Последни новини
Home / Законът / Кадровиците режат оценка на отличен съдия

Кадровиците режат оценка на отличен съдия

Defakto.bg
Съдия Наталия Ангелова

Каква оценка заслужава за работата си съдия Наталия Ангелова, чиито преюдициални запитвания до Съда на ЕС в Люксембург се цитират в практиката на евросъда и промениха законодателството у нас? Този въпрос предизвика абсурдно срамен спор в съдийската колегия на ВСС и на финала оценката бе върната за преразглеждане.

Наталия Ангелова от Административен съд – София-град вече влезе в аналите по света и у нас с казусите „Кадзоев”, „Махди”, „Сомова”. Българската съдийка бе първата, поискала от Съда на ЕС тълкуване на общите стандарти и процедури за връщане на незаконно пребиваващи граждани на трети страни. Случаят „Кадзоев” бе гледан от Голямата камара на СЕС, която постанови, че затрудненията на държавите-членки на ЕС по връщането на чужденци на трети държави не може да е за сметка на гражданските им права. Делото „Махди” беше по директивата за връщане на нелегални имигранти и поставяше въпроса за тяхното право на зачитане на човешкото им достойнство. Казусът „Сомова” реши проблема на хиляди пенсионери у нас, защото след решението на Съда на ЕС бе отменено задължението непременно да напускаш работа, за да се пенсионираш.

Затова спорът във ВСС днес наистина бе абсурден и за пореден път онагледи критериите на кадровиците кой съдия е отличен и кой – не дотам.

Всъщност ставаше дума само за две точки в атестацията на съдия Наталия Ангелова за периода 2011-2015 г. Миналата година атестацията е била изготвена по старите законови правила от помощна комисия на Върховния административен съд, която й е дала 96 от общо 100 възможни точки. След промяната в ЗСВ през лятото и конституирането на новата Комисия по атестирането и конкурсите оценката отива там и КАК добавя още 2 точки за правни познания и умения да се организира работата. И в единия, и в другия случай оценката е максималната „много добра”, но КАК предлага тя да е от 98 точки.

Да, ама не! На заседанието на колегията днес бе изтъкнато, че през атестирания период Наталия Ангелова е имала просрочия по дела и не заслужавала двете точки отгоре. Зад това застанаха Галя Георгиева, Мария Кузманова, Димитър Узунов, Светла Петкова. И не отстъпиха.

Лозан Панов, който е работил с нея, призна, че Наталия Ангелова не е най-бързият съдия. Но в същото време тя работи в най-натоварения административен съд в страната, избирана е за „съдия на годината” от Асоциацията на административните съдии, а нейни преюдициални запитвания се цитират в практиката на СЕС. И тази работа изисква прецизност и време. А въпросните просрочия са отчетени от КАК, която именно заради това не е предложила на Ангелова да се даде максимумът от 100 точки. Напразно.

При гласуване „за” по-високата оценка бяха 7, „против” – 4. Законът обаче изисква 8 „за” минаването на всяко кадрово решение. Така атестацията на съдия Наталия Ангелова бе върната за преразглеждане.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.