Последни новини
Home / Законът / Асима Вангелова получи втори мандат начело на съда в Карлово

Асима Вангелова получи втори мандат начело на съда в Карлово

Defakto.bg

Тя апелира за спешни мерки за укрепване на съдебната палата

Асима Вангелова

Единодушно, с 11 гласа „за” съдийската колегия на ВСС избра Асима Вангелова-Петрова за втори мандат начело на районния съд в Карлово.

Тя е подкрепена и от общото събрание на съда.

Като основен проблем Вангелова посочи критичното състояние на съдебната палата в Карлово. Магистратите са в основна сграда, сторена през 50-те години на миналия век и в пристройка, вдигната през 80-те години. Критично е състоянието на пристройката, която пропада и това е наложило евакуацията на съдии и служители в основната сграда, а на службата по вписванията е общината е предоставила други помещения. Заради евакуацията пък в момента съдии и служители са по няколко човека в тесни помещения, наложило се е една съдебна зала да се преустрои в канцелария. Въпреки това сградата продължава да е опасна за магистрати, служители, граждани. Възможно е да застраши и съседно училище. От 2015 г. има инвестиционен проект за укрепването й, от 2016 г. разрешително за строеж, съгласувано в Министерството на културата, тъй като палатата е и културна ценност.

След прехвърлянето на съдебните сгради от МП към ВСС съдът в Карлово е включен в инвестиционната програма на съвета, но тепърва ще се обявява обществена поръчка за строител. Вангелова изрази надежда след приключване на поръчката нещата да се задвижат бързо.

Светла Петкова я увери, че нямало да има проблеми. После подкрепи кандидатурата на Асиова включително и с аргументите, че зад нея е застанало общото събрание и тя познава проблемите като човек „отвътре”. (Нещо, което се оказа без значение в ред други случаи, включително при избор на и.ф. председател на Софийския районен съд).

Тук Калин Калпакчиев също се включи с подкрепа и иронизира, че би било добре при всеки избор да се зачитат споменатите критерии, но това не става. Този ВСС ще се запомни с безпринципното кадруване, обяви той.

Светла Петкова отвърна, че той все използвал случаи публично да говори неистини за съвета.

About De Fakto

Проверете също

Зарков потвърди подкрепа за XXX-тия конгрес на Международната федерация по европейско право в София

Министърът на правосъдието Крум Зарков препотвърди ангажимента на Министерството на правосъдието за институционална подкрепа при …

Радев: Високата избирателна активност изисква отговорна кампания на държавата за доверие в изборния процес

Предстоящите избори трябва да излъчат управленско мнозинство с висока легитимност, което да се заеме с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.