Последни новини
Home / Законът / Съдиите от ВСС приеха наредбата за атестиране на съдии и председатели

Съдиите от ВСС приеха наредбата за атестиране на съдии и председатели

Defakto.bg

Наредбата за атестиране съдиите, председателите и зам.-председателите на съдилища става факт. Тя бе приета днес от съдийската колегия на ВСС след пространен дебат. Пълното й наименование е Наредба по чл. 209б от ЗСВ за показателите и методиката за атестиране и критериите за отчитане на степента на натовареност на съдия, председател и заместник-председател. Окончателното й одобрение е на пленума на ВСС.

Наредбата е ключова за прилагането на новите законови правила, в сила от 9 август миналата година. Утре и прокурорската колегия трябва да гласува наредбата за атестирането на прокурорите и шефовете им.

От приложното поле са изключени само „тримата големи” – председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор, които се избират (и оценяват) по друг ред.

Третата ключова наредба е тази за конкурсите, обща за съдии и прокурори, чието приемане предстои.

До гласуването се стига след проведено обществено обсъждане, както т

Новостите при атестирането, най-общо са свързани с неговите периоди, критерии, други са и атестиращите – работата вече е на единната КАК към съдийската колегия.

Атестирането е предварително – на третата година от работата като съдия, а за младшите преди преназначаването им на длъжност „съдия”. Атестирането за придобиване на несменяемост се извършва на 5-та съдийска година. Периодичното атестиране е на всеки 5 години до получаването на две последователни оценки „добра” и „много добра”. Извънредно атестиране се провежда за конкурс за повишаване и преместване или за избор на административен ръководител, както и при трайно влошаване качеството на работата по предложение на Инспектората или на ръководителя, може да има атестиране и по искане на самия магистрат, когато това е важно за него. Условието за извънредното атестиране е да са минали 3 години от последното периодично атестиране. При отсъствие заради отпуск, командироване, болнични магистратът също се атестира, но ако има две години реално изработени като съдия.

Днес имаше дебат около няколко предложения, направени основно от съдия Весислава Иванова, член на КАК. Отхвърлено бе предложението за служебно атестиране в преходния период, тъй като ще противоречи на закона.

Не се прие и въвеждането на т.нар. самооценка на магистрата чрез попълването на формуляр, която да даде ориентир за него, без да влиза в атестационната оценка.

В наредбата не бе записано също, че качествените критерии имат превес над количествените, защото законът не го е предвидил.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.