На следващо място е предвиден 7-дневен срок от влизане в сила на решението за регистрация, в който срок Софийски градски съд вписва политическата партия в регистъра на политическите партии, от което вписване същата придобива качеството на юридическо лице.

Неверни са твърденията, че Софийски градски съд е действал по изключение като е насрочил и разгледал искането за регистрация за политическата партия „Движение Да България“ за 17 дни и постановил решението веднага.

Решение в откритото съдебно заседание на 18.01.2017 г., в което е разгледано заявление за промени, е постановено и по ф.д. № 12351/2007 г. на ПП „Воля“.

Примери за разгледани в по-кратък от 17 дневен срок  заявления са искането за промени с вх. № 120743/27.09.2016 г. по ф.д. № 902/1997 г. на „Комунистическа партия на България“, насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 04.10.2016 г., в което съдебно заседание е постановено и самото решение.

По същия начин подаденото от ПП „България без цензура“, с председател Николай Бареков, заявление с вх.№ 869/24.01.2017 г. по ф.д. № 146/2014 г., с разпореждане на съдията от 25.01.2017 г.  е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 02.02.2017 г., в което съдебно заседание е разгледано и в същото съдебно заседание е постановено и решението на съда, с което се допуска вписване на исканите промени.

Вписване в регистъра въз основа на постановени решения по фирмените дела на политическите партии се извършва едва след влизането им сила, каквото е изричното изискване на закона, поради което и абсолютно нелегитимни и в противоречие със закона са очаквания при издаване на документи за участие в изборите съдът да съобразява невлезли в сила решения, независимо от това за коя политическа партия се касае.

По отношение на вече регистрираните политически партии, каквато е и ПП „България без цензура“, няма пречка същите да участват в изборите, съобразно актуалното си правно състояние към датата на издаване на удостоверението за участие в изборите.

Правните субекти следва да съобразяват собственото си поведение с предвидените от законите срокове, някои от които преклузивни, в който смисъл във връзка с изявленията на господин Николай Бареков следва да се има предвид, че промените в обстоятелствата по отношение ПП „България без цензура“, за които е взето решение на 07.01.2017 г., са заявени за вписване едва на 24.01.2017 г. при положение, че необходимостта от разглеждане на заявлението в открито съдебно заседание предполага призоваване на страните поне една седмица преди датата на съдебното заседание с оглед изискванията за редовност на призоваването, респективно необходимият срок за влизане в сила на съдебното решение е 7-дневен.

Стремежът и усилията на ръководството и съдиите от Софийски градски съд са изцяло насочени към спазване на установените от закона процесуални срокове и стриктно прилагане на закона, поради което същите категорично не заслужават дадените от някои политически лидери негативни оценки и квалификации”.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.