Последни новини
Home / Законът / ВКС отмени оправдаването на съдия, обвинен за подкуп

ВКС отмени оправдаването на съдия, обвинен за подкуп

Defakto.bg

Върховният касационен съд отмени оправдателната присъда на русенския съдия Николай Стефанов. Делото срещу него по обвинение за подкуп повторно да бъде разгледано от Софийския апелативен съд, нареди последната инстанция.

Случаят е под светлината на прожекторите, защото на подсъдимата скамейка е съдия. И най-вече защото обвинението срещу магистрата е за поискан подкуп, за да одобри споразумение. Т.е. за търговия с правосъдието.

На първа инстанция в СГС Стефанов бе признат за виновен, но на втора – оправдан. А ВКС го връща заради процесуални нарушения, което не означава, че повторното оправдаване не е възможно.

Ето съобщението на ВКС:

„С Решение № 33/08.02.2017 г. по наказателно дело № 25/2017 г. тричленен състав на Върховния касационен съд отменя въззивната присъда от 18.10.2016 г. по в.н.о.х.д. № 804/2016 г. на Софийския апелативен съд (САС) и връща делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд от стадия по допускане на доказателствата. Решението не подлежи на обжалване.

С присъда от 12.05.2016 г. на Софийския градски съд (СГС) подсъдимият Николай Стефанов е признат за виновен в това, че в периода 09-14.02.2015 г. в гр. Русе, в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – съдия в Районен съд – Русе, е поискал дар – 1000 лв., който не му се следва, от адвокат Свилен Стефанов, защитник на обвиняемия Мартин Маринов, за да извърши действие по служба – да одобри споразумение за решаване на дело в Районен съд – Русе, и е направил опит да приеме дар – 500 лв., който не му се следва, от адвокат Стефанов, за извършени действия по служба – одобрил е споразумение за решаване на дело, като деянието е останало недовършено по независещи от него причини, тъй като е бил задържан от служители на ДАНС. Осъден е на три години лишаване от свобода, глоба в размер на 3000 лв. и лишаване от право да заема магистратска длъжност и от право да упражнява юридическа професия за срок от по три години. Оправдан е по другите обвинения. Съдът е отложил изпълнението на наказанието лишаване от свобода за срок от пет години.

С обжалваната пред ВКС присъда на САС е отменена първоинстанционната присъда, като е постановена нова, с която Николай Стефанов е признат за невинен.

Върховните съдии приемат, че при постановяване на атакувания съдебен акт са допуснати съществени процесуални нарушения. Първото се изразява в неспазване на изискванията относно съдържанието и реквизитите на второинстанционната присъда. При постановяването й съставът на САС, след като е отменил първоинстанционната присъда само в осъдителната й част, е оправдал подсъдимия по възприетата от СГС правна квалификация, по която не е било повдигнато обвинение, а и липсва произнасяне относно оправдателния диспозитив на СГС. В решението на ВКС пише, че САС при установените според него основания за оправдаването на подсъдимия е следвало да го признае за невинен по правната квалификация, дадена в обвинителния акт, независимо от възприетата различна такава в първоинстанционната присъда. В случая САС е ограничил рамките на обвинението, по което подсъдимият е бил предаден на съд, като го е оправдал само по обвинението, по което е бил първоначално осъден, без да се произнесе по целия обем на обвинението, т. е. налице е непълнота в диспозитива на въззивната присъда.

Съставът на ВКС отбелязва, че мотивите на САС изобщо не съдържат изложение на фактическите обстоятелства, които се приемат за установени от съда и които той поставя в основата на собствените си правни изводи по въпросите за вината и отговорността на подсъдимия. „Апелативният съд се е задоволил да отбележи само, че приема „нови фактически положения”, а именно – че подсъдимият по време на срещата на 09.02.2015 г. не е поискал дар – пари в размер на 1000 лв., като не е провеждан разговор с частния обвинител с описаното в обвинителния акт съдържание и на 14.02.2015 г. не е направил опит да приеме дар – пари в размер на 500 лв. Така посочените „нови фактически положения” по-скоро представляват правни изводи относно обективната съставомерност на деянието, отколкото изискуемото от процесуалния закон изрично посочване на конкретните фактически обстоятелства, които съдът приема за установени и въз основа на кои доказателствени източници, т. е. в буквалния смисъл е налице пълна липса на мотиви” – пише в решението на ВКС.

Според върховните съдии визираните процесуални нарушения – непълнота на диспозитива на присъдата и липса на установена фактическа обстановка се явяват пречка ВКС да изпълни ефективно задължението си за проверка дали материалният закон е приложен правилно, което се осъществява въз основа на приетите от въззивната инстанция фактически положения, стига те да са били надлежно установени и проверени, какъвто не е настоящият случай. Това налага въззивната присъда да бъде отменена, а делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на апелативния съд, от стадия на допускане на доказателства.“

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.