Последни новини
Home / Законът / Асима Вангелова получи втори мандат начело на съда в Карлово

Асима Вангелова получи втори мандат начело на съда в Карлово

Defakto.bg

Тя апелира за спешни мерки за укрепване на съдебната палата

Асима Вангелова

Единодушно, с 11 гласа „за” съдийската колегия на ВСС избра Асима Вангелова-Петрова за втори мандат начело на районния съд в Карлово.

Тя е подкрепена и от общото събрание на съда.

Като основен проблем Вангелова посочи критичното състояние на съдебната палата в Карлово. Магистратите са в основна сграда, сторена през 50-те години на миналия век и в пристройка, вдигната през 80-те години. Критично е състоянието на пристройката, която пропада и това е наложило евакуацията на съдии и служители в основната сграда, а на службата по вписванията е общината е предоставила други помещения. Заради евакуацията пък в момента съдии и служители са по няколко човека в тесни помещения, наложило се е една съдебна зала да се преустрои в канцелария. Въпреки това сградата продължава да е опасна за магистрати, служители, граждани. Възможно е да застраши и съседно училище. От 2015 г. има инвестиционен проект за укрепването й, от 2016 г. разрешително за строеж, съгласувано в Министерството на културата, тъй като палатата е и културна ценност.

След прехвърлянето на съдебните сгради от МП към ВСС съдът в Карлово е включен в инвестиционната програма на съвета, но тепърва ще се обявява обществена поръчка за строител. Вангелова изрази надежда след приключване на поръчката нещата да се задвижат бързо.

Светла Петкова я увери, че нямало да има проблеми. После подкрепи кандидатурата на Асиова включително и с аргументите, че зад нея е застанало общото събрание и тя познава проблемите като човек „отвътре”. (Нещо, което се оказа без значение в ред други случаи, включително при избор на и.ф. председател на Софийския районен съд).

Тук Калин Калпакчиев също се включи с подкрепа и иронизира, че би било добре при всеки избор да се зачитат споменатите критерии, но това не става. Този ВСС ще се запомни с безпринципното кадруване, обяви той.

Светла Петкова отвърна, че той все използвал случаи публично да говори неистини за съвета.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.