Последни новини
Home / Законът / 10 тоалетни за половин ден на магистралата до „Капитан Андреево“, след визитата на Манолова

10 тоалетни за половин ден на магистралата до „Капитан Андреево“, след визитата на Манолова

Defakto.bg

В  четвъртък омбудсманът се връща за нова проверка

Десет химически тоалетни и кошчета за боклук са били монтирани по магистралата от Свиленград до ГКПП „Капитан Андреево“ до края на деня вчера, след като омбудсманът  Мая Манолова посети пункта по повод километричните опашки на ТИР-ове, съобщи пресслужбата на институцията.   Тя бе  сезирана с подписка от недоволни превозвачи, които настояваха за спешната й намеса за предотвратяване на задръстването по границата.

„В късния следобед в понеделник,  след като разтърси здраво АПИ, кмета на Хасково и който още се сетите, омбудсманът намери легален начин агенцията да поеме разноските за тоалетните и кошчетата, които са под 300 лева“, довери източник на De Fakto.  Така до  17.00 часа те са  били монтирани.

Само в България няма елементарни условия за дългите престои на  шофьорите по пътя за границата,  каза възмутен един от тях, чужденец, пред телевизионните камери.  (Да се чуди човек не откъде омбудсманът намира сили, а защо останалите органи чакат да бъдат подбутвани за елементарни неща и все забравят за  удобството на хората. Но никога не пропускат да си получат заплатите. б.р. )

„Това, за което аз ще настоявам, е от АПИ, които събират пари от пътни такси, да се организират и да направят един съвременен паркинг преди митницата, какъвто има от другата страна на границата, в Турция“, категорична бе Манолова.

Омбудмснът проведе работна среща с директора на Агенция „Митници“ Розалия Димитрова,  съветника на служебния министър на МВР Пламен Узунов, Захарин Пенов, на Гранична полиция и митницата. На нея бе обсъден фактът, че километричните колони от камиони не са инцидент, а почти постоянно явление.

По думите на омбудсмана причините за задръстванията са както вътрешни, така и външни.

„Запознах се с нещата и разбрах, че и от турска страна имат вина. С каквато и скорост да бъдат обработени камионите на българска страна, те няма как да преминат. В Турция имат повече почивки, не са минали на европейското часово време и има проблем, когато се сменя едната с другата смяна. Камиони, които са минали проверките на изход, не могат да преминат в Турция. И шефът на Митница Бургас и шефът на КПП са се свързали с турските си колеги и правят усилие проблемът да бъде разрешен. Тъй като сме външна граница е необходимо повече време за проверка, като камионите се обработват в рамките на 10 минути. От двете страни обещаха, че 15-километровата колона, която в момента стига до Свиленград, ще се стопи за ден и половина. В четвъртък пак ще дойда, за да проверя дали обстановката се е подобрила“, каза Мая Манолова.

До края на работната седмица ще бъдат поправени и неработещите три от общо 14-те кантара на входа и изхода, което допълнително забавя преминаването на границата

Още на сайта на омбудсмана: www.ombudsman.bg

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.